2021. november 11., 17:01

A hősökre emlékezés nem a múltnak, hanem a jövőnek szól

Az I. világháború befejezésének 103. évfordulója alkalmából gyertyagyújtással és imával emlékeztek immár hagyományosan a pozsonypüspökiek az I. világháborúban elesett Európa-szerte jeltelen sírokban nyugvó katonákra november 11-én a Szentháromság-téren álló Hősök emlékművénél. A megemlékezésre a Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezetének vezetősége, a Temetkezési Vállalatok Szlovákiai Asszociációja, Pozsonypüspöki Önkormányzata és a helyi Római Katolikus Plébánia közös szervezésében került sor.

Pozsonypüspöki megemlékezés
Médialapozó
Fotó: A szerző felvétele
Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke, Leskó László Tamás alezredes, Magyarország véderőattaséja és Pék Zoltán, Pozsonypüspöki polgármestere

Az első világháború kitörését okozó konfliktus legfőbb oka az erős nacionalizmus, a hataloméhség, az arrogancia és az erőteljes területszerzési szándék volt.

A hősökre emlékezés soha nem a múltnak, hanem mindig a jelennek és még inkább a jövőnek szól”

– mondta az emlékezést megnyitó beszédében Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke, az első világháborúban elhunyt hősök neveinek harangszó kíséretében történt felolvasása után.

résztvevők
Fotó:  A szerző felvétele
A pozsonypüspöki megemlékezés résztvevői

A Csemadok városi választmányának elnöke szerint nem vehetjük magunkra a feledés gyalázatát, mint ahogyan ez némely korban történt. A nemzetek katonáinak, köztük a magyaroknak is a bátorsága, becsülete, tisztessége és mérhetetlen áldozatának tisztelete mindannyiunk kötelessége.

A békeharang nemcsak a püspöki hősökért szól, hanem az Európa-szerte jeltelen sírokban nyugvó hősökért is”

– fűzte hozzá az elnök asszony. Az iskolások ünnepi műsora után, Pék Zoltán, Pozsonypüspöki polgármestere osztotta meg a megemlékező közönséggel gondolatait. Mint elmondta, Pozsonypüspöki polgári immár hagyományosan összegyűlnek november 11-én 11 óra 11 perckor, hogy emlékezzenek a nagy háborúra, amely vérzivatarossá tette a 20. századot, mely az emberiség történelmében először egy globális konfliktus áldozatává tett több tízmillió embert. A világ újrafelosztására indított fegyveres háború genocídiumokat generált, járványokat indított el, fiatal életeket, családokat pusztított el. 

Pék Zoltán
Fotó:  A szerző felvétele
Pék Zoltán polgármester is elhelyezi az emlékezés koszorúját a Hősök emlékművénél

"Kötelességünk és felelősségünk az emlékezés, azzal a szándékkal, hogy a történelem ne ismételhesse meg önmagát” – mondta a polgármester hozzáfűzve, miközben a gyertyagyújtás alatt ki-ki a háborúban elesett hozzátartozójára emlékezik, gondoljunk arra is, micsoda járvány söpört végig a világon a háború után, hiszen a spanyolnátha áldozatainak száma is 20-40 millióra becsülhető.

Különösen időszerű a háború által kiváltott járvány áldozataira emlékezni most, hiszen a jelenlegi Covid-helyzet is – hála Istennek nem ilyen mértékben, de – jelzi, hogy felelősek vagyunk a cselekedeteinkért, felelősek vagyunk egymásért, tanuljunk meg hát odafigyelni egymásra”

– utalt a jelenlegi járványhelyzetre a polgármester. „A mai nap jelzés: nincs az a hatalmi érdek, ami megbocsáthatóvá tenné a civil lakosság feláldozását” – zárta a beszédét.

A koszorúk és mécsesek Hősök emlékművénél való elhelyezése után, Dominik Poláček atya, pozsonypüspöki káplán mondott imát és áldást. A megemlékezést megtisztelte jelenlétével Magyarország véderőattaséja, Leskó László Tamás alezredes is.

Idén már Vereknyén is volt megemlékezés

A Ligetfalu polgári társaság is csatlakozott a mai gyertyagyújtási kezdeményezéshez, amellyel az első világégés, a Nagy Háború befejezésére kívántak emlékezni.

Dunajszky Géza
Fotó:  A szerző felvétele
Dunajszky Géza, a vereknyei emlékműnél

„Mi a Csallóköz legészakibb pontján található Vereknye városrész első világháborús Honvéd szobránál helyeztünk el koszorút és gyújtottunk mécsest, fejet hajtva ezzel annak a 30 áldozatnak, akik 1913 és 1918 között a harcok során idegen földön estek el. Tisztelet az áldozatoknak, a haza védelmében elesett hősöknek!” – nyilatkozta portálunknak Dunajszky Géza, a Ligetfalu polgári társaság elnöke.

Hősök emlékműve
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.