2021. július 21., 15:32

A hang és az íz keringője - megjelent a Magyar7 legújabb, 29. száma

Megjelent a Magyar7 legújabb, 29. száma. A lap nagyinterjújában ezúttal vérbeli nyári témát közöl: Szarka Gyula Kossuth-díjas zenész nyilatkozik többek közt legújabb, az Ének a konyháról című lemezéről. Az interjút B. Vida Júlia készítette. Az elmebaj bugyrai címmel közli a lap Kövesdi Károly vezércikkét, amelyben a szerző a felvidéki politizálás vizében csobban a kánikulában.

boritó
Fotó: ma7

Sokat elárul a tartalmáról Kolek Zsolt Delta-kód, Szlovákia című cikke, amely a szlovákiai kapkodó járványkezelés taglalása mellett az őszi esetleges nehéz időket vetíti előre. Haják Szabó Mária külpolitikai jegyzete (Rossz vagy még rosszabb) az Európai Unió tisztáz(hat)atlan szándékait veszi górcső alá. Ugyancsak az egyre nyugtalanítóbb európai folyamatokkal foglalkozik N. Gyurkovits Róza publicisztikája.

Delta-kód
Fotó:  ma7

S ha már Európa, tágítsuk a kört: a lap gazdasági rovatában Tipikus európai vita az erdőkről című írást olvashatjuk Matus Tibor tollából. S még mindig Európa: az Európai Bizottság forró krumpliként dobta el magától a Benes-dekrétumokkal foglaló állásfoglalást. A kisebbségek jogait semmibe vevő európai testület kétszínűségéről olvashatjuk Pomichal Krisztián írását.

Téma
Fotó:  ma7

Gondból van elég itthon is. Dunajszky Éva a hazai turizmus nehéz helyzetét járja körül írásában, különös figyelmet fordítva a dél-szlovákiai fürdőkre. Popély Gyula történész cikkét az első csehszlovákiai népszámlálás máig ható következményeiről olvashatjuk (Pusztulásunk kezdete).

A lap kulturális rovatában olvashatjuk Stumpfné Braunn Zsuzsanna cikkének első részét a stószi remetéről, Fábry Zoltánról, eddig nem taglalt párhuzamot vonva Fábry és Kazinczy alakja között. Az ünnepi könyvhét ugyan az idén kevésbé lesz ünnepi, tavasz helyett (talán) ősszel kerül rá sor, de Ferdinandy György új kötete ezúttal sem marad el. A könyvről Juhász Dósa János ír ismertetőt. Böszörményi István egy érdekes emberi sorsot villant fel, amelyben fő szerepet játszik egy biblia. Lacza Tihamér kultúrtörténeti sorozatának e heti szereplője Bródy Sándor drámaíró.

Tájaink
Fotó:  ma7

A Tájaink rovatban régióink történéseiről olvashatnak a hetilapban. A körzeti orvos élete nem fenékig tejfel, állítja Szomolai Andrea, aki mátyusföldi tapasztalatairól ír riportot. Méltó nyughelyük lehet azoknak a muzslai temetőben nyugvó magyar honvédeknek, akiknek megújult a sírhelyük. Az eseményről Bokor Klára írt tudósítást. Az idei Gombaszögi Nyári Tábor eseményeiről Fábián Gergely írását olvashatjuk a régiós rovatban. Nagyszabású orvosi konferencia volt a múlt héten Ipolyhídvégen, számol be róla Kaszmán Zoltán, ahol többek közt díszpolgárrá választották Kásler Miklós minisztert. Nagy-Miskó Ildikó egy szépen megújult komáromi piacot mutat be az olvasóknak, míg Kövesdi Károly a pozsonyi vásárcsarnok szomorú állapotáról ír, ahol mégis akad egy varázslatos sarok. A hagyományok ápolását fontosnak tartják az egykori iparisták a keleti végeken is, tudjuk meg Zsebik Ildikó tudósításából. Lévárton, a kis gömöri falucskában pedig fontosnak tartják Ujváry Zoltán emlékének ápolását. Erről olvashatunk Virsinszky Tamás cikkében. Nógrádban négy ország küldöttsége találkozott, írja tudósításában Agócs Szvorák Emese, míg Királyfiakarcsán jótékonysági sportnapot szerveztek, amely egy beteg kisfiú megsegítését tűzte ki célul. Az eseményről Reczai Lilla tudósít.

kávézó
Fotó:  ma7

A lap Kávézó rovatában Szilágyi Orsolya dietetikus ezúttal a gyerekek éktezési szokásairól értekezik, illetve ad tanácsokat az elkeseredett szülőknek. Rajkovics Péter a tudomány és a technika világának néhány érdekes hírét gyűjtötte egy csokorba, Kenyeres Oszkár pedig a Hazajáró csapatával ezúttal bodrogközi kalandozásokra indult. A hobbi rovatban a füleki Gyetvai Zsuzsannát mutatja be Agócs Szvorák Emese. Ismét ínycsiklandó és különleges ízek receptjét osztja meg az olvasókkal Szabó B. Csilla, míg Vas Gyula autós rovatában a Škoda Octavia első villamosított változatát mutatja be a gépkocsik kedvelőinek.

hazajáró
Fotó:  ma7

Mi sem természetesebb, mint hogy a lap sportrovatában a közelgő nyári olimpiai játékok a főszereplő. Száraz Dénes cikkében kétségeket is megfogalmaz a hétvégén kezdődő világesemény kapcsán, míg Rajkovics György a magyar éremesélyeket latolgatja.

Ezúttal sem hiányozik a lapból a heti tv-műsor és a keresztrejtvény, míg a hátsó borítón ezúttal Léva református templomát találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.