2023. január 19., 10:17

A javuló hazai borkultúra a szőlőnél kezdődik, és van esély az élelmiszer-önellátásra – megjelent a Magyar7 idei harmadik száma

A polgár számára a legsúlyosabb kérdés: milyen számlát hoz a postás, marad-e gyógyszerre és élelemre a rezsi után, szügyig eladósodik-e, vagy ne adj´ isten, kilakoltatás lesz a móka vége.

cimlap_magyar7_003_het_2023.jpg

Mert a szlovákiai szlovák, magyar, ruszin, cseh emberek elsősorban munkások, vállalkozók, nyugdíjasok, pedagógusok vagy ápolók, bérből, vállalkozásból, nyugdíjból élő emberek, s csak másodsorban választók, akiknek a türelmével ezek játszanak, írja lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly A két vállra fektetett ország című vezércikkében.

kozelet_magyar7_003_het_2023.jpg

Közélet rovatunkban Kolek Zsolt a Heger-keringő és a magyar csárdás című összefoglalójában vizsgálja a megbízott kormányfő igyekezetét az új parlamenti többség létrehozására. Azóta persze tudjuk, hogy vége a dalnak, lekerült a napirendről és egyre esélyesebb az előrehozott parlamenti választás kiírása.

Ukrajna visszakéri Grúziától azokat a légvédelmi rakétákat, amelyet még 2008-ban az ukránoktól vásárolt meg. A grúzok azonban nem hajlandók erre. Vajon mi lehet annak az oka, hogy Grúzia ennyire ragaszkodik a fegyvereihez?

Talán ők is tartanak egy esetleges orosz inváziótól, vagy valami más van a háttérben? A válasz kiderül a Grúzia, és a szükséges légvédelmi rendszere című külpolitikai jegyzetből, amelyet Hajtman Gábor írt.

interju_magyar7_003_het_2023.jpg

Zuzana Čaputová köztársasági elnök az év első napján Pribina-kereszttel ismerte el Korpás András munkáját, amellyel hozzájárult az önálló Szlovákia első 30 évének gazdasági fejlődéséhez, elsősorban a szőlészet és a borászat területén. Korpás András részese volt az eddig regisztrált összes szlovákiai szőlőfajta kinemesítésének. E munkáját a rendszerváltás utáni megváltozott viszonyokban immár saját gazdaságában végzi, az utóbbi másfél évtizedben András fia közreműködésével. A szőlő varázsa az, ami megfogja az embert a címe az interjúnak, amelyet Somogyi Szilárd készített.

piac_magyar7_003_het_2023.jpg

Rajkovics Péter: Merre vezet a mezőgazdaság stratégiai terve? Új stratégiai terv mentén halad tovább a szlovák agrárpolitika, amely az elkövetkező években jelentős előrelépést ígér, miközben a prioritások is igazodnak az európai elképzelésekhez. A cél az élelmiszer-önellátás szintjének az emelése. A feltehetően nem éppen zökkenőmentes átmenet mikéntjeivel ismerkedhettek meg a gazdák a múlt héten, Dunaszerdahelyen.

hatter_magyar7_003_het_2023.jpg

Bezár a Csallóközben egy halászcsárda, egy pizzéria Gömörben, pékség a Szepességben, az ország egyetlen alumíniumgyára, a Garam mentén. Néhol öt ember kerül az utcára, máskor ötven vagy ötszáz. A forgatókönyv kísértetiesen hasonló. Az energiaválság csavarról csavarra, fogaskerékről fogaskerékre haladva szétveri a szebb napokat látott tátrai tigris gépezetét.

