A Somorjáról elhurcolt magyarokra emlékeztek

Szabados Kati 2018. április 13., 14:30

A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján tegnap megemlékezést tartottak Somorja főterén. A rendezvény a Csemadok Somorjai Alapszervezete és a Via Nova ICS Somorja szervezésében valósult meg.

A Híd Vegyeskar és Méry János önkormányzati képviselő Fotó: Szabados Kati

Méry János városi képviselő üdvözölte az egybegyűlteket. Beszédében többek között elmondta, fontos, hogy a fiatal generációkba ez a dátum is bevésődjön. Tanulják meg és ne felejtsék, mi történt a kitelepítések és a deportálások során az itt élő magyarokkal.

„Csehszlovákiából 71 évvel ezelőtt, 1947. április 12-én indult meg az első vonatszerelvény a kitelepített magyarokkal Magyarország területére. A lakosságcsere során 76 ezernél több csehszlovákiai magyart telepítettek át; városunkban mintegy kétszázra tehető azoknak a száma, akik ingóságaikkal egyetemben elhagyni kényszerültek szülővárosukat. Április 12-ét a magyar Országgyűlés 2012. decemberében emléknappá nyilvánította.”

 

Legalább 100-an gyűltek össze a Fő téren Fotó: Szabados Kati

A hontalanság évei örök tanulságként kell szolgáljanak

A program a kitelepített magyarokért felajánlott szentmisével kezdődött este 6 órakor, majd a Fő téren a Mária Mennybemenetele szoborcsoportnál folytatódott. Az összegyűlt csaknem 100 ember először elénekelte a Szózatot, a somorjai Híd Vegyeskar közreműködésével. Fehér Bianka Kisfaludy Károly versét szavalta el, majd a Tündérrózsa Énekegyüttes 2 leánykája, Végh Lili és Tám Dóra magyar népdalokat énekeltek. Ezek után beszédet mondott Földváry Terézia, Sárosfa község polgármestere. Rámutatott, a hontalanság évei örök tanulságként kell szolgáljanak. A szomorú történelmi tényeket felsoroló beszéde végén a Csehországba deportált családok emlékirataiból idézett.

 

Képgalériánk:
Földváry Terézia ünnepi beszédet mond Fotó: Szabados Kati

A Mária Mennybemenetele szoborcsoport lábánál mindhárom keresztény egyház képviselője közös imára buzdította a jelenlévőket. Az imák és az áldás után az egybegyűltek elénekelték a Himnuszt, majd átvonultak a városházához, ahol az emléktáblánál mécseseket gyújtottak. A rendezvény a pasztorációs központban zárult egy kötetlen beszélgetéssel.

 Civilszervezetek új emlékhely kialakítását szorgalmazzák

Méry János önkormányzati képviselőtől megtudtuk, hogy több civilszervezet összefogásának köszönhetően a közeljövőben új emlékhelye lesz a kitelepítésnek. A Somorja Hangja, a Csemadok helyi szervezete, a Via Nova, a Magyar Polgári kör kezdeményezésére Lipcsei György Munkácsy-díjas felvidéki szobrászművész kompozícióját fogják elhelyezni a városban, amint megtalálják méltó helyét. A felavatást 2018 tavaszára tervezték, de az eddig javasolt helyszínek nem feleltek meg biztonsági vagy egyéb okokból.

 

Képgalériánk:
Az emlékezés lángjai a városháza falánál. Fotó: Szabados Kati

„Nem is gondoltuk, hogy ennyire nehéz lesz megtalálni az emléket állítandó kompozíció helyét. Mindenképpen a belvárosban szeretnénk felállítani, de több helyen a gáz-, víz- és villanyvezetékek képeznek akadályt. A templom melletti területen való felállításhoz a püspöki hivatal engedélye kellett volna, amit sajnos, nem sikerült megszerezni. Viszont jó hír, hogy a következő hetekben tárgyal a városi képviselőtanács az újabb lehetséges helyszínről. Nagyon bízunk benne, hogy most sikerrel járunk“ – mondta Méry János.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS