2023. január 23., 13:13

Arany–Madách emléktábla Szliácson

Arany János és Madách Imre rövid ideig tartó barátságának egyik jelentős állomása volt Arany látogatása Csesztvén és Alsósztregován, majd két hétig tartó közös időtöltésük Szliácson.

szliacs
Fotó: Görföl Jenő

Arany 1862. augusztus 7-én indult útnak és érkezett meg Csesztvére, ahol Madách öccse, Károly és Szontagh Pál fogadták, majd megérkezett Madách Imre is. Ebéd után hosszan beszélgettek. Másnap, augusztus 8-án hajnalban indultak Alsósztregovára, ahol a költő gyermekei (Aladár és Borbála) valamint Majthényi Anna fogadta őket. Egy napot töltöttek együtt Sztregován, így Aranynak módja nyílt az új kastélyt tüzetesen megszemlélni, de sétáik és beszélgetéseik igazi színhelye az „anglus” kert volt.

Másnap délután érkeztek Szliácsra. Ez a kis fürdőtelep akkortájt kezdett kiépülni. A két költő itt szállt meg. Az együttlétet kizárólag beszélgetéssel töltötték. Madách még egy napig maradt barátjával a fürdőhelyen, csak kedden reggel indult haza.

Ennek a találkozásnak, ennek az együtt töltött időnek s nem utolsósorban a két nagy magyar költő barátságának állít emléket az az emléktábla, amelyet 2005. október 7-én leplezett le a „Pest” nevű fürdőépület falán a kezdeményező Mikszáth Kálmán Társaság nevében dr. Praznovszky Mihály elnök, irodalomtörténész, muzeológus. Az épület sajnos nagyon rossz állapotban van, jelenleg ugyanis nincs igazi tulajdonosa.

Az emléktábla azonban – Szabó István szobrászművész újabb felvidéki remek alkotása – a magyar irodalmi emlékhelyek gazdag sorába emeli az épületet s magát a fürdőhelyet is.

A domborműves emléktábla alatt ott látható a Palóc Társaság koszorúja is.

Megjelent a Magyar7 2023/3. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.