2022. január 10., 11:16

Bizakodóak a Dunaszerdahelyi járás városai

Dunaszerdahely, Somorja, Nagymegyer és Bős számos új beruházást tervez 2022-ben. A cél a települések fejlesztése és a biztonságosabb, élhetőbb lakókörnyezet kialakítása. Az önkormányzatok többsége elfogadta a 2022-re szóló költségvetést.

Csallóköz madártávlatból
Fotó: Fodor Péter
Csallóköz madártávlatból

Bős, Dunaszerdahely és Nagymegyer képviselő-testülete már tavaly szavazott a költségvetésről, Somorján azonban erre csak februárban kerül sor. Orosz Csaba, Somorja polgármestere szerint a város jó anyagi helyzetben van, adósságok nem terhelik.

"Tartani tudjuk a négyéves választási programunkban elfogadott munkatervet, amelyet már 90%-ban sikerült teljesíteni. Számos kis és nagy projekt látott napvilágot, például a somorjai temető előtti tér felújítása" – jelentette ki Orosz Csaba. Ami késik, az az ifjúsági park létrehozása, amely esetében a fák kivágása jelentett problémát.

Általában a környezetvédő csoportosulások mögé bújt emberek nehezményeznek bárminemű fakivágást a városban, holott az ifjúsági parknál többszörös újraültetést tervezünk.

Kétéves projektnek indult, de még nem sikerült engedélyhez jutni és elindítani a parkosítás folyamatát. Több mint félmilliós tervezetről van szó, a Billa bevásárlóközpont melletti parkot szeretnénk revitalizálni, a fiatalok számára vonzóvá tenni. Ezért gördeszkapályát, különböző szociális helyiségeket, a fiatalok számára szabadidőközpontot, ivókutakat létesítünk, és piknikező helyek kialakításával számoltunk" – mondta Somorja első embere.

Nagymegyer vezetősége az egykor gyermekotthonként működő épületet szeretné megvásárolni, de még nem kapott választ az illetékes minisztériumtól. 

"Ide költözne át a szlovák óvoda. Ebben az épületben a mozgássérültek számára egy klubhelyiséget, a nyugdíjasoknak foglalkoztató helyiséget alakítanánk ki, de itt kapna helyet a tíz éve tevékenykedő Manóház szervezet is, amely a nem óvodaköteles gyermekeknek biztosít napi foglalkozásokat" – sorolta Holényi Gergő polgármester. Nem titkolt szándékuk, hogy csökkentsék a távolságot az idősebb és a fiatalabb generáció között. Ebbe a komplexumba átcsoportosítanának több, a városi hivatal alkalmazásában lévő munkatársukat, akik így már nem veszítenék el a munkájukat. A jövő évben ugyanis előreláthatólag meg kell majd válni néhány beosztottól – tájékoztatott Holényi Gergő.

Bős város idén több pénzzel gazdálkodhat, mint tavaly. 2022-ben nagyjából 10 millió euró áll a város rendelkezésére a tavalyi 7 millió euróhoz képest.

Fenes Iván polgármester szerint a legnagyobb tételt, mintegy 2 milliót a nyugdíjasotthon megépítésére szánják. "Nyolcvan idős ember ellátására alkalmas idősotthont szeretnénk létrehozni. A költségek egy részét az állam állja, a másik felét pedig harmincéves futamidőre, 1%-os a kamattal felvett hitelből finanszíroznánk. A területünk is megvan rá. Véleményem szerint nagy szükség van egy új szociális létesítményre, hiszen a városban működő nyugdíjasotthont nem tudjuk bővíteni, mert magánkézben van" – emelte ki Fenes Iván.

dunaszerdahelyi busz
Fotó:  Reczai Lilla felvétele
Dunaszerdahelyen bemutatták az elektromos buszt

Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere tájékoztatása szerint a város mintegy 27 millió eurós költségvetése 57 ezer eurós többlettel számol.

"Annak ellenére, hogy semmilyen adó- és illetékemelést nem tervezünk, a folyó kiadások 10%-os emelése mellett 6%-os béremeléssel számolunk. Ahhoz, hogy az általunk tervezett nagy városfejlesztési beruházásainkat meg tudjuk valósítani, további forrásokra volt szükségünk, amelyeket a már tavaly felvett beruházási hitel mellett az előző években feltöltött tartalékalapból pótoljuk. Fontos kiemelni, hogy a folyó kiadások terén sehol sem számolunk csökkenéssel. Sőt a sport, a kultúra és a szociális támogatások keretösszegeit megemeltük" – mondta el Karaffa Attila.

A hulladék problémájának kezelése a városokban

Bősön az önkormányzat nem emeli az adókat. 2021-ben csupán a hulladékadót emelte, de a jelenlegi, 30 euró/fő szemétdíj a környező településekhez képest még mindig egészen alacsony. A hulladékgazdálkodás egyébként is kényes dolog, és Fenes Iván polgármester szerint költséges. A 2021 januárjában bevezetett törvény szerint a bio (konyhai) hulladékot is tudatosabban kell gyűjteni.

Nagymegyeren 2021-ben 23,74 euró/fő volt a hulladékdíj, ami a Dunaszerdahelyi járás többi településéhez képest szintén nagyon alacsony.

