A múlt szálai a jelenbe érnek

2021. július 24., 10:55
Szvorák Emese

A füleki Gyetvai Zsuzsanna óvónő, a Motolla Kézműves Baráti Kör tagja gyermekkorában még természetes volt, hogy falun élő nagymamája a hosszú téli estéket hímzéssel töltötte. Édesanyja is hímzett, főleg lánykorában, mert a régi időkben falun még az volt a szokás, hogy minden lány maga szőtte, varrta, hímezte a stafírungját.

Gyetvai Zsuzsanna munkái

Zsuzsának tehát volt családi mintája, de az alapiskola is pozitív hatással volt rá. A munkára nevelés órákon rendszeresen kézimunkáztak, ajándékokat készítettek maguknak és családtagjaiknak.

– A legkorábbi hímzéssel kapcsolatos élményemet az „üröm az örömben” hasonlattal fejezhetném ki, mert az első munkáim egyikét véletlenül a nadrágomhoz varrtam, és bármennyire sajnáltam, ki kellett fejtenem.

Ez azonban nem szegte a kedvem. Első gyermekkori vágyakozásom tárgya is sokatmondó: a kirakatban látott stoppolófa, vagyis egy festett lepkemintás stoppológomba, amely megmozgatta a fantáziámat. Látva a lelkesedésem, a szüleimtől megkaptam az ösztönzést, a kívánt eszközöket. Többek közt egy játékvarrógépet is, egy elemre működő piros, műanyag Piko Michaela pedálos gépet, amely láncöltéssel varrt, és a mai napig működőképes – emlékszik vissza. 

Gyetvai Zsuzsanna munkái

– A hímzés valódi flow-élményt nyújt számomra. Amikor a mintára figyelek, számolom a szemeket, öltögetem a sorokat, megszűnik körülöttem a világ, és megáll az idő.

Teljesen elmerülök a feladatban, és mindamellett, hogy összpontosítok, lazítani is tudok közben. Néha éppen azzal, hogy felpörgetem magam. Na, még egy sor! Szinte lehetetlen letenni. Örömforrást jelent már maga a munka folyamata is. A teljesítmény és a végeredmény mellett nagy ösztönzést jelent az is, hogy a hímzés közben lehet zenét vagy hangoskönyvet hallgatni, vagy akár beszélgetni is, így dupla kikapcsolódást jelent.

Zsuzsa szerint leginkább türelem, kitartás és idő kell ehhez a tevékenységhez, valamint konkrét cél, elképzelés és néhány szakmai fogás. A kézügyesség és szépérzék fejleszthető, de fontos az éles látás (vagy a jó szemüveg), a finommozgás.

Nagy előnyt jelent a fejlett térlátás is. A hímzésben az a szép, hogy az alapokat megismerve mindenki gyakorolhatja és képezheti magát. A kezdők, a haladók és a mesterek egyaránt megtalálhatják benne a kihívást.

Gyetvai Zsuzsanna munkái

– Számomra a kihívást a nagyszülői örökség továbbadása jelenti a következő generációnak. Ezt az értékmentést tűztük ki célul a füleki Motolla Kézműves Baráti Kör tagjaival is, akikkel a palóc hímzések témájában kezdtünk egyre inkább elmélyedni, gyűjteni a környező falvainkban még fellelhető szőtteseket, vászonhímzéseket. A kézműves-foglalkozásainkon is népszerűsítjük a népi hímzést, a motívumokat, technikákat. Én eddig elsősorban a palóc keresztszemes hímzéssel foglalkoztam, most kezdtem a szálszámolásos laposhímzéssel ismerkedni, ami a vidékünkre szintén jellemző volt.

Zsuzsa jelenleg leginkább a gesztetei motívumokat szereti hímezni, konkrétabban a nagyszülei mintáit, de előnyben részesíti a Fülek környéki gyűjtéseket is.  Keresi a múlt és a jelen kapcsolódási formáit és lehetőségeit a hímzés, a díszítés és a funkcionalitás terén is.

Gyetvai Zsuzsanna munkái

– Legutóbbi ötletem, a szakmám és a hobbim összefonódásának köszönhetően egy olyan kézműves gyermekjáték készítése volt, amelynek lényege, hogy a legkisebbektől kezdve a nagyobb gyermekekig olyan játékba hívjuk őket, amely a népi értékek megismerésére is alkalmat ad, sőt felkelti az érdeklődést a technika és a motívumok iránt. Vagyis hímzésre is ösztönözheti a gyerekeket. Így készült el nemrég a gyűjtött mintákat használva a textil memóriajáték (pexeso), amelynek a kivitelezésében a Felvidéki Népi Hímzőkör tagjai is segítettek – mondja Zsuzsanna, akinek a nyárra is van néhány új ötlete. Reméli, hogy a szabadsága alatt még sűrűbben foglalkozhat a kedvtelésével.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/29. számában.

2021. július 21., 15:32

A hang és az íz keringője - megjelent a Magyar7 legújabb, 29. száma

Megjelent a Magyar7 legújabb, 29. száma. A lap nagyinterjújában ezúttal vérbeli nyári témát közöl: Szarka Gyula Kossuth-díjas zenész nyilatkozik többek közt legújabb, az Ének a konyháról című lemezéről.

Kövesse facebook oldalunkat is!