2021. május 6., 11:56

Beíratási adatok Gömörből

Rimaszombatban közel 50 gyereket írattak be a város magyar alapiskoláiba, míg Tornalján 61 új diákkal számolnak. Feleden 23, Bátkában pedig várhatóan 26 elsőssel kezdik meg a következő tanévet. A számok nem tekinthetők véglegesnek, némileg még változhatnak a tanévkezdésig, de az kijelenthető, hogy kiugró növekedés vagy csökkenés sehol sem tapasztalható.

Diákok a Föld napján

Stagnál a beíratottak száma a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskolában, ahol Orosz István igazgató elmondása szerint két osztályt tudnak nyitni szeptembertől.

„A beíratás most is online formába zajlott, de a személyes beíratás lehetőségével is mintegy tucatnyian éltek. Harminc elsőssel már elégedett lennék, jelenleg úgy tűnik, 28 új diákunk lesz. Többre nem számíthatunk, mert a Református Alapiskola is feltölt egy osztályt, és több magyar gyerek már nincs Rimaszombatban” – mutatott rá Orosz.

Hozzátette, hogy a két osztály nyitása örvendetes, igaz, a létszám nem éppen optimális, mivel gazdaságilag a 20-as létszámú osztályok fenntartása kifizetődőbb, de muszáj ilyen formában is működtetni azokat.

„Sokkal jobban örültem, amikor hatvan beíratott elsősünk volt, de ahogy csökken a magyarság lélekszáma, úgy mi is megfogyatkoztunk, olyan ötven körülire. Az még mindig elfogadható volt, viszont, ahogy egy másik intézmény is megnyitotta kapuit a városban, akkor nagyon megcsappantunk. Ez van, ezen változtatni nem tudunk, a matematika nem enged. Nem várhatunk csodákat, kevés a magyar gyerek a városban és ha azt még kétfelé osztjuk, akkor az ennyit enged – összegezte Orosz.

A 2020/21-es tanévben megnyílt rimaszombati Református Alapiskola az első évében két 15-ös osztályt tudott nyitni.

Az egyházi fenntartású alapiskolába idén 20 elsős jelentkezett, amivel az új tanévtől egy teljes létszámú osztályt indíthatnak.

A leendő diákok közül nyolc a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében felépített Gólyavár óvodát látogatta. A többi újonnan beíratott gyermek mellett két halasztó diákkal is számolnak.

Tornalján a járványügyi helyzet miatt elrendelt hosszú szünet után a hétfői volt az első nap, hogy újra minden évfolyam részt vehetett a jelenléti oktatáson. A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában az idei beíratás is rendhagyó módon zajlott. Elmaradt a nyílt nap és a gyermekek személyes találkozása a pedagógusokkal, ezúttal nem volt játékos ismerkedés az iskolával.

Tornalja alapiskolai tanévnyitó iskolatáskák átadása
Fotó:  Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

„Főleg online formában zajlott a beíratás, de szerettük volna megadni a lehetőséget azoknak is, akik nem tudták így megcsinálni, vagy személyesen szerették volna elintézni. Jó páran éltek is ezzel a lehetőséggel. Mivel egész hónap folyamán vártuk a szülőket, így nem jöttek egyszerre, nem volt tömeges érdeklődés, a járványügyi és biztonsági előírások betartása sem okozott gondot – közölte Nagy Katalin igazgatónő.

Elmondta, hogy az intézmény még május és június folyamán is várja a jelentkezőket. Eddig 61 gyermeket írattak be és 8 mostani nulladikos szeptemberben szintén az első osztályt kezdi meg.

 A sokéves tapasztalat alapján még számítunk rá, hogy ehhez még hozzáadódhat 3-4 gyerek az iskolakezdésig. Az viszont biztos, hogy három első osztályt és egy kis létszámú nulladik osztályt tudunk nyitni. Nem látni nagy csökkenést és növekedést sem, az utóbbi években általában 60-70 közötti az elsőssel lehetett számolni”

– tette hozzá az igazgatónő.

Feleden, a Szombathy Viktor Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában 28-an kezdték meg az idei tanévet, a következő tanévre eddig 23 elsős jelentkezett. Pesty-Mag Zsuzsanna igazgatónő elmondása szerint az iskolaérettségi tesztek és a halasztások miatt még itt is módosulhatnak a számok. Az iskola épületében minden tanterem foglalt, így a kapacitások nem teszik lehetővé a nulladik osztály nyitását, inkább két kisebb elsős osztályban gondolkodnak.

Bátkában a beíratáskor azt a módszert alkalmazzák, hogy a környező falvaktól begyűjtik a leendő elsősöknek (a hat évet augusztus 31-ig betöltő gyerekeknek) a névsorát, s abból már nagyjából tudják, hogy kiket és milyen létszámban várhatnak. Mivel sok esetben hátrányos helyzetű közösségekből érkező gyerekekről van szó ezért nagy hangsúlyt fektetnek a személyes kapcsolatra.

Az igazgatóhelyettes a leendő elsős tanítónénivel kiment az érintett falvakba és sok esetben ott helyben, a gyermek lakóhelyénél zajlott a beíratás. Természetesen volt meghatározott időpont, amikor be lehetett jönni az iskolába és itt megtenni azt. Az óvónők is nagyon sokat segítettek az online nyomtatványok kitöltésében a szülőknek”

– árulta el Sebők Csilla igazgatónő.

Tájékoztatása szerint a számok még itt is kialakulóban vannak, 22 új elsőssel és négy halasztással kalkulálnak. Az alapiskolát jelenleg 464 diák látogatja és csak magyar tanítási nyelvű osztályaik vannak.

„Az iskola hivatalos alapító levelében ez kétnyelvű alapiskola, de már évek óta nem tudunk szlovák osztályt nyitni, mert nincs jelentkező. Jó a beiratkozási programunk, amely arról szól, hogy minden gyermek az anyanyelve szerinti iskolába való. Ugyanakkor azt gondolom, hogy egy oktatási intézményt az egész évben folyó oktató-nevelő munka népszerűsíti és amit aztán a szülők vagy díjaznak, vagy nem” – zárta Sebők Csilla.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.