2021. március 31., 09:18

A feltámadás reménye – Megjelent a Magyar7 legújabb, 13. száma

A hetilap legújabb száma három témakörrel foglalkozik kiemelten. Az egyik természetesen a kereszténység legnagyobb ünnepe, a húsvét, a másik az elhúzódó szlovák kormányválság, a harmadik a magyar pártok egyesülése. Ez utóbbiról szól Molnár Judit vezércikke (Érdekházasságból Szövetség). A jegyzet címe arra utal, hogy ami ma még érdekházasságnak tűnhet, idővel valódi szövetséggé alakulhat. A felvidéki magyar politika legújabb állomása a témája Kolek Zsolt cikkének is (Az újrakezdés esélye), hiszen a szlovákiai magyarok Trianon óta ezúttal harmadszor alakítottak egyesített pártot.

Tartós béke vagy hosszú agónia kezdete? – teszi fel a kérdést Langschadl Mátyás cikkében, azt latolgatva, vajon Igor Matovič kormánya a permanens civakodás és tehetetlenség után megtalálja-e a kiutat a politikai válságból. Elég-e, hogy lemondott Matovič, vagy folytatódik a háború? A lap gazdasági rovatának cikke is a kormány eddigi ténykedését taglalja; Matus Tibor azt elemzi, mi lett elbaltázva, és merre kellene a gazdaság szekerének haladni.

lapajánló Magyar7 2021/13.

A húsvéti ünnepkör témaköre egy rendhagyó nagyinterjúval kezdődik a lapban. A Dunaszerdahelyi Olgyay Csaba ugyanis az egyetlen magyar állandó diakónus Szlovákiában. Vele készített beszélgetést Pomichal Krisztián. Kövesdi Károly jegyzete is a húsvétról szól, pontosabban arról, miért üldözik a keresztényeket szerte a világon, és ki az, aki kiáll mellettük. A felvidéki katolikusok is hordozzák a maguk keresztjét: Kassán például az a veszély fenyegetett, hogy nem lesz magyar mise húsvétkor. Az emberi bátorságról és a félmegoldásról szól Somogyi Szilárd cikke.

lapajanlo_interju_magyar7_013_het_2021.jpg

A fentieken kívül  még három jegyzetet olvashatunk a Magyar7 legújabb számában: Haják Szabó Mária írásának témája a brit hercegi pár különös vádjai, illetve, mi áll a jelenség hátterében. Száraz Dénes publicisztikája az iskolai beíratás témájához kötődik, a tőle megszokott csavarral, Fülöp Antal írása pedig a balladai elhallgatásokról szól, illetve arról, mi köze egy román származású egyháztörténésznek Bartók Béla életművéhez.

Három kultúrtörténeti írást is közöl a lap. Böszörményi István Kubinyi Ferencről, a 19. századi losonci polihisztorról, Juhász Dósa János születési évfordulója kapcsán Ladislav Ballek prózaíró életútjáról, míg Lacza Tihamér Széchenyi István másodszülött fiáról, Széchenyi Ödön grófról rajzol portrét.

A hetilap Tájaink rovatában a felvidéki régiók híreit találjuk. Nagy-Miskó Ildikó Fazekas László nyugalmazott református püspökkel készített beszélgetést kitüntetése és húsvét apropóján, Radi Anita pedig Németh Gabrielláról ír, akit szintén kitüntetésben részesített a magyar köztársaság elnöke.

lapajanlo_tajaink1_magyar7_013_het_2021.jpg

Rozsnyón is javul a járványhelyzet, tudjuk meg Fábián Gergely tudósításából, aki a helyi kórházban járt. Bokor Klára a hadisírok felvidéki adatbázisáról kérdezte Bréda Tivadart, s ugyancsak ő tudósít a bényi szentsírról, amely a járvány miatt új helyszínre került. Zsebik Ildikó írásából megtudjuk, miért lesz Édenkert a neve a magyar kormány támogatásával épült királyhelmeci új óvodának és bölcsődének. Szomolai Andrea cikkéből megtudjuk, milyen hangulatban várják az ünnepet az alsószeli idősotthon lakói, Reczai Lilla a csallóközcsütörtöki tojásfa történetét tárja elénk, míg Agócs Szvorák Emese a barkó kézműves hagyományok nyomába eredt. Inám községben járt Kaszmán Zoltán, aki egy rendhagyó boltot mutat be, Virsinszky Tamás pedig egy gömöri tehetséggel készített beszélgetést.

Az ünnepi asztal „mellékszereplőiről”, a nehéz ételeket kiegészítő zöldségek fontosságáról ír a lap Kávézó rovatában Szilágyi Orsolya dietetikus. Baán Szabó Ilona cikkének témája szintén az egészség, pontosabban egy hétköznapinak tűnő növény. Kenyeres Oszkár, a Hazajáró szerzője a székelykapuk világába kalauzolja a hetilap olvasóit. Az írásban feltűnik a két nagy előd: Mikes Kelemen és Kőrösi Csoma Sándor is. Ugyancsak a Kávézó rovatban olvashatjuk Rajkovics Péter írását az online ünnepekről, míg Szabó B. Csilla a húsvéti tojást a klasszikustól kissé eltérően tálalja elénk. Vas Gyula autós rovatában a közkedvelt Kia autócsalád egy új tagját mutatja be.

lapajanlo_izlelo_magyar7_013_het_2021.jpg

Majdnem legyőztük az esélyesebb lengyeleket, de csak majdnem. A magyar labdarúgó-válogatott nem kezdte rosszul a világbajnoki selejtezősorozatot. A további esélyekről olvashatjuk Rajkovics György írását. Rajkovics Péter Petra Vlhová alpesi síelő világraszóló sikere kapcsán tart (görbe) tükröt a szlovákiai sport elé, amely továbbra is az állam mostohagyermeke.

Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedvelt keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján a pozsonyi Szent István-templomot találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.