2022. április 30., 19:17

Alapiskolai beíratás Ragyolcon és Nagydarócban

Cikkünkben két falusi teljes szervezettségű alapiskola igazgatóját kérdeztük, hány elsőssel számolnak szeptembertől.

 

Beíratás Füleken
Fotó: II. Koháry István Alapiskola

A Ragyolci Alapiskolában a tavalyihoz képest csökkent a beíratott kiselsősök száma. Idén egyelőre 6 gyermeket írattak be magyar tagozatra és 6 gyermeket szlovák tagozatra, míg tavaly összesen 25 elsős kezdte meg a tanévet. Az iskolát jelenleg 206 diák látogatja és a környék számos településéről járnak be tanulók. A térségben magas a munkanélküliség, így egyre többen vállalnak munkát külföldön vagy nagyobb városokban, ez is befolyásolhatja, hogy egyre kevesebb az elsős.

Hogyha nincsenek fiatalok a faluban, akkor nem születnek gyerekek sem. Úgyhogy, sajnos ez olyan negatívum, amit nem tudunk befolyásolni. Viszont próbálunk versenyezni a városi iskolákkal, próbálunk mindent megadni a gyerekeknek”

– mondta Tóth Orsolya, igazgató.

Az intézmény kis létszámú osztályai, kihelyezett zeneiskolája és a különböző szakkörök vonzzák leginkább a szülőket.

A nagydaróci alapiskola a ragyolcihoz hasonlóan szintén magyar és szlovák tagozattal működik. A magyar első osztályba eddig tíz kisdiákot írattak be szüleik.

„Sajnos rengetegen utaznak külföldre munka után, nagyon sok fiatal a városokba költözik, emiatt lassan elöregszik a falu“- mondta Balázs Mária, igazgató.

Mivel a nagydaróci alapiskolába nagyszámú hátrányos helyzetű diák jár, emiatt a művészeti és a technikai nevelésre helyezik a hangsúlyt. Az iskolán már negyedik éve működik a Heureka magán művészeti alapiskola, ahol a hátrányos helyzetű gyerekeket oktatják rajz, ének és drámapedagógia szakon.

A gyerekek fejlesztése terén tehát nincs gond, viszont a nagyfokú migráció rányomja a bélyegét az intézmény létszámára.  

A Losonci járás kisiskoláiban javarészt 10-től kevesebb elsőssel számolnak. A beíratási adatok azonban csak irányadóak, a szeptemberi tanévkezdésig még változhatnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.