A képviselő-testület a szemétlerakás költségét meghagyta ugyan, de a hulladék elszállításának költségéből jócskán lefaragott, így a jelenlegi benzin-árak mellett a városi cég körülbelül szeptemberig tudja ellátni a jelenlegi összegből a szemét elhordását a lakosoktól.

Utána valamiféle költségvetési módosításhoz kell majd folyamodni, hogy legyen forrás a további hónapokra is" – mondta Holényi Gergő polgármester. "A biohulladék gyűjtésének módosítását a nyáron nem hagyta jóvá a képviselő-testület, így a Környezetvédelmi Alaptól kapott 24 ezer eurót felhasználtuk a tömbházakban bevezetett étolaj és a konyhai hulladék gyűjtésére. A családi házaknál pedig a barna kukákba gyűjtjük a konyhai hulladékot"– jelentette ki Holényi. A lakosok nagy része tudatosan szelektálja a szemetet Nagymegyeren.

Dunaszerdahelyen, a város területén újonnan létrehozandó, negyven darab földalatti szeméttároló kialakítására fordítanák a megspórolt pénzük egy részét. Másik részéből a lakótelepi parkolás gondjait rendeznék, elsősorban kétszáz új parkolóhely kiépítésére fordítanák, tájékoztatta lapunkat Karaffa Attila alpolgármester.

Járda- és közútfelújítás

Holényi Gergő polgármester szerint a nagymegyeri képviselő-testület általában nem hagy jóvá egyetlen centet sem projektdokumentációkra és a különféle szakvéleményekre.

"Mivel tehát újakra nincs pénz, így a régiekkel próbálkozunk. Szeretnénk végre befejezni a Nagymegyer és Ekecs közötti kerékpárút kiépítését, és megvalósulhatna az a biciklihíd is, amely lassan már nyolcadik éve hiányzik. Ezt a projektet több településsel együtt tervezzük megoldani, remélhetőleg 2022-ben sikerül tető alá hoznunk " – mondta el a polgármester. A Vasút utca, Öreg utca, Eper utca és továbbiak is megújulnak majd ebben az évben, valamint három új gyalogos átkelőhelyet is szeretnének létesíteni. A polgármester végül hozzátette, a város tartalékalapjában egyébként több mint 1 millió 200 ezer euró van, amelyből a projektek önrészét finanszírozni tudják.

Dunaszerdahelyen folytatni szeretnék a városi elkerülő út harmadik szakaszát a Kisudvarnoki út és a Sport utca között, amely mellett kerékpárút és új járda is épülne. Megújulna a Fenyves lakótelep és a Rózsaliget teljes úthálózata, valamint a Fenyves lakótelep mellett található garázsok közötti úthálózat is. A Petőfi utca új szakasszal bővülne, a Tejed városrészen átvezető járda új aszfaltszőnyeget kapna. A Vámbery tér árkádjainak tetőszerkezetét tavaly felújították, idén folytatnák a világítás és az árkádok további részének a felújításával. A városi közvilágítás is bővülne a Reptér utcában és a Kisudvarnoki úton.

"Megújul a szabadidőpark úthálózata is, ahol bicikliutakat jelölünk ki, modern kültéri pingpongasztalokra cseréljük a régieket, a mostani játszótér helyére pedig modern fitneszelemeket telepítünk. Attól függően, hogyan alakulnak a közbeszerzések, további útszakaszokat is szeretnénk felújítani. A tömegközlekedés terén pályáztunk két új elektromos autóbusz megvásárlására és a helyi SAD céggel együttműködve szeptembertől szeretnénk ingyenessé tenni a városi tömegközlekedést" – fejtette ki Karaffa Attila.

Orosz Csaba szerint Somorján eddig évente 250 ezer eurót fordítottak a városi utak és járdák felújítására, javítására, idén azonban megemelték az összeget, és a tervek szerint több utca is megújulhat.

Fenes Iván elmondta, hogy a bősi költségvetés kisebb tételeihez tartozik az utak, járdák és a közvilágítás megújítása, de folyamatban van a Csiliz-patakon található, nagyon rossz állapotban lévő híd rekonstrukciója is.

nagynegyeri iskola
Fotó:  Archív felvétel
A nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola
Iskolák, óvodák fejlesztése

Dunaszerdahely város folytatná az óvoda- és iskolafelújítási programot. Négy óvoda esetében pályáztak EU-s és magyarországi támogatásra, ezenkívül saját forrásból a többi óvodában 60 ezer euró értékben cserélnék a nyílászárókat. Folytatják az óvodai játszóterek felújítását és cseréjét. Az iskolakonyha-projekt utolsó állomásaként szeretnék megépíteni a harmadik központi konyhát az Október utcai óvoda épületében. Rendbe hozzák a Jilemnický utcai alapiskola és a Szabó Gyula Alapiskola sportpályáit, modern gumiburkolatot kapnak az ott kialakított kézilabdapályák, tájékoztatott Karaffa Attila.

Bősön pályázati úton szeretnék megoldani a Temető utcai magyar óvoda további fejlesztését. A nemzetpolitikai államtitkárság óvodafejlesztési programjának köszönhetően az intézményt már sikeresen felújították, ám nem mindenre jutott a támogatásból.

A nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola modernizációjára a város 186 ezer eurót tett félre.  

Megjelent a Magyar7 2022/1. számában.

         

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.