2023. augusztus 8., 08:16

Az érsekújvári múzeumban nem sokat törődnek a történelmi hitelességgel

Nem lett volna könnyű dolguk a törököknek 1663 nyarán, ha az érsekújvári Thain János Múzeum történészeinek és muzeológusainak jelenkori útmutatása lett volna érvényben az ő idejükben, ha ennek alapján akartak volna tájékozódni Érsekújvár és Párkány környékén. Több alkalommal is eltévedtek volna az úton Budáról Érsekújvárba jövet.

forgács
Hol volt még Nové Zámky, Štúrovo, Komárno, Bratislava 1663-ban, de minden bizonnyal akkoriban Illésházi György és Forgács Ádám sem a múzeum által feltüntetett módon használta a nevét
Fotó: Thain János Múzeum Fb-oldala

Az még hagyján, hogy eldöntötték, elfoglalják az érsekújvári erődítményt (novozámocká pevnosť), és július 16-án elindultak Budáról, szerintük Budínból Esztergom (Ostrihom) irányába.

A zárójeles kifejezések a cikk további részében is a múzeum szakembereinek névváltozatai olyan együgyű természetességgel, mintha 1663-ban már használatosak lettek volna ebben a formában.

A Dunához (Dunaj) érve az átkeléshez hidat kellett építeniük. Közben Érsekújvárba (Nové Zámky) egymással ellentétes hírek érkeztek a törökök mozgásáról, ezért gróf Forgács Ádám (Adam Forgáč, lásd a fotót) várvédő nem igazán tudta, mitévő legyen, mert időközben arról tájékoztatták őt a komáromi erődítményből (komárňanská pevnosť), hogy az árvíz miatt nem tudott átkelni a Dunán az egész török sereg Párkánynál (Štúrovo), mert az árvíz elsodorta a felépített pontonhidat.

Ezért Forgács (Forgáč) úgy döntött, hogy Párkánynál (Štúrovo) megtámadja a már átkelt török seregrészt. Augusztus 5-én kétezres seregével indult útnak Érsekújvárból (Nové Zámky). Csatlakozott hozzá a pozsonyi (Bratislava) és nyitrai (Nitra) nemesek serege, valamint Illésházi György (Juraj Illéšházi!!) csapatai is. Ennek ellenére a többszörösére duzzadt sereg vereséget szenvedett a túlerőben lévő török seregtől, mivel az átkelésről, a török seregről és az árvízól szóló hírek hamisak voltak. Forgács megmaradt katonáival visszamenekült az érsekújvári (novozámocký) várba. A törököknek tehát mégis sikerült teljes létszámban Párkánynál (Štúrovo) átkelni a Dunán (Dunaj), és hamarosan az egész török sereg ott állt Érsekújvár (Nové Zámky) előtt.

Ilyen hátborzongató módon elevenítették fel a Thain János Múzeum „történészei” Érsekújvár megszállása előtti eseményeket a múzeum FB-oldalán.

A történelmi eseményeket követően a törökök 22 évre birtokba vették a várost. Hol volt még Nové Zámky, Štúrovo, Komárno, Bratislava 1663-ban, de minden bizonnyal akkoriban Illésházi György és Forgács Ádám sem a múzeum által feltüntetett módon használta a nevét…Történelmi hűség?  A múzeum névadója, Thain János helyi festőművész, helytörténész, népművészeti gyűjtő volt. Nyugdíjba vonulásáig az érsekújvári gimnázium tanára, az Érsekújvári Városi Múzeum egyik alapítója és 1935-től a második világháború végéig igazgatója volt. Foroghat a sírjában…

A múzeum a közelmúltban, az előző igazgatóság alatt példát mutatott nemcsak kétnyelvűségből, hanem torzításmentes szakmai rátermettségből is. Ma már ott tartunk, hogy az intézmény csak a hivatalosan használt nevében kétnyelvű: Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch - Thain János Múzeum Érsekújvár, viszont a honlapja csak szlovák nyelven nyújt tájékoztatást, Fb-oldalán pedig nincsenek magyar nyelvű bejegyzések, és a leírtak alapján nem tartja fontosnak a történelmi hitelességet sem a névhasználatban.

A múzeum Nyitra megyei fenntartású intézmény, tevékenysége figyelmet érdemelne a megyei önkormányzat magyar nemzetiségű képviselőinek részéről is…

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2023. 08. 08., k - 23:57

Hát igen. Ez az egész lopott ország a hazugságon és a történelem meghamisításán alapul. A legszomorúbb az, amikor magyarul beszélők is segédkeznek ebben. Nem tudom, hogy "kétnyelvű e" még mindig az érsekújvári magyar gimnázium pecsétjében Pázmány Péter neve. Na, ő is foroghat a sírjában...