2022. május 2., 20:40

Czuczor Gergely szobra Andódon

Az Érsekújvár melletti Andódon született Czuczor Gergely, a 19. század első felének jelentős magyar polihisztora. Bencés szerzetes volt, népdalszerű versek, eposzok, balladák költőjeként vált ismertté.

Czuczor Gergely Andód
Fotó: Görföl Jenő

A szabadságharc alatt írt Riadó című verséért börtönbüntetést is el kellett szenvednie. Tudományos munkásságából a Fogarasy Jánossal együtt szerkesztett Magyar nyelv szótára vált ismertté.

Szülőfalujában és a szomszédos Érsekújváron a 19. század végétől általánossá vált kultusza. Szülőházán már 1875-ben emléktáblát helyeztek el, ezt a házat azonban 1957-ben elbontották. A templomhoz közel 1989-ben állítottak a nyelvész költőnek mellszobrot Andódon, később pedig a volt iskola épületét alakították át Czuczor-emlékházzá.

2005 májusában emlékünnepségen avatták fel Czuczor Gergely egész alakos szobrát a falu központjában. A szobor szerzetesi ruhában ábrázolja, jobb kezében egy könyvvel. Alkotója Gubrič Jaroslav szobrászművész. A talapzaton mindössze neve, születési és halálozási dátuma olvasható.  

Megjelent a Magyar7 2022/17.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.