cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. április 27., 20:20

Bátor tervek Ipolyságon

2024. április 11-én a leendő kulturális központ épületének az udvarán mutatták be azt a projektet, amelynek végeredménye az ipolysági Bartók Béla Kulturális Központ kialakítása lenne.

 

A Bartók Béla Kulturális Központ leendő épülete Ipolyságon.
Galéria
+1 kép a galériában
A Bartók Béla Kulturális Központ leendő épülete Ipolyságon.
Fotó: Zachar Pál felvétele

A több mint 3,6 millió eurós pályázatot Ipolyság városa a váci székhelyű Dunakanyari Védegylet Alapítvánnyal közösen dolgozta ki és nyújtotta be. A beruházásba több mint 2,8 millió eurót az Európai Unió folyósít, közel félmillió eurót pedig a két ország, Szlovákia és Magyarország finanszírozzák.

A Bartók Béla Kulturális Központ leendő épülete Ipolyságon.
A Bartók Béla Kulturális Központ leendő épülete Ipolyságon.
Fotó:  Zachar Pál felvétele

 

– Ipolyságon, a régi egészségügyi központ, az egykori poliklinika 800 négyzetméternyi alapterületű épülete 1928 előtt épült. Az elmúlt 54 évben nem sokat változtattak rajta. 2005-ben, amikor elköltöztek az egészségügyi szolgáltatók, az épület kiürült, a közművekről leválasztották. Az épület tehát jelen állapotában nem használható. Most pedig felújítjuk, hozzáépítéssel pedig átépítjük. Az épületben korszerű táncterem, kiállítótér, próbatermek, oktatótermek lesznek. Az udvaron lévő majd’ 100 éves platánfát megőrizve egy kültéri színpadot is kialakítunk – tájékoztatott Zachar Pál, Ipolyság polgármestere.

– A Bartók Béla Kulturális Központot úgy álmodtuk meg, hogy ne csak egy épület legyen, hanem intézményként művelődési központként is tudja majd szolgálni városunkat. Az említett projekttel a beruházás első ütemét valósítjuk meg. A jövőben, a második ütemben színházteremmel fogjuk majd bővíteni a kulturális kampuszt.

Zachar Pál Ipolyságon.
Zachar Pál.
Fotó:  Zachar Pál felvétele

 

Zachar Pál arról is szólt, hogy a felújított épületben kapna helyet a fennállásának 65. évfordulóját ünneplő helyi művészeti alapiskola is.

– Ipolyság az elmúlt tíz évben távol maradt a nemzetközi projektektől, nem adott be egyetlen pályázatot sem a 2014–2020-as, sem a 2021–2027-es időszakban. Eurómillióktól volt megfosztva a város, rengeteg épületünk, intézményünk, infrastruktúránk, utunk, hidunk, iskolánk esett el a támogatástól, mert a város nem ment bele a nemzetközi projektekbe. Ennek az időszaknak vége, tavaly óta intenzíven dolgozunk ezen – tette hozzá a településvezető.

Ipolyság és Vác immár húsz éve testvérvárosok; a kapcsolatot ez a projekt tovább erősíti. A pályázat megvalósítása számos közös rendezvényt, előadásokat, tematikus időszaki kiállításokat, koncerteket, workshopokat ígér.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/17. számában.

 

 

 

A Bartók Béla Kulturális Központ leendő épülete Ipolyságon.
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.