lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. december 24., 15:45

Ahol adni és kapni is jó

A karácsonyt megelőző hetekben számtalan adománygyűjtés és adományozás zajlott szerte az országban. A különböző szervezetek, alapítványok, az egyház, az egyes önkormányzatok, sőt nem ritkán magánszemélyek is gyűjtésbe kezdtek, így aki szeretett volna valamilyen jótékonysági kezdeményezésbe bekapcsolódni, az biztosan megtalálta a módját.

 

Nemeshodosiak adománya.
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás

Igazi téli időjárásban, nulla fok körüli hidegben és szakadó hóesésben érkezett meg a nemeshodosiak adománya a Tornaljához közeli Gömörfüge községbe. A Csallóközben összegyűjtött – egy furgont teljesen megtöltő – holmit Balódi László, Nemeshodos első embere, a Csallóközi Városok és Falvak Szövetségének elnöke, valamint egy képviselőtársa hozták el a nyáron a villámárvíz által sújtott faluba.

 

A nemeshodosiak adománya Gömörfügének
 

Máté Norbert, a mintegy 450 lakosú község polgármestere hetilapunknak elmondta, hogy a magyarok, szlovákok és romák által egyforma arányban lakott településen több hátrányos helyzetű család él.

A nyári árvizet követően néhány családnak átmenetileg a helyi óvodában kellett szükségszállást biztosítani. Ők azóta már visszatérhettek otthonaikba, de ruhákra, cipőkre, a gyerekeknek játékokra biztosan szükségük van. Vannak 5-6 gyermeket nevelő nagycsaládok is, nekik egyébként is jól jön mindenfajta segítség – részletezi a polgármester, miután az adományokat kipakolták a helyi kultúrházban.

Nemeshodosiak adománya.
Fotó:  Virsinszky Tamás

 

Mindig más község kerül sorra

 

Balódi László elárulta, hogy soha nem járt még ebben a községben, az adományokat ugyanis mindig más gömöri településre viszik, amit Vavrek István segítségével választanak ki és rajta keresztül veszik fel a kapcsolatot az adott önkormányzat munkatársaival. Bátka, Tornalja, Rimaszombat, Csíz és Rimaszécs után ezúttal most Gömörfüge került sorra. Az adományok közé általában női és férfi cipők, ruhák, csizmák, gyerekruhák, játékok, iskolatáskák, hátizsákok és biciklik kerültek. 

– Már több éve folytatjuk a jótékony célú gyűjtést, először csak saját családi körben gyűjtöttünk, aztán mindig bővült ez a kör, az ismerősök is egyre több dolgot ajánlottak fel, végül az egész község és a környékbeli települések is bekapcsolódtak.

Megjelentettünk a helyi újságban is egy cikket az adományozás fontosságáról, hogy az emberek tudjanak erről a lehetőségről. Elsősorban olyan ruhákra kell gondolni, amik teljesen jók, hordhatók, csak valaki már kinőtte, kihízta, vagy csak nem hordja.

Meg kellett tanítani az embereket, hogy ne dobjuk el azt, amire nincs szükségünk, gyűjtsük inkább össze, mert így sokkal jobb helyre kerül mint ha a szelektív konténerben kötne ki, aminek ki tudja, mi lesz a sorsa.

Fontos, hogy ne alacsonyítsunk le senkit azzal, hogy szakadt, koszos ruhát ajánlunk fel – mutatott rá a csallóközi polgármester. Elmondta, hogy a helyi községházán nemcsak decemberben, hanem egész évben folyik a gyűjtés, és amikor egy furgonra való összejön, akkor szállítják a kiválasztott önkormányzatnak.

Nemeshodosiak adománya.
Fotó:  Virsinszky Tamás

 

– Mi abba már nem szólunk bele, hogy kinek adják, hová kerülnek ezek a dolgok. Azt a helyi viszonyokat ismerő polgármesterek minden esetben jól tudják, hogy kiknek van rá a legnagyobb szüksége. Amikor pár évvel ezelőtt először szétnéztem a tornaljai romatelepen, akkor szembesültem azzal, hogy itt milyen körülmények között élnek emberek, és hogy ide lehet hozni akármennyi adományt. Ilyenkor jövünk rá arra, hogy mi a Csallóközben sokszor alaptalanul panaszkodunk a nehéz megélhetésre. Elég lenne mindenkinek eljönni ide és körülnézni, hogy milyenek is az igazán nehéz körülmények, és nem csak roma családok vannak ilyen helyzetben – hívta fel a figyelmet Balódi László.

 

Időseknek gyűjtött a rimaszombati ICS

 

A Via Nova rimaszombati ifjúsági csoportja az idősek számára indított gyűjtést az adventi időszakban. Az adományozás célja az volt, hogy minél több idős ember karácsonyát varázsolják szebbé pár kis aprósággal. A csomagokba a legkülönfélébb dolgokat (kávé, tea, kekszek, szárított gyümölcs, tusfürdő, sampon, szappan, meleg zokni, kesztyű, sál, sapka, papucs, keresztrejtvény, könyv, újság, karácsonyi díszek, karkötő, bögre) igyekeztek összeválogatni. Az adományokat az ifjúsági csoport néhány tagja lapzártánk után szállítja majd el a rimaszombati öregotthonba.

 

Bekapcsolódtak az iskolák is

 

A különböző oktatási intézmények általában a cipősdoboz-akcióba, vagy a Vöröskereszt által hirdetett gyűjtésbe kapcsolódtak be.

A tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában idén összesen 71 cipősdoboz telt meg édességgel és szívből jövő apróságokkal. A cipősdobozokkal a város ápolásra szoruló nyugdíjasait lepték meg, hogy számukra is meghittebbé tegyék az ünnepeket.

A rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola alsó és felső tagozatos tanulói a Szlovákiai Vöröskereszt által meghirdetett „Gyerekek – gyerekeknek” elnevezésű karácsonyi gyűjtésbe nagy örömmel kapcsolódtak be, s a játékok, könyvek, ruhák és édesség csomagolásánál már csak azok átadása okozott nagyobb örömet számukra. A Református Oktatási Központban is nagy számban gyűltek a csomagok, amelyekhez kivétel nélkül minden diák hozzájárult.

A Cédrus szociális ruhaboltban egész évben várják a használt ruhák, öltözékek felajánlását, de karácsony előtt inkább a játék és a tartós élelmiszerek gyűjtésére helyezik a hangsúlyt. Tavaly Simonyiban és Jánosiban élő családokhoz vitték a csomagokat, s biztosak lehetünk benne, hogy a Diakóniai Központ munkatársain keresztül a csomagok idén is a megfelelő helyekre kerülnek.

Aki tehát adakozni, segíteni szeretne, mindig megtalálja a módját. A mostani nehéz időkben erre nagy szükség is van,

főként az országnak ebben a szegényebb régiójában. Már csak azon kellene munkálkodni, hogy a jótékony szellem és egymás segítése állandósuljon, s az új évben se lankadjon.

 

Az írás megjelent a Magyar7 51. - 52. számában.

 

 

Nemeshodosiak adománya.
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.