2021. szeptember 1., 18:28

Csak az érintetteket felejtették el értesíteni, hogy idén szinte biztosan nem alakul új szlovák alapiskola Somorján

Néhány héttel ezelőtt kétrészes cikksorozatban számoltunk be arról, a szlovák oktatási minisztérium Nagyszombat megye asszisztálásával miként kíván a város akarata ellenére új szlovák alapiskolát létrehozni Somorján. 

somorjai gimnázium
A szlovák és magyar giminek is otthont adó épületben mindössze két szabad terem van. Ha több kell, majd csinálnak?!
Fotó: Youtube repro

A történet lényege, hogy a tárca kezdeményezésére Nagyszombat megyei jogkörű járási hivatala hozna létre egy szlovák, kizárólag nem somorjai gyermekeknek szánt iskolát a város speciális alapiskolájának égisze alatt a somorjai gimnázium két üres termében. Augusztus közepén azt írtuk, időszűke miatt valószínűleg idén ősszel már nem alakul meg az intézmény.

Most úgy tűnik, valóban így lesz, csakhogy mindezt egyetlen érintettel sem közölték.

Somorja város önkormányzata, az új intézmény otthonául szánt gimnázium igazgatósága, sőt, az elvileg "anyaintézményként" szereplő speciális alapiskola vezetősége is úgy várta a tanévkezdést, hogy fogalmuk sem volt arról, kell-e az állam által rájuk kényszerített új iskolával számolniuk.

Veres Gábor, Somorja alpolgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, teljesen véletlenül, s egyelőre csak nem hivatalos, közvetett forrásból értesültek arról, hogy legalább egy évet biztosan csúszik az intézmény megalakulása. "A speciális alapiskola egyik munkatársa hozta a hírt, miután egy teljesen más ügyben Nagyszombatba kellett mennie." Veres úgy tudja, a minisztériumban kialakult "egy kisebb vihar" emiatt, az iskola létrehozását kiötlő csapat megneheztelt a nagyszombati kerületi jogú járási hivatalra a tétovázás miatt. "A város ebből is teljesen kimaradt. A mai napig fogalmunk sem lenne, mire számítsunk, ha az egyik helyi pedagógus nem tudja meg véletlenül, hogy időszűke miatt csúszik az iskolaalapítás."

Az alpolgármester szerint kár lenne bízni abban, hogy a tárcánál teljesen leállnak az ötlet megvalósításával.

A következő hetekben biztos sor kerül néhány kisebb csörtére, mondja, de ezek hamar elcsendesednek. Az már sokkal érdekesebb, hogy a csúszás miatt figyelembe veszik-e majd a város eredeti javaslatát, azaz, hogy ne a helyi gimnáziumban, hanem a somorjai "pincériskolában" kapjon termeket a tervezett szlovák alapiskola.

Nem lehet kiszámítani, milyen irányba mozdulnak el a minisztériumban. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.