Olvassunk a neten, halljuk a híradóban, pedig már azt hittük, túl vagyunk a nehezén. Az őszi riogatások ellenére működik az ország, van fűtés, áram, élelmiszer. Minden kicsit drágább, de „kiköhögjük”. Talán a rezsiszámla sem lesz sokkal magasabb, a kormány maximalizálta az energiaárakat. Megússzuk valahogy. Csakhogy az új év hozza az első aggasztó beszámolókat. Vendéglátósok, pékek, kertészek, de még az ambuláns orvosok is panaszkodnak, nem győzik fizetni a rezsit. További részletek Pomichal Krisztián Emberek a számlák mögött – Energiaválság a hétköznapokban című írásában.

tema_magyar7_003_het_2023.jpg

Füstbe ment füstölés? A füstölt kolbász, sonka és társai valószínűleg csak vegetáriánus olvasóink számára közömbösek. A parlament most – természetesen a mi érdekünkben – törvénnyel korlátozta az élelmiszerek háztáji füstölését. Csak a köztársasági elnöknek köszönhetjük, hogy a rendelkezés egyelőre nem lépett hatályba, bár, teszem hozzá, ő sem a sonka miatti aggodalmában döntött így, bár az emberek javát tartotta szem előtt. Kocur László tanulmányozta a törvényt és elfogadásának körülményeit.

muzsa2_magyar7_003_het_2023.jpg

Új év, új stílus, új művészet. Hatalmas antropomorf lényekkel teli álomszerű installációk, multimédiás előadások, metafizikai, ködös atmoszférák és szürreális környezetalakítás jellemezte az elmúlt év legfelkapottabb kiállításait.

Bár úgy tűnhet a mai művészet felhígultan, korlátok nélkül halad előre és nincs műfaji megkülönböztetés, avagy „mindenki csinál mindent”, mégis vannak leírható jellemzők, amelyek 2023-ban is kijelölnek egy útirányt a kortárs művészetben. Erről ír Balla Rita.

A világ (talán) első női régésze magyar volt, az erdélyi Torma Zsófia (1832–1899), akit nem vettek komolyan a kortársai. Mondhatnánk, tipikus női sors, amelyről Lacza Tihamér írt.

Zárva, vagy nyitva vasárnap? Száraz Dénes szerint vannak pró és kontra érvek, de a döntést nyilván a nagy bevásárlóközpontok érdeke határozza meg.
multunk_magyar7_003_het_2023.jpg

1823. január 22-én szatmárcsekei magányában Kölcsey Ferenc pontot tett a Hymnus című költeményének a végére. A legismertebb magyar költői szöveg keletkezésének napja lett, méltán, a magyar kultúra napja. Az azonban szinte jelképes, hogy a Himnusz születésnapja mellett mindig januárban ünnepelhetjük a magyar kultúra és a magyar irodalom két, a világban legismertebb alakjának – Madáchnak és Petőfinek – a születésnapját is, az idén a kétszázadikat. Kovács László írásának a címe: Gondolatok a magyar kultúra napján Himnuszról, Petőfiről és Madáchról.

Amit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon. Gömörben a hónapokon át tartó útlezárás rávilágított a térség közúti közlekedésének sérülékenységére. Ennek ellenére a kormány a következő tíz évben nem számol autópálya-építéssel ebben a régióban. Az itt élők lassan már csak a csodában bízhatnak, na meg abban, hogy az előző rendszerben kiépített közúthálózat bírja még egy darabig, írja Virsinszky Tamás.

tajaink_magyar7_003_het_2023.jpg

Az idő és a történelem könyörtelenül halad előre, vannak azonban olyan tragikus események a múltunkban, amelyekről nem szabad megfeledkeznünk. Ilyen a doni katasztrófa, amelyre a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány hívta fel a figyelmet. Ehhez csatlakoztak a szenciek, és a Szenci Molnár Albert Alapiskola szervezésében a Hősök szobránál január 12-én megemlékeztek a 80 évvel ezelőtti eseményekről. Gyújts te is egy gyertyát! a címe Dunajszky Éva összefoglalójának.

Nagy felháborodást keltett a fülekiek körében, hogy decembertől nem állnak meg a gyorsvonatok a nagyállomáson. Az új vasúti menetrend szerint a Zólyomból Kassa felé tartó gyorsvonatok már csak a kiegészítő állomásként létesült, úgynevezett kisállomáson állnak meg. A vég állomása című beszámolójában Agócs Szvorák Emese felsorolja a döntés következményeit.

