2021. április 24., 12:54

A nagy Kiss – Márton István legújabb kiadványa

Ipolyság város támogatásával a közelmúltban jelent meg az egykor állatorvosként tevékenykedő helytörténész, Márton István legújabb kiadványa. A nagy Kiss című kötetben arról a Kiss Sándorról ír, akit Szlovákiában és Magyarországon is arany okleveles méhészként ismernek.

A nagy Kiss
Fotó: TVTEKOVHONT
Márton István (jobbra) és Kiss Sándor méhész

A fegyverneki születésű Kiss Sándor méhészmester szervezett már mézkampányt az ipolysági oktatási intézményekben, nemzetközi méhészeti fesztiválok résztvevőjeként adott már elő méhtakarmányokról, de ízesített mézborával érmet is nyert egy nívós franciaországi versenyen. A Szlovákiai Méhészek Szövetsége és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tagjaként – elmondása szerint – így is megtiszteltetés érte, amikor Márton István biográfiát jelentetett meg életútjáról és munkásságáról.

Egy lokálpatrióta vagyok, aki szeret emléket állítani azoknak az embereknek, akik közöttünk élnek, s valamiben kimagasló eredményeket értek el. Az egyik közülük Kiss Sándor méhész, akit Szlovákia első három nemesítője között emlegetnek”

– árulta el a kiadvány szerzője a TVTekovHont adásában. Elmondása szerint Kiss Sándor méhanyanevelő tevékenységét az ipolyságiak sem ismerik kellő mértékben.

Nagyjából két évig tartott a könyv elkészítése, de természetesen tanulni is kellett hozzá, mert nem voltam annyira gyakorlott a méhészetben. Amikor hozzákezdtem az íráshoz, én is csak annyit tudtam a témáról, hogy a méhecske csíp és mézet ad. A végén rájöttem arra, hogy ez egy csodálatra méltó, abszolút tökéletes élőlény”

– mondta el a videóban Márton István, aki a mezőgazdasági középiskolában egykoron Kiss Sándor tanítója volt.

A könyv alapvetően az ipolysági nagyközönség részére készült, de méhész szakemberek és laikusok is élvezettel forgathatják.

A kétnyelvű (magyar és szlovák), képanyagban bővelkedő kötet jó néhány mozzanatot emel ki Kiss Sándor gazdag életútjából, ezeket méhészeti szakismeretekkel ötvözi.

A könyv – 8 euró ellenében – az ipolysági Honti Múzeumban, a Simonyi Lajos Galériában, az ipolysági Városi Könyvtárban és a Városi Hivatal pénztárában is megvásárolható.

Márton István néhány további műve:
Városka az üvegharang alatt (2008)
Emberek az üvegharang cserepei alatt (2011)
Öcsi doki nefelejcsei (2012)
Dűlőre vitt dűlők (2016)
A fülsiketítő csend országában – mongóliai útinapló (2017)
Ipolyság dióhéjban (2017)
Régi és új Felsőszemeréd (2018)
Megosztás
Címkék