2021. június 17., 09:24

A Füleki Szakközépiskolában átadták a felújított műhelyeket

Állami és uniós forrásokból összesen több mint 1,1 millió eurót nyert a Besztercebányai Megyei Önkormányzat fenntartása alá tartozó Füleki Szakkӧzépiskola. Ennek eredményeként a gépészeti és műszaki területeken csaknem kétszáz diák szerezhet gyakorlati tudást a teljesen felújított tanműhelyekben, melyeket Ján Lunter megyeelnök részvételével június 16-án ünnepélyesen is megnyitottak.  

Füleki Szakközépiskola
Fotó: BBSK
Nagyon örülök, hogy középiskoláink fontosnak tartják a gyakorlati oktatás korszerűsítését. Végzőseik ezáltal tapasztalatokat szereznek a mai modern gépek használatáról, melyekkel a gyárakban is dolgoznak, ez pedig megkönnyíti az elhelyezkedésüket”

- mondta Ján Lunter a nyitóünnepségen.

Hozzátette, örül az iskola sikerének, és szeretné, ha olyan végzősök hagynák el az intézményt, akik munkát találnak a régióban, és itthon tudnak érvényesülni.

Füleki Szakközépiskola
Fotó:  BBSK/FB
A támogatást a műhelyek felszerelésére és tanterem létesítésére fordították

A felújítás még a 2015-ben jóváhagyott Járási Akcióterv keretében indult. Időközben az iskola csatlakozott a párhuzamosan futó IROP fejlesztési programhoz és az INTERREG programhoz is. Ezeknek köszönhetően nagyszabású fejlesztést hajtottak végre.

„Közel 305 ezer eurót kaptunk a kormányhivataltól, amit az asztalos műhely és az autószerelő műhely felújítására használtunk fel. Az IROP programból pedig közel 847 ezer eurót költöttünk a fejlesztésekre. A projekt részeként korszerűsítettük a hegesztő szakot, modern gépekkel szereltük fel a műhelyeket. NC megmunkáló gépeket, NC esztergát, két marógépet, új hegesztőasztalt, hordozható generátoros hegesztőgépet, nagyformátumú faipari CNC megmunkálót vásároltunk. Ugyanúgy az elektrotechnika és az automatizáció terén is a legmodernebb Lukasmüller laboratóriumokkal lettünk felszerelve” – nyilatkozta Varga Attila, igazgató.

Füleki Szakközépiskola
Fotó:  BBSK/FB

Továbbá a CNC gépek programozására szolgáló tanterem létesült. Az elektrotechnika 1. - 3. évfolyamos diákjai számára az elektrotechnikai műhelyben 33 elektromos tankönyvet biztosítottak, melyek a hidraulika és a mechatronika alapjaival foglalkoznak.

Ezekkel az újításokkal a környék legmodernebb szakközépiskolájává váltak.

Füleki Szakközépiskola
Fotó:  BBSK/FB
A fejlesztések lehetővé teszik, hogy végzőseink megállják a helyüket a modern ipari termelőüzemekben, mint CNC vezérlésű munkagépek és eszközök programozói, illetve kiszolgálói. Bízunk abban, hogy az iskola vonzóbb lesz a szülők és a tanulni vágyó diákok számára. És ami talán fontosabb, hogy a régió potenciális ipari beruházói is jobban bízhatnak szakmunkásaink felkészültségében”

- tette hozzá az igazgató.

A Füleki Szakközépiskola Fülek, Losonc, Nagykürtös, Rimaszombat, Nagyrőce és részben Rozsnyó vonzáskörzetéből érkező tanulókat fogad. Május 12-től Szakképzési Központként (COVP) működik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.