2023. október 11., 10:50

Átadták az Ekecs-Apácaszakállasi Szociális Otthon új épületeit

Az intézménytelenítés vagy kitagolás (idegen szóval deinstitualizáció) a totális intézmények felszámolását célzó folyamatok összessége, lényege pedig az, hogy a szociális otthonok ügyfelei új, jobb minőségű lakásokba költözhessenek, ahol a szociális szolgáltatások leginkább a bentlakók igényeire fókuszálnak, és mindez együtt számukra egy társadalmilag elfogadható, emberileg természetes lakhatási és élhetési környezetet biztosít. Október 10-én az Ekecs-Apácaszakállasi Szociális Otthon tíz épületének ünnepélyes átadásával egy hosszú folyamat végére tettek pontot.

atadtak-az-ekecs-apacaszakallasi-szocialis-otthon-uj-epuleteit-03
Galéria
+8 kép a galériában
Átadták az Ekecs-Apácaszakállasi Szociális Otthon új épületeit
Fotó: Lacza Gergely

Az Ekecs-Apácaszakállasi Szociális Otthon Nagyszombat megye EU-s, a regionális fejlesztéseket támogató projektjébe lépett be egy intézménytelenítő pályázattal, amely a Beruházási, Regionális Fejlesztési és Informatikai Minisztérium jóváhagyásával valósult meg.

A beruházás összköltsége közel 4 millió 200 ezer euróra rúgott, ebből 208 ezer euró volt a megye önrésze. A pályázat célja a lakhatási minőség javítása mellett a biztosított szociális szolgáltatások átállása intézményi ellátási formáról a közösségire.

Jelen esetben egy, már idestova 70 éve létező szociális otthonról beszélünk, amelyet az új beruházásokkal és fejlesztésekkel családias jellegűvé kívántak tenni. A régi szociális otthon épülete 2007-ben leégett, így már szó szerint égető szükség volt egy stabil megoldásra, és ez az új lehetőség a lakhatóság és a komfort szempontjából is mindenképpen előnyére válik nemcsak az intézmény lakóinak, hanem a személyzetnek és magának a községnek is. Addig ugyanis ideiglenesen, a község különböző épületeiben (például a parókia épületében, vagy az óvoda egyik szárnyában) helyezték el az otthon lakóit, mondta még korábban Polák László polgármester. A szociális otthon új épületeihez tartozik egy nyárasdi 12 személyes egység is, amely két épületből áll. Az eddigi 52 férőhelyet az új épületekben 60 férőhelyre tudták bővíteni. Az intézmény lakóinak zöme ki is választhatta azt az épületet, amelyik jobban tetszett neki, és amelyikben el tudja képzelni a jövőjét. Az építkezés feltételéül megszabták, hogy az új létesítmények az eredeti szociális otthontól maximum 40 kilométeres sugarú körben helyezkedhetnek el, de ez a feltétel maximálisan teljesült.

atadtak-az-ekecs-apacaszakallasi-szocialis-otthon-uj-epuleteit-04
Átadták az Ekecs-Apácaszakállasi Szociális Otthon új épületeit
Fotó:  Lacza Gergely

A megye, mint az intézmény fenntartója, nagyjából tíz éve kizárólag telkeket vásárolt, ezeken teljesen új épületeket emeltek, illetve egy esetben az apácaszakállasi óvoda egy részét vették meg. Az ekecsi otthon saját jogalanyisággal bír ugyan, de költségvetésileg a megyéhez tartozik, így a településhez anyagi szempontból nincs köze. A Megyeri utcai ünnepélyes átadáson jelen volt többek között Veronika Buc, Nagyszombat megye alelnöke; Polák László és Bacsó László, Ekecs-Apácaszakállas illetve Nyárasd polgármestere; Veres Tibor, az Ekecs-Apácaszakállasi Szociális Otthon igazgatója; Miroslava Kinczer, a Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériuma szociálpolitikai részlegének főtanácsadója; továbbá Blažena Flamíková, a Nagyszombat megyei hivatal szociális osztályának igazgatója.

bacso-laszlo-polak-laszlo-veronika-buc-es-veres-tibor
Bacsó László, Polák László, Veronika Buc és Veres Tibor
Fotó:  Lacza Gergely

Veronika Buc kifejtette, az új épületek hozzájárulnak ahhoz, hogy lakóik a lehetőségeikhez mérten a legönállóbb életet élhessék.

