2021. április 5., 15:05

Bárcsak a hobbim lehetne a munkám!

A Sánkfalváról származó, jelenleg Rimaszombatban élő Ambrús Mónika végzettségét tekintve pedagógus, de emellett rengeteg energiát fordít felfelé ívelő énekesnői karrierjére. Eddigi pályájáról, tapasztalatairól és további terveiről faggattuk.

Mikor kezdtél el a zene iránt érdeklődni?

A zenével tulajdonképpen gyerekkorom óta foglalkozom. Először népdalokat énekeltem, már óvodáskoromtól versenyekre jártam, végig tagja voltam a tornaljai gyermekkórusnak. Emlékszem, hogy az Édesanyám rózsafája és az országos Bíborpiros szép rózsa c. népdalversenyen is voltunk Dunaszerdahelyen. A középiskolában, a losonci tanítóképzőben tanultam furulyázni és zongorázni, de csak alapszinten, zenei végzettségem nincs. Közben néptáncoltam egy ideig, testvéremmel megalapítottuk a Turóc néptánccsoportot Harkácson, amelyben vegyesen szerepelt a fiatalabb és az idősebb korosztály. Főként gömöri táncokkal léptünk fel számos helyszínen, de a Szőttes-táborban is részt vettünk. A harkácsi asszonykórusnak szintén a tagja vagyok, nyaranta sok fellépésre jártunk, ennek a járvány most véget vetett, de igyekszünk legalább online tartani a kapcsolatot és próbálni.

A népdal mellett más műfajban is kipróbáltad magad, ha jól sejtem.

Igen. Az egyetemet Nyitrán végeztem távúton, tanítóképző szakon, miközben Deresken tanítottam az alapiskolában. Ott voltam 9 évig, s eközben kezdtem el énekelni az Unicum Party Band zenekarban. Ezt leginkább „vendéglátós zenének” nevezném, mivel jobbára lagzikban, bálokban, falunapokon, céges bulin, családi összejöveteleken, szalagavatókon zenéltünk. Főleg az Érsekújvártól Kassáig terjedő sávban mozogtunk, de leginkább a környéken, Rimaszombattól Egerig bezárólag.

Ambrus Mónika

Miért kezdtél szólókarrierbe?

Csaknem hét év után otthagytam a zenekart, mert szerettem volna mást is kipróbálni. 2014-ben részt vettem a felvidék szépe versenyen, ezt követően elkerültem a Csallóközbe, ahol több évig éltem. Itt nem igazán találtam meg a helyem, és a házasságom is zátonyra futott. A Magam adom című bemutatkozó dalomban pont ezek a magánéleti érzések és az életben megvívott harcok fogalmazódtak meg egy üde, könnyűzenei köntösben. A dalszöveget Rajkovics   Haizok Melinda írta, miután megbeszéltük az elképzeléseket. Ez annyira jól sikerült, hogy tulajdonképpen tényleg rólam szól, és a magaménak érzem a dalt. A zenét pedig Gasparik Fecó, a dunaszerdahelyi Arizóna zenekar billentyűse, vokalistája szerezte. Egy ideig nem történt semmi a szerzeménnyel, úgymond a fiókban hevert, aztán tavaly elhatároztuk, hogy videóklipet is készítünk a dalhoz.

Kik segítettek benne?

A klip a tornaljai Abi studio közreműködésével született meg. A forgatás fő helyszíne a rudabányai Bánya-tó környéke, valamint a gömöri búzamezők. A klipben szerettem volna kicsit megjelentetni az egész énemet, azokat a dolgokat, amelyek hozzám közel állnak, a népi vonalat, a természet szeretetét egy kis gyermeki bolondozással, és mindenképpen azt a régiót, ahol mi élünk. A Felvidéket és azon belül is Gömört, ahol sok csodás hely van.

Ambrus Mónika

Ezek a motívumok és a gömöri táj szépsége a második klipedben is visszaköszönnek.

A második dal (Veled) egy szerelmes dal. A reményről, a csalódásról és az újrakezdésről szól. Ezzel szerettem volna kedveskedni mindenkinek, aki a szerelem hullámvasútján megélt már pokoli mélységet és járt a fellegekben. Ennek a klipjét a betléri kastély parkjában, a lévárti fürdőnél és a rakottyási határban forgattuk, lóháton. Szintén olyan helyszíneken, amelyek közel állnak hozzám. A zenét ehhez is Gasparik Fecó, a dalszöveget ismét Melinda barátnőm írta, s megint úgy eltalálták, hogy az első perctől kezdve teljes mértékben azonosulni tudtam vele. Nagyon szerencsés vagyok, hogy a párom, Balázs mindenben támogat és visz előre. Már ő is írt verset és dalszöveget nekem, így született meg a Karácsonyi élet c. dal, amit éppen karácsony napján tettünk közzé. Ehhez is szerettünk volna egy klipet forgatni egy kis faházikóban a Vály völgyében, de a járvány miatti lezárások ezt nem tették lehetővé, ezért végül csak egy háttérképpel ellátott verzió készült.

Ambrus Mónika

Mik a további tervek?

A legújabb dal a Körforgás címet kapta, ennek éppen a napokban volt a premierje a Pátria Rádió Pentaton című könnyűzenei műsorában. Külön öröm, hogy március 15-től a Sláger TV-n is játsszák a korábbi videóklipjeimet hétköznap dél és kettő között, de már az esti zenefolyamban is láthatóak és hallhatóak. Természetesen vannak új dalok is előkészületben. A következőnek a témája a felvidéki életérzés, egy könnyedebb nyári sláger, amelybe szeretnénk hegedűszólamot is belecsempészni. Ennek még nem adtunk címet, de már körvonalazódik az elképzelés a videóról, amelyben szintén a mi régiónkat, Gombaszögöt, Krasznahorkát mutatnánk meg. Megszületett egy másik dalszöveg Éld át címmel, de a zenét még nem tudtuk összerakni ehhez sem. A járványhelyzet kicsit lassítja a dolgokat, valaki mindig beteg, vagy karanténban volt. De a közeljövőben mindenképpen megcsináljuk. Aztán egy DJ ismerősöm, Laxtarr jelezte, hogy deephouse stílusban elkészítené a Magam adom remix változatát. Vele közös dalban is gondolkodunk, és ki tudja, hogy mit hoz még a jövő. Tervek tehát vannak, több mindent ki akarok próbálni, és lehetőség szerint a fellépéseknek is örülnék. A zenén kívül hobbiszinten fotózok is, sok mindennel foglalkozom. Elismerem, hogy kell egy szakma, de ha a munka szintjén is a hobbimmal tudnék foglalkozni, az tökéletes lenne. 

Ambrus Mónika

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2021/13. számában)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.