2022. február 16., 18:19

A keveset emlegetett 1919-es határharcok

Több nagyszabású terve van erre az évre a Memoriae Patrum Honismereti Társulásnak. Befejezik Barton a központi katonai emlékparkot, párnakövekre vésik fel az elesett magyar katonák nevét Ipolyságon, két konferenciát is terveznek az 1919-es határharcok témakörében. Mindezekről Bréda Tivadart, a honismereti társulás elnökét kérdeztük.

hadisirok-ipolysag.jpg
Fotó: -bréda-
Ipolysági magyar hadisírok

Az ipolysági temetőben az idén 52 sírt terveznek felújítani. Az első világháború után, 1919-ben a határ mellett több helyütt voltak határharcok - a cseh legionáriusok még Trianon előtt megszállták a Felvidéket. Sok temetőben megtalálhatjuk mind a magyar, mind a cseh katonák sírjait.

„Így van ez Ipolyságon is. A cseh legionáriusok sírjait még 2019-ben felújította az önkormányzat. Az 52 magyar katona nevekkel ellátott keresztjei idővel tönkrementek. Az ipolysági mezőgazdasági iskola egykori igazgatója ekkor helyükre vaskereszteket helyeztetett, de már azokat is kikezdte az idő foga. Társulásunk felvállalta, hogy névvel ellátott párnakövekkel jelzi a sírokat. A felújítást az ipolysági önkormányzattal közösen tervezzük kivitelezni” – fejtette ki az elnök.

Bart hadisírok
Fotó:  -bréda-
Párnakövek Barton

Ipolyságon a szeptemberi átadásra konferenciát is terveznek a határharcokról, mivel a társulás szerint nagy erről a hallgatás. Keveset tudnak a témáról az emberek, mivel a szocializmus időszakában Csehszlovákiában és Magyarországon is tabutémának számított.

Ugyanebben a témakörben Párkányban is tervbe van véve hadtörténeti konferencia szervezése. Itt a Budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei bemutatnák azokat a keresőoldalakat, amelyek az utóbbi időben megjelentek az intézet honlapján. A II. világháború teljes adatbázisa nem egészen egy hónapja indult be, az I. világháború, valamint a hadifogoly adatbázis is teljesen digitalizálva van. Iránymutatást kaphatnának a résztvevők többek közt a használat és keresés módjáról.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.