A magyar lovas nemzet - újraindult az élet a tőkési Czajlik Ranch-on

2021. július 12., 19:45
Reczai Lilla

Az emberiség történetének egyik meghatározó momentuma a ló megszelídítése. A magyar nemzet pedig lovas nemzetként is ismert, így nem idegen tőlünk ez a kijelentés. A dunatőkési Czajlik Ranchon napi szinten foglalkoznak lovakkal, lovasokat oktatnak arra, hogy miképpen lehet a lóval szót érteni és együttműködni. Egy határon átívelő együttműködésnek köszönhetően, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatott, megalapozhatják az utánpótlás számára a fontos szakmai tudást, és az érdeklődők kiszélesíthetik tudásukat.

ló
Fotó: Czajlik Archívum
Az együttműködésről

Határon átívelő együttműködésből jött létre a dunatőkési Czajlik Ranch Lovas Klub és a Győr-Moson-Sopron megyében található máriakálnoki Daniló Sportegyesület közös projektje, a ,,Lovassport a nemzeti összetartozás jegyében” című rendezvénysorozat, amelyet az Interreg Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás fog össze. „Egyedi tervről van szó, ugyanis a magyar kultúra szervesen kapcsolódik a lovas hagyományokhoz, a lovas kultúrához, ilyen jellegű szakmai tervezetre egyelőre nem volt példa” – mondta el Mészáros Attila projektmenedzser.

A támogatást tavaly nyerte el a Czajlik Ranch Lovas Klub szervezete, ám a koronavírus miatt jobbára minden tervmegvalósítást csúsztatni kellett, így ezt a rendezvényt sem tudták megszervezni.

Jelenleg a nyári szünet azt a célt szolgálja, hogy augusztus végéig a programot megvalósítsák, amely mind a dunatőkési, mind a máriakálnoki eseményeket magába foglalja. Edzőtábort és díjugrató lovastornát rendeznek majd a partnerszervezetek, mindkét egyesület külön-külön időpontokban tartja a rendezvényeket. A díjugratás nagyon látványos, ezért is döntöttek emellett.

A partnerek

Losonczy Anikó és Wagner Kinga, a Daniló Sportegyesület képviselői elmondták, szervezetük csaknem harminc éve fennáll, s már számos helyen működtek Magyarországon. Lovasterápiás foglalkozásokkal indult maga a szervezet, később pedig már gyerekek lovagoltatását is vállalta az egyesület, majd különböző szakágakban indították útjára tagjaikat a különféle lóversenyeken. - Először a lovastornát vezettük be az egyesület tagjainak életébe, majd következett a díjlovaglás, s most jutottunk el már arra a szintre, hogy díjlovaglóversenyt rendezzünk Máriakálnokon. Természetesen egyéb ágakban már rendeztünk versenyeket, de díjugratással még nem próbálkoztunk. 120 lovassal dolgozunk együtt, akiknek 90%-a öt és tizenötév közötti gyerek és ifilovas.

A gyermekek fele valamilyen lovasterápiás tevékenységben vesz részt, a többiekből szeretnénk vérbeli lovast faragni, hogy meglegyen az utánpótlás. Az első díjlovaglóversenyünket a projekt keretében rendezzük meg – mondta el Wagner Kinga.

A Czajlik Ranch Lovas Klub szintén közel harmincéves múltra tekint vissza, lovasoktatással és hipporehabilitációval kezdték a működésüket. Huszonnyolc éve rendezik meg versenyeiket a szinte összes létező szakágban (díjugratás, lovasgimnasztika, fogathajtás, military stb.), s két éve már nemzetközi szinten is rendeznek versenyeket. A lovasklub az utánpótlásképzésre is odafigyel, és komoly versenyzői gárdával is rendelkezik. - A partnerség által szeretnénk felzárkózni Magyarországhoz, hiszen az anyaország lovas nagyhatalom Szlovákiához képest, így a lovasbázisuk is nagyobb. Jelenleg a Felvidék is erősödik már a lovaskultúra téren, de még mindig van hová fejlődnünk szakmai szinten is. A közös munka mindkét szervezet számára hasznos lesz – fogalmazott Czajlik Zsuzsanna, a klub vezetője.

Az edzőtábor és a verseny

A Daniló Sportegyesület edzőtábora július 20–22-ig tart majd, ezt követi 23-tól 25-ig a verseny Máriakálnokon. A Czajlik klub táborát augusztus 10-től 12-ig rendezik meg, majd 13–15-e között tartják a háromnapos versenyt. Máriakálnokon a kezdők számára meghirdetett versenyzői szinttől egészen a legnehezebb kategóriáig lesznek a versenyszámok, amelyre már most zajlik a jelentkezés. Mindkét egyesület díjlovagló szakágban hirdeti meg a versenyt, és az edzőtáborban is az alapfoktól a legmagasabb szintig tudnak foglalkozni a versenyzőkkel. Általában 8-9 kategóriát különböztetnek meg a szervezők.

A Czajlik Ranch az edzői képzését magyarországi szakemberektől várja. - Losonczy Anikó személyében nagyon neves magyar díjlovas edzőt ismerhettünk meg, akitől szakmai tanácsokat szeretnénk kérni a lovasaink számára, illetőleg olyan lovas alapokkal ruháznánk fel a versenyzőinket, amelyek Magyarországon elismertek – tette hozzá Czajlik Zsuzsanna.

A járvány számos vetélkedőt meghiúsított, a nyáron azonban szinte minden hétvégén versenyeket rendeznek, így olyan időpontot kellett találniuk, amelyre biztosan eljönnek a lovasok. Négy kategóriát különböztetnek meg: gyerek, junior, fiatal lovas és felnőtt.

Szorosan együttműködik a két partner, az egyikben megvan az az erősség, amelyet a másik elsajátíthat, sőt, megerősíthet. Tulajdonképpen egymásra építenek és kiegészítik egymást, valamint részt vesznek egymás programjain is.

Nyílt versenyek a nagyközönségnek

Mindkét szervezet nyílt rendezvényként tartja majd meg a versenyeket a laikusok és a nagyközönség számára. A nem lovas érdeklődők számára érthetővé varázsolnák a díjugratás mikéntjét, ezért az ugratások mozdulatait kommentálni szeretnék a szervezők. A Czajlik Ranchon megrendezett versenyek után a Felvidéki Nemzeti Lovasszínház produkciói minden bizonnyal felejthetetlen élményt nyújtanak majd. A festői környezetben zajló lóversenyek mellett az ember sétát tehet a ranchon a lovak között, megkóstolhatja a finom ételeket, s ha már Dunatőkésen jár, a helyi természeti kincsek mellett sem szabad észrevétlenül elsétálnia. A tőkési ág és a malom kifejezetten szép látvány.

Magyarországon a korlátozások előreláthatóan nem befolyásolják majd a tábor és a verseny kimenetelét, egyelőre semmilyen korlátozások nem várhatóak. Czajlik Jenő, a dunatőkési klub alapítója szerint elérkezett az az időszak, amikor végre szabadon megvalósíthatják azokat az álmokat és terveket, amelyeket a pandémia miatt nem tudtak megvalósítani.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/27. számában.

Kövesse facebook oldalunkat is!