2021. október 31., 10:26

A mátyusföldi magyarság otthona

Egy nép hagyományait és kultúráját úgy lehet megőrizni és továbbadni, ha a régiókban élők esélyt kapnak közösségek kiépítésére, és a közösségek rendelkeznek egy otthonnal. A galántai Pázmány Péter Alapítvány a mátyusföldi magyar közösség összefogásán és megtartásán fáradozik.

pázmány
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
A Pázmány-ház

Szép, felújított otthonban kap lehetőséget a galántai székhelyű Pázmány Péter Alapítvány arra, hogy megújítsa a mátyusföldi mikrorégió magyarságának közösségét. A galántai Csemadok mögött található Pázmány-ház sokáig Csipkerózsika-álmát aludta, a közelmúltban azonban a magyar kormány támogatásával sikerült felújítani az épületet és a Pázmány Péter Alapítvány ügyvezetőjének és kuratóriumának köszönhetően lendületesebb lett a munka, pezsgőbb lett az élet a házban.

Van-e még Galántán aktív magyar közösség?

A legutóbbi népszámlálás alkalmával a galántai lakosság 31 százaléka vallotta magát magyarnak. A rendszerváltozáskor ez az arány még 41 százalék volt. Az egyre inkább fogyatkozó mátyusföldi magyarság új esélyt kap arra, hogy közösségben, egy „magyarság otthonban” találkozzon, színes és színvonalas programokon vegyen részt.

Horváth Judit, a Pázmány Péter Alapítvány ügyvezetője ízig-vérig elkötelezett és elhivatott a magyarságot illető kérdésekben.

Őrzője, szervezője és ismerője a színvonalas kultúrá-nak. Mint mondja, az alapítvány célja, ügyvezetőjének küldetése, hogy tegyen a régió magyar közösségéért, támogassa az oktatást és a kulturális életet. Reménykednek abban, hogy nincs még késő és sikerül feléleszteni a galántai magyarságot is. A tapasztalat viszont az, hogy a rendezvényeket, programokat inkább a környező falvak lakosai látogatják, a városiak kevésbé élnek a lehetőségekkel.

balassi-est
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Horváth Judit és Keresztes Nagy Árpád a Balassi-esten
Színes programok és lehetőségek

Idén ősszel a Cseperedő program galántai Ringató foglalkozása is átköltözött a Pázmány székházba a városi könyvtár épületéből, valamint a Mentor Tehetségsegítő Tanács harmincórás képzése, A tudomány és játék program is itt kapott otthont.

A Pázmány-ház irodái fogadták be a Galánta és Vidéke Társulást, valamint a szépkorúak patronálásával foglalkozó Megbecsültek Társasága csapatát is.

Horváth Judit örömmel meséli, hogy az épület kistermébe tükröket szerelnek a falra, és máris indulhat a balettoktatás, amelyet Baranyai Kinga Anna, egykori Petőfi-ösztöndíjas tart majd. A téli nyitányban természetesen számolnak a karácsonyi ünnepkör tradícióival. 

Megpróbáljuk…

Az épületet sikerült úgy felújítani, hogy kijavították az apró hibákat, így kényelmes helyet biztosíthatnak a rendezvényeknek. – Gondoskodó, női kezet kapott az épület, most már csak ide kell szoktatni a környék magyarjait – jegyezte meg Judit mosolyogva, aki a kuratórium jóváhagyását követően a rendezvények szervezéséért és lebonyolításáért is felelős. – Nehéz kérdés, hogy meg tudjuk-e menteni Galánta magyarságát – gondolkodik el az ügyvezető –, viszont kijelenthetem, hogy ezért mindent meg fogunk tenni.

Megjelent a Magyar7 2021/43. számában.        

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!