lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2024. május 10., 19:21

A kortalan stílus képviselője

Alázat, akaraterő, kitartás – ezek a tulajdonságok jellemzik a fülekpüspöki származású Danyi Adrián Márkot, aki mert nagyot álmodni. A mindössze 22 éves, ambiciózus fiatalember esküvői és estélyiruha-kollekciót tervezett, amelyet saját márkaneve, a Da’Marco alatt népszerűsít.  

A füleki bemutató modelljei
A füleki bemutató modelljei
Fotó: Balogh János

A szomszéd utcába megyek Adriánékhoz, aki a munkaszüneti napot kihasználva hazalátogatott szüleihez Budapestről. A fiatal srác középiskolás kora óta a magyar fővárosban él, ott végezte középfokú tanulmányait, most pedig már munkája, és egyben hivatása is oda köti.

A családi fészekben azonban megmaradt a számára fenntartott, ízlésesen berendezett lakrész. Az előtérben egy varrógép „fogad”, a nappaliban pedig fogasokon sorakoznak az Adrián által tervezett ruhák. A dohányzóasztalon könyvek hevernek, a divat nagyasszonya, Coco Chanel életéről, munkásságáról.

Őt Adrián is egyik példaképének tekinti. A stílus, az elegancia, a letisztultság a vezérvonala, s bár a beszélgetésünk során gyakran visszakanyarodunk a divathoz, mégis főleg arról érdeklődöm, hogyan sikerült idáig eljutnia, és a megnyerő külső milyen belsőt takar. 

Tudatos karrierépítés

Adrián négyéves kora óta tudja, hogy divattervező szeretne lenni. 

A nagymamám függönyétől kezdve mindent felhasználtam a „tervezéshez”, ami persze akkoriban még csak játéknak indult.

A kutyusnak a saját pólómból készítettem ruhát, babákat öltöztettem, miután megtanultam a kézi varrást, ruhát varrtam nekik, így próbáltam már gyermekként megélni a kreativitásomat. Majd rajziskolába jártam, és otthon is folyamatosan gyakoroltam, fejlesztettem a kézügyességemet – emlékszik vissza a kezdetekre. 

A Slow Bridal kollekció darabjai
A Slow Bridal kollekció darabjai
Fotó:  Balogh János

Tudatosan építette a karrierjét. Budapesten szeretett volna divattervező lenni, és az álmai elérése érdekében cselekedett. Tizenöt évesen kezdett a Modell Divatiskolában, s öt év alatt megszerezte a divat és stílustervezői szakmai képesítést. 

Akkor dőlt el, hogy valóban ez az én utam, amikor felvettek. A suliban volt egy kezdő modellcsapat, és amikor az iskolánk bemutatkozott a szakma- és iskolabörzéken, mindig bemutattuk a suli varrodájában készült új ruhákat is.

Mivel én voltam az egyedüli fiú modell, gyakran rám szabták az egyes darabokat, így modellkedtem is egy ideig. De sminkeltem, öltöztettem, fotóztam is, úgyhogy teljes betekintést nyertem a divatszakmába – meséli. 

Hulladék újragondolva

Adriánnak mindig is a női ruhák tervezése volt a szívügye. Az első darabjai még a „hercegnős” stílust követték, de később letisztult a stílusa. Mostanra a márkája teljesen önazonossá vált.  

Azt gondolom, hogy kiépült egy egyedi vonal, amit stabilan tudok képviselni. Tanulmányaim idején nagyon sok divatpályázatra jelentkeztem saját munkákkal, kész ruhatervekkel, és hamar rá kellett jönnöm, hogy amíg nem tudom elkészíteni a terveimet, addig kevesebb esélyem van a legjobbak között lenni.

Mivel az iskolában tanultunk varrni, elkezdtem az ötleteimet ruhákba „ölteni”. Az egyik, hulladékanyagokból készült farmerruhám szerepelt a 2022-es őszi esküvői kiállításon, a legjobb 14 tervező közé kerültem a Hungexpón. Erre nagyon büszke vagyok, illetve az első saját tervezésű kollekcióm tavaly debütált a Fashion Diffusion Hungary divatügynökségnél – avat be a sikereibe Adrián, aki jelenleg egy magyar divatmárka munkatársa, viszont egyre több időt szentel saját brandje kiépítésére.

A Slow Bridal kollekció darabjai
A Slow Bridal kollekció darabjai
Fotó:  Balogh János
Minimalizmus és fenntarthatóság

Azóta, hogy tavaly júniusban bemutatta saját kollekcióját, ténylegesen is divattervezőnek tartja magát. Első esküvői ruhakollekciója, a Da’Marcóra jellemző eleganciával, tele van változatos darabokkal, hogy mindenki ízlésének megfelelőt találjon benne. Alkalmi ruhái a finom, kellemes érzést keltő, letisztult, mégis elegáns megjelenést, a kortalan szépséget hordozzák magukban. Ezért is kapta a kollekció a BIES, vagyis ,,Beauty less Age” nevet. A ’60-as évekre jellemző szögletes szabásvonalakhoz nyúlva készültek a nőies sziluettek.

Danyi Adrián Márk
Danyi Adrián Márk
Fotó:  Balogh János
A Da’Marco egy divatmárka, mely a stílus mellett az üzenetre is hangsúlyt helyez. Az álmok valóra váltását ösztönözve, a minimalista design és a fenntarthatóság jegyében készítek alkalmi és esküvői ruhakollekciókat, ahol a személyre szabott tervezés és az újrahasznosítás is kulcsszerepet kap.

A ruhák élettartamának meghosszabbítására fókuszálva, kész darabokat újragondolva terveztem meg a Slow Bridal kollekciót. A művészet kiragadásával ötvöztem az álomszerű Vintage stílust a hagyományőrző valósággal – mutatja be kollekcióját Adrián, amelyet nemrég a füleki közönség is láthatott, ugyanis a városi művelődési központban szervezte meg első önálló divatbemutatóját. A modellek helyi fiatal lányok voltak, akiket profi sminkes és fodrász varázsolt az alkalomhoz illővé. 

Magyarországon feltörekvő, szabadúszó divattervezőként már egyre többen ismerik a nevemet, illetve a Da’Marco márkanevet, de nagyon szerettem volna bemutatkozni a hazai közönség előtt is. Így az, hogy Füleken is láthatták a ruháimat, újabb szintlépést jelent a márkám presztízsének – hangsúlyozta. 

Adrián egyébként egyedi és környezettudatos menyasszonyi és alkalmi ruhát egyéni megrendelésre, személyre szabottan is készít. Ezért, ha valaki valóban különleges ruhát szeretne, keresse őt bizalommal. Közösségi médiaplatformjain megtalálják, és szívesen áll a hölgyek rendelkezésére.

Megjelent a MAGYAR7 19. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.