cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. május 18., 19:00

Autocross – Baráti Tomi beszámolója a szezonkezdésről

2024 áprilisának első hétvégéjén a Korda Racing autocross, endurocross és rally versenyzői megkezdték az új szezont. Az ipolysági Baráti Tomi ebben az idényben is a csapatot erősíti.

Baráti
Galéria
+2 kép a galériában
Baráti Tomi
Fotó: Baráti Tomi

Az autocross Európa-bajnokságra készülve 2024. április 5-6-án a horvátországi Gambetićiben, a horvát és szlovén bajnokság első fordulójában állt rajthoz, CrossCar kategóriában.

A horvát és a szlovén bajnokság rettentően erős, a pálya pedig nagyon különleges. Elsődleges célunk a télen teljeskörűen felújított autó tesztelése volt, amit még azelőtt szerettünk volna megtenni, hogy elkezdődik a bajnokság. Sok új beállítást próbáltunk ki; az autó remekül működött, s nekem is gyorsan sikerült »kibújnom a téli álmomból«. A 18 fős mezőnyben sikerült dominálni, s végül győzedelmeskedtem. Nagyon jó volt a hosszú szünet után újra autóba ülni; az elért eredmény nagy lendületet adott az idei szezonkezdéshez”

– fogalmazta meg a versenyző.

A Közép-Európa Zóna Bajnokság első fordulójára, az előző évekhez hasonlóan ezúttal is a csehországi Humpolecben került sor, április 27-28-án. A nagyon jó hangulatú megmérettetésre hatalmas mezőny gyűlt össze: összesen 170 autó állt rajthoz. Az időmérő edzésen Baráti Tomi a 2. helyre kvalifikált, azonban nem várt problémákba ütközött, ugyanis az autó fékrendszere nem működött megfelelően. Ezt követően a szerelőcsapat nekilátott a probléma orvoslásának, a fékek tesztelésére azonban már csak élesben, az első előfutamon nyílt lehetőség. Az előfutamok jól sikerültek, az első és a második futamot megnyerte, a harmadik futamban pedig 2. helyen ért célba. Ez a döntőre pole pozíciót jelentett:

A döntőben nem volt könnyű dolgom, hiszen a pálya a nap végére nagyon kigödrösödött, s nagyon nehéz volt versenyezni rajta, illetve megtalálni a megfelelő ritmust. Ennek ellenére elég jól sikerült alkalmazkodni a helyzethez, és végül engem intett le elsőként a kockás zászló. A tavalyi humpoleci 2. helyemet idén sikerült 1. helyre cserélni, a szezonnyitón való győzelem pedig nagy önbizalmat adott a következő versenyekhez.”

A két fantasztikus verseny után május 4-5-én, a németországi Seelowban rendezett viadalon már nem mosolygott Barátira a szerencse. Ez volt az Európa-bajnokság első fordulója. Az időmérőn nem sikerült gyors kört futnia; rögtön az első körben eltört egy futóműalkatrész, így az első futamot a hátsó sorból várta. A futamokban sikerült jó tempót autóznia és pozíciókat javítania annak ellenére, hogy a seelowi pályán nagyon nehéz előzni. Minden futamban adódott egy-egy ütközés, kilökés, összeakadás, amely következtében újra visszaesett, így nem tudott döntőbe jutni.

Elégedetlen vagyok az eredménnyel tekintve, hogy a tavalyi évben Seelowban értük el az egyik legjobb Európa-bajnoki eredményünket. Ezzel együtt sokat tanultam a versenyszituációkból, remek csaták zajlottak a pályán, és sok új beállítást teszteltünk. Ezen felül pozitívumként könyvelem el, hogy a versenytempónk megvolt, a köridők alapján pedig sokat gyorsultunk a tavalyihoz képest. Ezt most mégsem sikerült jó eredményre váltani”

– részletezte Baráti Tomi.

Május 11-12-én a magyarországi Nyirádon került sor a Közép-Európa Zóna Bajnokság második fordulójára, amely Baráti Tomiék számára főleg az augusztusi Európa-bajnoksághoz kötődő tesztelésről szólt:

A seelowi verseny után néhány változtatást eszközöltünk az autón, ezek nagyon jól sikerültek, egész hétvégén fantasztikusan éreztem magam az autóban, s a korábbi versenyeken tapasztalt fékproblémák is megoldódtak. Az időmérő jól sikerült, és 1. helyre kvalifikáltam. Az első futamban a rajt utáni tülekedésben belekerültem egy versenybalesetbe, amelynek következtében nem tudtam folytatni a futamot. A második előfutamban a 8. helyről rajtoltam, de nagyon jól sikerült kezelnem a versenyhelyzeteket és a tempó is jó volt, így a futamban végül a 2. helyig sikerült előre jönnöm.”

Mint mondta, a harmadik egy nagyon vizes futam volt, a rajt után a 2. helyen fordult, innentől pedig öt körön át tartó csata vette kezdetét a horvát Krznariccsal:

Minden pillanatát élveztem; egy nagyon jó és korrekt csata volt. Krznaric nagyon jól védekezett, nekem pedig az utolsó körre kifogyott a szemüvegemből a Roll-Off (tekercses filmréteg – a szerk. megj.), így a harmadik futamban is a 2. helyen értem célba, ez pedig a 2. rajtpozíciót jelentette a döntőben, ahol egy jó rajt után rögtön az élre tudtam állni, és stabil tempóval kényelmes előnyt tudtam kiautózni, így végül megnyertem a versenyt. Nagyon sok tapasztalatot szereztünk a pályán. Azt gondolom, egy nagyon jó beállítást találtunk az autóra, melyet egész biztosan előnyünkre tudunk majd fordítani az augusztusi Európa-bajnoki futamon. Külön öröm számomra, hogy végre megtört az éveken át húzódó nyirádi pechsorozatom, s végre sikerült ott versenyt nyerni.”

Az Európa-bajnokság második és harmadik fordulójára június elején kerül sor, a lettországi Bauskában és a litvániai Vilkyčiaiban.

Nagyon várom már a futamokat, hiszen ezeken a pályákon még sosem versenyeztem. A szezon egyik színfoltja a balti misszió. Nagyon bízom egy jó eredményben. Azt gondolom, immár az autó is tökéletes formában van, illetve én is mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy minél több bajnoki ponttal térhessünk haza erről a számunkra egyelőre ismeretlen terepről”

– zárta beszámolóját a versenyző.

Baráti
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.