2018. június 6., 10:03

Csallóköz szívében is megemlékeztek a Trianoni tragédiáról

Trianon gyásznapján, június 4-én a dunaszerdahelyi Trianon emlékfánál tartott gyertyagyújtással egybekötött megemlékezést a Pázmanuem Társulás és a Magyar Megmaradásért Polgári Társulás a békediktátum 98. évfordulója alkalmából.

Trianon megemlékezés Dunaszerdahely 2018
Médialapozó
Fotó: Balogh László

Dunaszerdahely város emléknapja is egyben a Nemzeti Összetartozás Napja. Karaffa Attila városi képviselő, Pázmaneum Társulás ügyvezető elnöke köszöntötte a jelenlevőket, köztük a Határtalanul program keretében Dunaszerdahelyre érkezett tatai szakgimnázium diákjait és tanárait. A gyásznap kapcsán elmondta, hogy az emlékezés kötelessége minden magyarnak, de nem szabad a múltba temetkezni. A jövőt kell építeni és mindenkit tettre ösztönzött ott, ahová a jó Isten állította.

Fehér István, a komáromi Selye János Gimnázium tanára tartott beszédet a mintegy 150 megemlékezőnek. „A mai napon a magyar nem ünnepel, hanem emlékezik, de tervez is és nem elég elmondani oly sokszor, hogy mennyire igazságtalanul elbántak velünk, 98 évvel ezelőtt, pontos 16 óra 28 perckor. Nem elég és ezzel mintegy belenyugodni, magyarázkodni, hogy ezen már változtatni nem lehet.” - hangsúlyozta a szónok.

Fotó:  Balogh László

Fehér István beszédében kitért az igazságtalan békediktátumról, a határok megváltoztatásának eddigi lehetőségeiről Európában, a kettős állampolgárság ellen uszító magyar miniszterelnökről is. Szólt saját magyar állampolgárságának felvételéről és az Európai Unió magyarellenes tevékenységéről is. „Az Európai Unió egyáltalán nem foglalkozik az egyébként adófizető őshonos európai kisebbségekkel, amelyek közül egyébként a magyar a legnagyobb.” – rótta fel a kettős állampolgárságot nyíltan felvállaló felvidéki tanár.  Beszédében hiányolta a magyar összefogást, amelyre szükség volna a mai időkben.   

A megemlékezésen a Vámbéry Ármin Gimnázium diákjai Patassy Andrea és Lelkes Boróka szavalt. Közreműködtek a Művészeti Alapiskola tanárai Gál Zöld Ágnes, Fitos Andrea, Bazsó Horváth Zsuzsanna.

Hagyományos gyertyagyújtással zárult a rendezvény, amelynek végén a jelenlevők elénekelték a magyar és a székely Himnuszt. 

-nns-

Trianon megemlékezés Dunaszerdahely 2018
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék