2023. november 16., 20:30

Brunczlík Viktor: Nem mindegy, hogy az a magyar generáció, amely most Somorján felnő, milyen úton indul el

Október végén elnököt váltott a Via Nova Somorja Ifjúsági Csoport. A 2015 szeptembere óta hivatalban lévő, alapító elnököt, Méry Jánost Brunczlík Viktor, az Esterházy Akadémia hallgatója, a somorjai Corvin Mátyás Alapiskola matematika-informatika szakos tanára váltotta. Vele beszélgettünk.

brunczlík
Brunczlík Viktor
Fotó: Via Nova Somorja Ifjúsági Csoport

Hogyan emlékszik vissza arra az időszakra, amikor csatlakozott a Via Nova Somorja csapatához?

Másodikos gimnazista voltam akkoriban. Méry János barátomat, a Via Nova Somorja alapító elnökét ekkor ismertem meg. Az MKP a 2016-os parlamenti választásra készült, én segédkeztem a kampány előkészületeiben. Jánossal aláírásokat gyűjtöttünk egy petícióhoz, majd szórólapokat hordtam szét.

Miért döntött a csatlakozás mellett?

A választások után megvitattuk a közügyeket, Méry Jancsi elmondta, miről szól a Via Nova és mi a szervezet célja. 17 évesen nagyon megtisztelő és egyben felemelő volt számomra, amikor a Via Nova elnöke azt mondta, Somorján és az ifjúsági szervezetben olyan emberekre van szükség, mint amilyen én is vagyok.

Gyermekkorom óta fontosnak tartottam, hogy dolgozhassak a városunkért, a közösségünkért.

Tulajdonképpen ez a beszélgetés erősített meg abban, hogy itt az idő tényleges tettekkel fellendíteni Somorját és a helyi magyar közösségünket.

Milyen tevékenységekbe kapcsolódott be a Via Novában?

2016 augusztusában Méry Jánossal és Mathédesz Lajossal egy teljes hónapra beálltunk dolgozni a városi cégbe, az AREA Somorja kft-be. Hétfőtől péntekig teljes munkaidőben húztuk az igát: járdaszegélyeket takarítottunk, tisztítottunk, permeteztük a gyomos részeket, utcát söpörtünk. Az ötlet iniciátora Méry János volt. Megfigyelhettük, hogy a városban bizonyos dolgokra egyszerűen nem volt kapacitás, vagy nem volt elsődleges prioritás.

Az egy hónapos munka alatt tucatnyi utca megtisztult a gyomtól, ennek hosszabb idő után is volt látszata, és ezzel megmutattuk, hogy nem bekiabálva kell kritizálni valamit, ha nem teljesen működik, hanem be is lehet segíteni, s meg is lehet mutatni, hogyan kell csinálni.

Hogy értékeli az elmúlt időszakot, a Via Nova által szervezett rendezvényeket?

Szervezetünk az utóbbi 1-2 évben sajnos a tervezettnél kevesebb rendezvényt, eseményt szervezett, és kevesebb közösségi munkát végzett, de még így is rendszeresen tartottunk megemlékezéseket, előadásokat. Az inaktívabb időszak annak tudható be, hogy leköszönő elnökünknek – a szervezet vezetésén kívül – több egyéb fontos tevékenysége is volt, emellett jómagam sem egy könnyű korszakot tudhatok magam mögött. Az elmúlt években a tanítás mellett fejeztem be egyetemi tanulmányaimat, valamint az Esterházy Akadémia kétéves képzését. Ez azzal járt, hogy hétvégente általában tanultam, vagy éppen Martoson voltam az Akadémia képzésein.

A Via Nova Somorja legnagyobb sikere egyértelműen a Kitelepített magyarok emlékművének ötlete, megvalósítása és avatása. Ez egy nagyon hosszadalmas folyamat volt, leköszönő elnökünknek, Méry Jánosnak ebben sok munkája volt.

Nélküle ez nem jöhetett volna létre. Óriási pozitívum továbbá, hogy a megemlékezéseinket rendszeresen, halasztás nélkül a Csemadokkal közösen tudtuk megszervezni. Ezen rendezvényeink többségén én konferáltam, tavaly október 23-án pedig az ünnepnap szónoka lehettem.

somorja
Méry János, Illés Boglárka, Brunczlík Viktor és Mathédesz Lajos az október 23-i megemlékezés után
Fotó:  Via Nova Somorja Ifjúsági Csoport

Hogyan tekint személyesen a somorjai Via Novára? Mit gondol, milyennek látják a szervezetet a somorjaiak?

A Via Nova számomra egy baráti közösséget jelent. A tagokkal mindig jó kapcsolatot ápoltam, sőt gyakran összejövünk szabadidőnkben is beszélgetni. A somorjai lakosok a Via Novát szerintem főképp a rendezvényszervezésről, valamint önkéntes tevékenységeiről ismerik, mint például a temetőtakarítások.

Milyen érzésekkel vette át a szervezetet?

Megtisztelő volt, hogy a leköszönő elnök rám gondolt, s engem bízott meg a szervezet irányításával. Jó érzéssel töltött el, hogy a tagság egyhangúlag megszavazott. A jövőben szeretném folytatni és kibővíteni eddigi tevékenységeinket.

somorja
Csapatkép a tisztújítás után
Fotó:  Via Nova Somorja Ifjúsági Csoport

Sokat beszéltek a szervezetben a fiatalításról. Ez lesz az elnöksége fő irányvonala? Mik a tervei?

Fontosnak tartom a fiatalítást, ugyanis a Via Nova egy ifjúsági szervezet, amely fiatal tagokból áll. Fő irányvonalnak nem is a fiatalítást nevezném, hanem inkább azt, hogy tevékenységünkkel a fiatalokhoz szóljunk.

Meg kell érteniük az embereknek, hogy a jövő a fiatalokról szól. Arról, hogy az a magyar nemzedék, amely most Somorján felnő, milyen úton indul el. Megmaradásunk jövőjéről beszélgetve csak ez lehet a mérvadó.

Kik az új tagok, akik a legutóbbi tisztújító ülésen csatlakoztak a csapathoz?

A tisztújító gyűlésen három új taggal bővült csapatunk. Mindhárman talpraesett fiatalok, akik tenni szeretnének a jövőben Somorjáét. Az első Cséfalvay Karolina, a Páneurópai Főiskola végzős hallgatója média és kommunikáció szakon. Fiatal, lendületes, a szervezetben a grafikai munkát fogja főként segíteni. Rendezvényeink plakátjainak, képeinek és videóinak szerkesztését és vágását ő fogja végezni. A következő Markotán Melissa, aki csatlakozásával a legfiatalabb tagunkká vált, mindössze 18 éves. A Madách Imre Gimnázium végzős diákja. Nagyon talpraesett és precíz, ha valamilyen ügy intézéséről van szó, rá azonnal lehet számítani. A tisztújító gyűlés előtt őt bíztuk meg a jegyzőkönyv vezetésével. A harmadik Juhos Adrián, aki egyben kollégám, magyar–szlovák szakos tanár. A mindennapi életben nagyon aktív és segítőkész. Többek között tagja a somorjai Híd Vegyeskarnak is. Hivatásából és szakpárosításából könnyen leszűrhető, hogy az egyes eseményeink rövid beszámolójának megírását rábízhatjuk.

A három új tag csatlakozásával pedig nemcsak többen lettünk, hanem egyértelműen erősödtünk is.

A jövőben a szervezet munkáját nagyban tudják segíteni, az elkötelezettségük arra utal, hogy segíteni is fogják.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.