2019. január 30., 17:16

A csiliznyáradiak és a gelleiek magyar koronája

Január utolsó vasárnapján A mi koronánk címmel ünnepélyes előadást tartottak Gellén. A műsorban fény derült a Szent Korona másolata elkészítésének részleteire, a Csiliznyáradi Színjátszó Társulat bemutatójára, valamint Kovács László történész előadására. A Himnusz megírásának és a Szent Korona hazatérésének évfordulójához kapcsolódó ünnepségre nagyon sokan voltak kíváncsiak, az előadások telt ház előtt folytak.

A mi koronánk
Médialapozó
Fotó: Szabados Kati

Iván Lajos, Gelle polgármesterének bevezetője után Bittera Gabriella köszöntötte az egybegyűlteket, aki elmondta, hogy a januári hónap kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy a magyarság mint közösség több figyelmet fordítson hagyományaira, erősítse nemzeti öntudatát és visszatekintsen történelmének fontosabb pillanataira. Ezen pillanatok közé tartozik 1978. január hatodika is, amikor az Amerikai Egyesült Államok által megőrzött magyar Szent Korona a koronázási ékszerekkel együtt újra Magyarország birtokába került.

A másik fontos januári dátum 22., a magyar kultúra napja. 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Beszédének végén a költőt idézte: „Szentnek nevezik a koronát, mert a legszentebbnek gondolatát köték hozzája: gondolatát a szabad nemzet egy testbe foglalásának, gondolatát az egyesült néperőnek, mely ne csak idegen bitorló, de egyes honfiak féktelensége s hatalomvágya ellen is bonthatatlan gátat emeljen.”

Bittera Gabriella
Fotó:  Szabados Kati
Bittera Gabriella

Meglepetés volt a nézők számára a beszédet követő múltidéző filmvetítés: Az 1978-as magyar tévéhíradó tudósítását láthatták a Szent Korona hazaérkezéséről.

2018-tól saját koronájuk van

Nem minden falu büszkélkedhet azzal, hogy az eredetihez megszólalásig hasonlító másolata van a Szent Koronáról. Csiliznyárad és Gelle ezek közé tartozik. A koronájuk közös és ez is csak a barátságuk és az összefogásuk bizonyítéka.

„A korona másolatának elkészítését Ladacsi László vetette fel, mikor tavaly a Szent István napok alkalmából újra műsorra tűzték az István, a király rockoperát” - mondta el a közönségnek Bittera Gabriella, aki aranyművesként az egyik fő alkotója a királyi fejdísz másolatának.

Fotó:  Szabados Kati

Gabriella párja, Iván Péter szintén besegített a munkafolyamatokba, ahogy sokan mások is.

„Ez egy sárgaréz korona lett. A munkálatok a vizsgaidőszak, illetve az államvizsgák után kezdődtek meg. Először Ladacsi Gábor elkészítette a korona alapját, amin elkezdhettünk dolgozni. Úgynevezett papírmunka következett: leméreteztük az egyes ékköveket, kijelöltük a helyüket. Az interneten kutatva próbáltuk beszerezni az alapanyagokat, a köveket, a drótot, a gyöngyöket és napi programunkká vált a hobbiboltok látogatása is. A szentképek elkészítése után az ékköveken is volt némi csiszolni való, azoknak a formáján is alakítottunk, aztán fényeztük, valamelyiket festettük is” – avatott be a koronakészítés titkaiba az aranyműves, majd tovább részletezte a nagy precizitást igénylő munkát.

Fotó:  Szabados Kati

Megtudtuk, hogy Zsemlye Sarolta varrónő volt az, aki egy gyönyörű aranyszínű anyaggal oldotta meg a korona kibélelését és a korona vánkosát is ő készítette el. „Miután a szentképeket is felragasztottuk, sikeresen debütált a korona a Szent István ünnepségen Csiliznyáradon, először a szentmisén, majd a rockopera zárójelenetében. A ragasztott képeket azóta sikeresen kicseréltük réz alapra nyomtatott képekre és így elnyerte a mostani formáját” – fejezte be a részletes beszámolót Bittera Gabriella, aki mindenkinek megköszönte a munkájához nyújtott segítséget.

Hagyományteremtés volt a szándékuk

Ezután Ladacsi László beszélt az egybegyűltekhez. Bemutatta az amatőr színjátszó társulatot és a csiliznyáradi Szent István ünnep történetét. Nagy Gáborral, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének elnökével négy évvel ezelőtt elhatározták, hogy létrehoznak egy olyan rendezvényt, ahol az egész falu együtt tud ünnepelni. Hagyományteremtő szándékkal vágtak bele a szervezésbe.

Kovács László
Fotó:  Szabados Kati
Kovács László

A 2015-ös első Szent István napok után, ahol az István, a király rockoperát először adták elő, a következő években a Honfoglalás, majd az 56 csepp vér című rockmusicalt tették színpadra. Ladacsi László megköszönte a gelleieknek az együttműködést a korona  másolatának elkészítésében. „Lett egy közös koronánk, amelyre mindkét falu lakosai büszkék lehetnek.”

Ezek után részletek hangzottak el az István, a király rockoperából a Csiliznyáradi Színjátszó Társulat előadásában. A közönség állva tapsolt a bemutató végén, majd felhangzott a Himnusz is. A lírai részt követően Kovács László történész érdekes, részletes magyarázatokkal és vetítéssel kiegészített előadást tartott a magyar Szent Koronáról.

A délután folyamán a gellei kultúrházban kiállításra került a korona másolata, ám állandó helye nem Gellében van, hanem a csiliznyáradi római katolikus templomban, ahol bárki megtekintheti.

 

A mi koronánk
+19 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.