Ezenkívül természetesen adott számukra a szakképzett egészségügyi ellátás, továbbá a szabadidős tevékenység eltöltésének ideális körülmények között való biztosítása ergoterapeuták segítségével. Bízom benne, hogy a szociális ellátás színvonala az épületek átadásával tovább emelkedik”,

mondta a megye alelnöke.

Veres Tibor hangsúlyozta, hogy eredetileg korábbi időpontra tervezték az új épületek átadását, de a megváltozott világgazdasági helyzet, az építőanyagok hiánya, majd az árak drasztikus megemelkedése késleltette a munkálatokat. Mindenesetre a kivitelezők mindent megtettek azért, hogy elkészüljenek az épületek, tette hozzá.

A munka itt nem áll meg, hiszen az épületeket meg kell tölteni élettel. Három partnerszervezet is segíti munkánkat, és bízom benne, hogy a befektetett energia meghozza a gyümölcsét és az új környezet, az életminőség emelése magas szintű szociális ellátást eredményez majd. Az épületek megfelelnek a legmagasabb szintű energetikai normáknak és teljesen akadálymentesítettek. Minden adott ahhoz, hogy a lakók igényeinek megfelelő szolgáltatást tudjunk nyújtani a régióban”,

szögezte le az intézmény igazgatója.

bacso-laszlo-polak-laszlo-es-veronika-buc
Bacsó László, Polák László és Veronika Buc
Fotó:  Lacza Gergely

Polák László emlékeztetett arra, hogy amikor az intézményt 70 évvel ezelőtt létrehozták, Ekecs-Apácaszakállas még két község volt, és az otthont Apácaszakállasban alapították.

Ma nemcsak az új épületeket adjuk át, hanem egyben a szociális otthon 70. születésnapját is ünnepeljük. Tudjuk, hogy amikor ezt az intézményt alapították, a kor nagyon bonyolult volt. A háború utáni éveket éltük, de az biztos, hogy az első gondozók apácák voltak, akik közé tartozott az a Zdenka Schelingová is, akit 2003-ban II. János Pál pápa boldoggá avatott”,

emelte ki Polák és aláhúzta, hogy 2007-ben volt egy tűzeset, ami után ennek az intézménynek újra talpra kellett állnia.

veres-tibor-unnepelyesen-atadja-a-kulcsokat
Veres Tibor ünnepélyesen átadja a kulcsokat
Fotó:  Lacza Gergely

A beszédek után Veres Tibor ünnepélyesen átnyújtotta a szociális otthon lakóinak az épületek kulcsait. Eredetileg egy szimbolikus, stilizált kulcsot adtak volna át, végül azonban igazi kulcsok kerültek átadásra. Az új épületekbe a konyhapultot és -szekrényeket illetve az egyéb bútorokat pár napon belül beszerelik és a hivatali jóváhagyás után ténylegesen is beköltözhetnek a lakók.

atadtak-az-ekecs-apacaszakallasi-szocialis-otthon-uj-epuleteit-02
Átadták az Ekecs-Apácaszakállasi Szociális Otthon új épületeit
Fotó:  Lacza Gergely

Az új lakóegységekben három főre jut egy fürdőszoba, nem lesznek átjáró szobák és az összes lakhatási hely illetve annak az udvara akadálymentesített, továbbá az épületek földszintesek és abszolút energiatakarékosak a hőcserés megoldásnak köszönhetően. Egy épületben maximum hat lakó kap helyet, s minden kliensre legalább tíz négyzetméternyi terület jut az adott épületben.

atadtak-az-ekecs-apacaszakallasi-szocialis-otthon-uj-epuleteit-06
Átadták az Ekecs-Apácaszakállasi Szociális Otthon új épületeit
Fotó:  Lacza Gergely

Délután a helyi művelődési házban a lakók kultúrműsorával részletesen is megünnepelték a szociális otthon 70 évét és az új épületek átadását. Az eseményről később portálunk is beszámol.

atadtak-az-ekecs-apacaszakallasi-szocialis-otthon-uj-epuleteit-01
Átadták az Ekecs-Apácaszakállasi Szociális Otthon új épületeit
Fotó:  Lacza Gergely
atadtak-az-ekecs-apacaszakallasi-szocialis-otthon-uj-epuleteit-01
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.