Január végéig a Selye János Gimnázium ad otthont a Mindszenty Alapítvány által megalkotott Életkapuk című vándorkiállításnak, amelynek a bemutatóját 2020-ban a Párbeszéd Házában tartották.

A „beszédes” összeállítás célja bemutatni Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország utolsó hercegprímása életútját. További érdeklődés esetén a tárlat más felvidéki helyszínekre is elvihető. Nagy-Miskó Ildikó: Mindszenty József életkapui

A rozsnyói Borostyán Néptáncműhely, átvészelve az elmúlt három év nehézségeit, létszámában megerősödve, nagy tervekkel vág neki az idei évnek. A nyolc együttest tömörítő néptáncműhely vezetője, Icso Valéria szerint az embereknek napjainkban alig van kapcsolatuk a népi kultúrával, pedig fontos lenne, sőt, úgy tűnik, igény is van rá, írja Fábián Gergely a Visszatérés a régi kerékvágásba című írásában.

Énekhangon mondom a magamét. Strausz Boglárkát a bodrogköziek legutóbb az idei újévi koncert egyik fellépőjeként láthatták, hallhatták szülőfalujában, Nagytárkányban. A fiatal, törékeny leányzóból sugárzik a tehetség és az ének iránti alázat, elkötelezettség. Molnár Gabriella kérdezte.

Színpadot építenek Ipolyvisken, mert a nyári kulturális eseményeket rögtönzött megoldásként ez idáig a helyi focipályán, a réten, illetve a folyóparton valósították meg. Kaszmán Zoltán: Közösségi tér Ipolyvisken

Szomolai Andrea arról ír Műjégpálya és „korcsolyapark” című beszámolójában, hogy hideg és fagy híján a falvakban is megjelentek a műjégpályák.

Nyárasd község egyik csendes utcájában található a BlankZol Ranch, amelyet a tulajdonos, Baranyovics Zoltán a gyermekei, Blanka és Zoli után nevezett el. Gyerekkora óta ismeri a jószágok viselkedését, igényeit, megtanulta etetni, gondozni őket, és annyira megszerette ezt a munkát, hogy elhatározta, felnőtt korában is ezzel szeretne foglalkozni. Lacza Gergely szerző szerint megfizethetetlenek ezek a tanyasi élmények.

A dunai horgászat szerelmese Mánya Tamás, akivel Bokor Klára beszélgetett. Ő fogta ki az elmúlt év legnagyobb harcsáját a Dunából. Nem hívta az országos televíziót, mert mint mondta, olyan módon ellepnék a területet a kapitális fogásra áhítozó horgászok, hogy vége lenne a folyón a lassan folydogáló időnek, amit már most is csak a Duna partján több napon át táborozó horgászok élhetnek át.

kavezo_magyar7_003_het_2023.jpg

Zupko Mária logopédus részletesen leírja, milyen az iskolaérett gyerek, majd a Barangoló rovatban Bokor Klára folytatja iraki utazásainak az élményeit. Címe: Asúra, a vérrel írt vallási ünnep. 

barangolo_magyar7_003_het_2023.jpg

Céklás tortillatekercs és a medvetalp receptjét találják az Íz-lelőben, Vass Gyula a háromszáz lóerő feletti összteljesítményű Mazda CX-60 2.5 PHEV Homura autót tesztelte.

szurkolo_magyar7_003_het_2023.jpg

Szurkoló rovatunkban Rajkovics György a pozsonyi szabadtéri hokimeccsekről,

Rajkovics Péter a magyar gyorskorcsolyázó lányok sikeréről írt.

Lapunk hátoldalán a szliácsi Arany–Madách emléktábla látható. A Magyar7-ben ezúttal is megtalálják a műsort és a keresztrejtvényt. Legyen lapunk rendszeres olvasója!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.