A gyerekek visszatérésére készülnek az iskolák Füleken

2021. január 6., 15:19
Szvorák Emese

Az oktatási miniszter és az iskolafenntartó határozata alapján a karácsonyi szünet idején Füleken is szünetelnek az óvodák, alapiskolák, beleértve a művészeti alapiskolát is. Az aktuális járványügyi helyzet elbírálását követően, amely romló tendenciát mutat, az oktatási minisztérium január 4-én tervezetet terjesztett elő a tanulók iskolalátogatásának megújítására, így eltolódik az iskolák megnyitása. Erről Fülek önkormányzata közösségi oldalán tájékoztatott.

Fülek Városháza
Fotó: archív

A minisztérium említett tervezete értelmében, és főleg az iskolalátogatás lehető legveszélytelenebb bebiztosítása érdekében, Fülek város önkormányzata az illetékes szervvel történt egyeztetés után az egyes iskolatípusok alábbiak szerinti megnyitása mellett döntött.

A két óvoda január 11-től ismét látogatható, de csak az ország és a város működése szempontjából elengedhetetlen tevékenységeket végző, kritikus infrastruktúrában dolgozó szülők, és azok számára, akik munkájuk jellegéből adódóan nem dolgozhatnak otthon, vagyis a munkába járásra kötelezett szülők gyermekei számára. A többi szülőt arra kéri az önkormányzat, hogy gyermekeik egészségvédelme érdekében várjanak január 18-ig, ekkortól tervezik az óvodák minden gyermek részére való megnyitását.

A négy alapiskola esetében elsőként az alsó tagozatos tanulók ülhetnek vissza az iskolapadokba. Ez január 18-án esedékes, ekkortól kezdődik az iskolán belüli tanítás, mégpedig 1+5-ös csoportokban, azoknak a felső tagozatos tanulóknak is, akiknek a távoktatáshoz otthon nincsenek megteremtve a feltételek. Az iskolai napközik és éttermek működése felől az iskolaigazgatók nyújtanak tájékoztatást. Az alapiskola felső tagozatán az iskolán belüli tanítás minden tanuló számára január 25-én kezdődik.

A művészeti alapiskola január 25-től működhet. Az iskolák alkalmazottai, illetve az egyes iskolák tanulói és szüleik kötelesek a minisztérium tervezete szerint az iskolába lépés előtt tesztelésnek alávetni magukat, vagy orvosi igazolással bizonyítani, hogy átestek a COVID-19 megbetegedésen (Az igazolás mintája a közegészségügyi hivatal 43/2020. sz. rendeletének mellékletét képezi). A fenti szabályok betartásáért az iskolaigazgatók felelnek, akik ugyanakkor értesítik az érintett személyeket a tesztelés pontos időpontjáról is.