2022. május 11., 11:02

Az egykori templomkapu emlékművét adták át Kalondán

Kalonda önkormányzata kedden ünnepélyes keretek között adta át a művelődési ház udvarán az egykori kalondai templomkapu emlékművét. A község valamikori ékkövének értékét a régi templom falainak rekonstruálásával is kiemelték, melyet a templomkapu egészít ki.

Emlékműavatás Kalondán
Fotó: Papp Réka

Kalonda látványosságainak listáját immár egy újonnan felállított emlékmű gyarapítja, mely méltó helyet foglal el a vízimalom és a felújítás alatt lévő Palóc Ház mellett. A múltidéző alkotás felállításának érdekében a község és a megye egyesítette forrásait, és ezáltal olyan kapu jöhetett létre, melyben a helyiek kreativitása is érvényesülhetett, ugyanis a teljes emlékművet egy kalondai esztergályos készítette el. A helyi alkotó bevonásának köszönhetően a község lakosai egy sokkal autentikusabb emlékművet tudhatnak magukénak.

Papp Réka polgármester beszédében elmondta, Kalonda első írásos emléke 1238-ból származik, az egyik legrégibb település az Ipoly-völgyében.

„Az első részletes térképen 1528-ban Kalonda, mint fontos település szerepel, bizonyára azért, mert az Ipolyon már akkor két vízimalom volt, melyek abban az időben olyan fontosak voltak, mint ma egy ipari park, hiszen a gazdasági tevékenység ott koncentrálódott. De valószínűleg azért is szerepel Kalonda a térképen, mert abban az időben a Kalonday családból háromszor is alispáni pozíciót töltöttek be a férfiak. Kalonday György kétszer is volt Nógrád és Hont megye alispánja, majd a halála után, fia Péter is betöltötte ezt a fontos pozíciót. Kalonda azóta is őrzi az 1504-ben elhunyt Kalonday György sírkövét a helyi templomban, amelynek a mai napon állítottunk emléket" - emelte ki, hozzátéve, hogy az önkormányzat kifejezetten fontosnak tartja, hogy gyökereiket ilyen formában is felidézzék.

Ez a templomkapu az egyedüli dolog, ami megmaradt a második világháborúban lebombázott templomból, és úgy gondoltuk, hogy ezt mindenféleképpen fel kell újítanunk, illetve ennek egy olyan emléket adni, ami méltó ehhez a templomhoz“

– nyilatkozta Papp Réka.

A régi templomból már csak a bejárati vaskapu maradt meg, amelyet az új emlékhellyel őriznek meg. Kalonday György arcképével, a Kalonday család és egyben a falu címerével és az 1854-ben épült templom kapujával, körülötte azokkal a rózsabokrokkal, amelyeket a testvértelepülések polgármesterei ültettek tíz évvel ezelőtt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.