2018. október 5., 15:40

Egy lépéssel közelebb: jövőre döntenek a Kelemantia római katonai tábor felvételéről az UNESCO listájára

Egy lépéssel közelebb áll Kelemantia, a komáromi járásbeli Izsán található római kori katonai tábor ahhoz, hogy az UNESCO Kulturális Világörökségi Listájára kerüljön. A Nyitrai kerület (NSK) tájékoztatása szerint a Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága (ICOMOS) a vezetőivel és a nemzetközi összetételű csapattal október elején ellátogatott a helyszínre, hogy megtekintse a kulturális emléket.

Kelemantia, Izsa, UNESCO

Kelemantia felvételéről az UNESCO listájára jövőre dönt a Világörökség Bizottság Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban.

A tábor jelölése a világörökségi címre, illetve az ezzel kapcsolatos előkészületek már 2010 és 2011 között megkezdődtek, amikor megszületett a döntés, hogy a Limes Romanus nagy-britanniai és németországi része mellett más térségek is felkerülhetnek a világörökségi listára

– tájékoztatott a Nyitrai kerület.

Kelemantia, az Izsán található római kori tábor és az oroszvári (Rusovce) Gerulata a Limes Romanus, azaz a Római Birodalom határát jelző vonal része volt. Mindkét tábor jelölését elfogadták, így hamarosan megszületik a döntés a listára való felvételükről.

„Az elmúlt években nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy a tábor felkerüljön a listára. A Nyitrai kerület, amely a kulturális emlék tulajdonosa, valamint a komáromi Duna Menti Múzeum felel a hely karbantartásáért, a fűnyírásért és az egész tábor védelméért. Már folyamatban van a műemlék alatti terület tulajdonjogi kérdéseinek megoldása, valamint a római tábor megmaradt architektonikai részeinek felújítása, megőrzése és az ehhez szükséges pénzügyi háttér biztosítása" – tájékoztatott a Nyitrai kerület.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.