2021. május 18., 14:35

A naszvadiak többsége szlovák óvodai csoportba íratta be a gyermekét

A Komáromi járás legifjabb városában, Naszvadon a Nefelejcs Óvoda és a Kisgólya Óvoda magyar és szlovák csoportokkal működik. A szülők előzetesen 45 gyermeket írattak be óvodába, közülük 29-et szlovák és csak 16-ot magyar csoportba. Ez nem arányos a település lakosságának nemzetiségi összetételével, hiszen a 2011-es népszámlálás során az akkori 5068-ból 2717-en magyarnak vallották magukat, ami az összlakosság 53 százalékát jelentette...

A Föld napját is megünnepelték a naszvadi Nefelejcs Óvodában
Fotó: msnesvady.estranky.sk
A Föld napját is megünnepelték a naszvadi Nefelejcs Óvodában

Az óvodai beíratásra a világjárvány alatt kétféle módon került sor: 1. online módon – a jelentkezési ívek szkennelt változatát e-mailen lehetett elküldeni az intézmények címére, vagy a kitöltött nyomtatványokat bele lehetett helyezni az óvodai postaládákba. Azelőtt a szülők a jelentkezési íveket letölthették az óvodai honlapokról, vagy személyesen kikérhették az óvónőktől.

„A kisebb, Hurban utcai Kisgólya Óvodában 1 magyar és 2 szlovák nevelési nyelvű csoporttal foglalkoznak az óvónők. A nagyobb, Sládkovič utcai Nefelejcs Óvoda pedig 1 magyar és 3 szlovák csoporttal működik. Eddig a szülők összesen 45 gyermeket írattak be óvodába, közülük 16-ot magyar, 29-et pedig szlovák csoportba. Sajnálatos, hogy a magyar csoportokban a szabad férőhelyek száma csupán 14, ezért 2 magyar kicsi további sorsa még kérdőjeles.

A „Kisgólyába“ eddig 10 kicsit magyar, 9-et pedig szlovák csoportba írattak be a szüleik. Mivel azonban csak 5 gyermeket tudnak felvenni annak a magyar csoportjába, a túljelentkezés miatt a további 5 érdeklődő közül 3-at átirányítottak a Nefelejcs Óvoda magyar csoportjába.”

„A „Kisgólya“ szlovák csoportjában viszont 10 férőhely lenne, de oda csak 9-et vittek a szüleik. A Nefelejcsbe beíratott 26 gyerkőc közül 20-at szlovák, 6-ot pedig magyar csoportba írattak be. Tehát további 3 gyermeket szeretettel várnak a Kisgólya magyar csoportjába kopogtatott lurkók közül“ – mondta el Molnár Zoltán, Naszvad polgármestere.

Azt is elárulta, hogy a helyi roma gyerekek eddig nem jártak óvodába, s a roma családok most sem mutatnak nagy érdeklődést az óvodai beíratás iránt, pedig 12 óvodaköteles roma gyermeket tartanak számon a városi hivatalban.

Annak ellenére, hogy idén ősztől az 5 év feletti gyerekeket óvodalátogatásra kötelezi a törvény, a roma családok próbálnak kibúvókat találni e kötelezettség alól.”

„Akadnak, akik egészségügyi problémákra hivatkozva legfeljebb individuális óvodai nevelésben részesítettenék a csemetéiket, ami az esetükben heti 2 órás közösségbe történő beszoktatást jelentene. Ők általában magyaroknak vallják magukat, de tartanak az óvodai neveléstől. Velük minderről személyesen kell elbeszélgetnünk. Tehát az érintett 12 roma gyermek további sorsa csak később dől el. Június 15-ig mindenképpen be kell mutatniuk az általunk kért iratokat, igazolásokat, szakorvosi véleményezéseket. Már csak rájuk várunk, több jövendő ovisra nem számítunk“ – magyarázta Naszvad első embere.

Kérdésünkre, hogy a fiatal városban mi a helyzet a demográfiai mutatókkal, így válaszolt:

2020-ban, 2021-ben és 2022-ben demográfiai hullámhegy tanúi lehetünk, tehát óvodásokból és alapiskolásokból is több van, mint ahányan a korábbi években voltak. Több magyar családra azonban továbbra is jellemző az önkéntes asszimiláció: a későbbi könnyebb érvényesülés érdekében inkább szlovák oktatási-nevelési intézményeket választanak az utódaik számára...“

Tegyük hozzá: ha ők ezen a helytelen hozzáállásukon változtatnának, a jövőben talán érdemes lenne több magyar csoporttal működtetni a helyi óvodákat.

Megosztás
Címkék