2019. április 17., 16:55

Átadták a magyarországi támogatásból felújított karvai és izsai óvodát - VIDEÓVAL

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében felújított hazai magyar óvodák ünnepélyes átadása április 17-én a Komáromi járásbeli Karván, majd Izsán folytatódott.

Karva iskola
Médialapozó
Fotó: Nagy Miskó Ildikó
Közös magyar jövőnk épül az óvodafalak között

A karvai zöldövezetben közös igazgatás alatt működik az egycsoportos Napsugár Óvoda és az 1-4. évfolyamos alapiskola, amelyekben jelenleg 15, illetve 10 gyermekkel foglalkozik Bóna Lívia igazgatónő pedagóguscsapata. Megnyitó beszédéből egyebek mellett kiderült: munkájuk során nagy hangsúlyt helyeznek a környezettudatosságra, s a Duna közelsége megkönnyíti a természet csodáinak megfigyelését. Az intézmény 1979-ben emelt épülete a magyar kormány hozzávetőleg 55 ezer eurós támogatásának köszönhetően még esztétikusabbá vált, ami a családok számára vonzerőt jelenthet a májusban zajló óvodai beíratások során.

Az ovisok vidám műsora és az üzenet értékű Levegő című videóklip levetítése után Duka Gábor, Karva polgármestere röviden ismertette községük értékeit, amelyek közé sorolta annak lakosait, így a magyar oktatási intézményben tudásukat megalapozó gyermeket is. Az óvodát és az alapiskolát 2005-ben az üzemeltetési költségek csökkentése végett vonták össze. Majd 2008-ban az épület hőszigetelésére, továbbá kazánjának, nyílászáróinak, radiátorainak és lámpáinak a cseréjére került sor. A magyar kormánytól most kapott összegből pedig az iskolai konyhát hőlégkeveréses sütővel, páraelszívó-berendezéssel, energiatakarékos hűtővel, konvektomattal gazdagították. Továbbá egészségkímélő talajburkolat és belső redőnysor került az osztályokba, valamint fotovoltaikus napelem-rendszerrel korszerűsítették az energiafogyasztást. Mindezért a karvaiak nevében köszönetét fejezte ki.

 

Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért s a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos beszédében kiemelte: e program keretében nem csak óvodaépületek épülnek-szépülnek, hanem azok belsejében épül a közös magyar jövőnk. Azok hordozói pedig az aranyfedezetünket képező magyar gyerekek, akik remélhetőleg majd felnőttként is vállalják, és tovább éltetik nemzeti identitásunkat, anyanyelvünket, kultúránkat.

„Újra kell építeni Közép-Kelet-Európát, a Kárpát-medencét, s ebben a folyamatban nekünk, magyaroknak meghatározó szerep jut. Magyarország, a magyarság szeretné újra betölteni a hajdani szerepét - erre a bő ezer év alatt összegyűjtött tapasztalataink is feljogosítanak minket“ - vázolta a kecsegtető európai jövőképet.

Az SZMPSZ és az MKP is hozzájárult e program sikeréhez

Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos elnöke elmondta: az SZMPSZ e program indításánál szakmai-stratégiai partnerként felmérések végzésével, azok feldolgozásával és a magyarországi félhez való eljuttatásával segítette annak sikerét. Egyúttal a magyar kormánynak a pedagógusok számára rendezett szakmai továbbképzések anyagi támogatásáért is köszönetet mondott, hiszen „a korszerű, szép óvodák mellé szakképzett, hivatástudattal felvértezett pedagógusok is megilletik a gyermekeinket“.

Menyhárt József, a magyar kormány felvidéki stratégiai partnerének, a Magyar Közösség Pártjának országos elnöke leszögezte: az épület felújítása mellett az is nagyon fontos, hogy e falak között a gyerekek jól érezzék magukat, s olyan nevelőmunka folyjon, amely szellemileg-lelkileg és fizikailag is gazdagítja őket. Emlékeztetett: e program kapcsán az MKP is kezdettől fogva nagy örömmel működött együtt az anyaországgal – segített megtalálni azokat a településeket, intézményeket, amelyek leginkább segítségre szorultak. Tette ezt a felvidéki magyarság érdekében, függetlenül attól, hogy milyen párthoz kötődik egy-egy község vezetése.

Papi áldás, emlékezés Jókai Tiborra és Himnusz-éneklés

Az ünnepélyes szalagátvágás után a vendégek szemrevételezték a felújítási munkálatok végeredményét, majd az izsai Döme Károly Alapiskolában és Óvodában tették tiszteletüket. Annak bejáratánál a helyi ovisokkal együtt vágták el a szalagot, majd Szabó Miklós atya megáldotta a mutatósan felújított épületet. Domin István polgármestertől megtudtuk: a magyar kormánytól, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közvetítésével kapott 28,5 millió forintos (hozzávetőleg 92 ezer eurós) támogatást önerőből 20 ezer euróval egészítették ki. Ezen összegből egy modern tornaterem kialakítására, az épület hőszigetelésére és a burkolatra telt. „Szeretet-habarccsal folytatódik az építkezés, óvodásaink bevonásával Izsa jövőjének építése“ - fogalmazott. Az egy évvel ezelőtt elhunyt Jókai Tibor, volt SZMPSZ-elnökre is emlékezett, aki ugyancsak sokat tett e program sikeréért.

 

Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

A népviseletes ovisok műsora után Grezsa István Orbán Viktor miniszterelnököt idézte, aki szerint az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz. „A nívós műsor láttán úgy tűnik, hogy Izsán nem kell aggódni a magyarság jövőjét illetően. Kiemelendő a papi áldás, hiszen csak a keresztény gyökereink vállalásával építhetjük fel a kívánt jövőt. Száz évvel Trianon után újra talpra áll a magyarság, s a nemzetegyesítés során minden magyar emberre szükség van. A fogyó európai népek versenyében az nyer, aki a humán erőforrást egybe tudja fűzni. Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy érezzék: az anyaország kormánya a külhoni magyarság mögött áll.“

Fekete Irén beszédében azt is megjegyezte: az izsai e program keretében felújított 101. felvidéki óvoda. Szerinte sikerként könyvelhető el, hogy tavaly óta 300-zal nőtt a magyar óvodákba beíratott hazai gyerekek száma. Menyhárt József pedig előbb Domin polgármestert méltatta, akinek vitathatatlan érdemei vannak a falufejlesztés terén, majd a Rákóczi Szövetség izsai származású alelnöke, a jelenlevő Tárnok Balázs képviselőjelölt sokrétű tevékenységére hívta fel a figyelmet. A közelgő EP-választások kapcsán kifejezte reményét: ő akár majd az európai porondon is megjelenítheti közös céljainkat, értékeinket. Végül Himnusz-éneklésre sarkallta a résztvevőket, hiszen „nemzeti imánk során kapcsolatot létesítünk a Teremtővel, s annak éneklése – Nagyhét lévén – kötelességünk“.

Tárnok Balázs aki szintén Izsán nőtt fel, az alábbi videóban mondta el gondolatait az óvodaátadó után:

Karva iskola
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.