cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. április 22., 07:35

A bényi Míves tojáscsodák

Kevesen gondolnák, hogy egy betegségnek lehet pozitív hozadéka is. A bényi Kremmer Dezsőt 2008-ban érte a stroke, és hosszadalmasnak ígérkezett a felépülés. Hirtelen sok ideje lett. Szerencsére nem engedte el magát, így napjainkra több mint négyszáz szépséges faragott tojás került ki a keze alól.

tojásfaragó
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Bokor Klára

Kreációit elnézve látszik, hogy sosem állt távol öntől az alkotás…

A katonaság alatt intarziákat készítettem, később a házunk falát festettem tele kubista képekkel. Volt egy szürke időszakom, amikor ennek a színnek az árnyalataival kísérleteztem. De próbálkoztam fafaragással és esztergályozással is, sőt kaktuszokat is gyűjtöttem.

Hogyan talált rá a kibontakozás útjára?

Lábadozásom kezdetén gravírozókészletet vettem, s az volt a tervem, hogy üvegeket, poharakat fogok díszíteni. Bele is kezdtem, de nem elégített ki. Ekkortájt bukkantam a fiókban néhány régi, kifújt tojásra, amelyekben sokkal több fantáziát láttam. Autodidakta módon tanultam meg a technikát, mert a környékünkön nem volt kitől tanulni. Engem sokan a húsvéttal hoznak kapcsolatba, de az alkotásaimnak nem sok közük van az ünnephez, mert nem dolgoztam húsvéti motívumokkal. Minden egyes tojás egy újabb tanulmány volt, hogy mit lehet kihozni az egyes tojásfajtákból, meddig lehet elmenni a faragással. Sokszor igen kevés maradt a tojáshéjból, szinte már a fizika törvényeinek határát feszegettem. Sajnos, tojásfaragó korszakomról már csak múlt időben tudok beszélni, mert mostanában jobban remeg a kezem, mint azelőtt. De ebben az állapotban is az alkotás lehetséges módjait keresem.

Fotó:  Bokor Klára

Leggyakrabban liba- és kacsatojással dolgoztam, ezenkívül emu- és strucctojással, a legritkábban tyúk- és fürjtojással. Az emu tojása azért különleges, mert kékeszöld színű, és a felszíni vagy mélyebb faragásokkal különböző színárnyalatokat lehet elérni. A kezdeti időkben vásároltam a tojásokat, de rengeteg munka volt az előkészítésükkel. Mindegyiket ki kellett fújni; egy öreg hűtőkompresszort alakítottam át erre a célra, kívülről és belülről megmosni, fertőtleníteni. Eközben akár az egyharmaduk is tönkrement. Az utóbbi években azonban már előkészítve vettem meg az alapanyagot, ami nagy könnyebbséget jelentett.

Milyen képességek szükségeltetnek a tojásfaragáshoz? 

Először is jó szemmérték, ami nekem szerencsére adott. Így sikerült szimmetrikusan megalkotni a mintákat akkor is, ha csak tessék-lássék rajzoltam rá a tojásra. Sokszor elterveztem, milyen lesz a következő alkotásom, de a műhelyben szinte mindig más lett belőle. Nemcsak faragtam a tojásokat, de díszítem is, például Swarovski kristállyal, aranyfüsttel, acélpatkóval, gyöngyökkel. Ez a nagy strucctojás például hétezer Swarovski kristállyal van kívül-belül kirakva. Emez pedig több tojásból készült nyitható-csukható dísz, amely egy egész hónapig készült.

Tehetségem szerint, sok mindent próbáltam tojásból megformálni: hattyút, lótuszt, ékszertartót, érdekes formákat a magam gyönyörűségére, de megihletett a Felkelő nap háza népszerű sláger is, hogy csak párat említsek. 

Fotó:  Bokor Klára

Számtalan kiállítással büszkélkedhet.

Az első kiállításom Dunaszerdahelyen nyílt, majd Ebeden, a szülőfalumban. Ezt követte Párkány, Pozsony, Komárom, Tapolca, Kürt és még sorolhatnám. Lipcsébe kétszer is meghívtak a nemzetközi tojáskiállításra. Úgy emlékszem, legutóbbi kiállításom helyszíne Veszprém volt. Magyarország legnagyobb, mintegy ötezres tojáskollekciója a zengővárkonyi múzeumban található, oda is kértek a munkáimból négy darabot.

Beszélgetésünkbe Terike, a feleség is bekapcsolódik.

Nem nagyon hittem, hogy a férjemnek a szélütés után menni fog ez az aprólékos munka, de biztattam, fogjon hozzá, hogy ne unatkozzon. Meglepődtem az eredményen, s végtelenül büszke voltam rá, hogy remegő kézzel, nem sablonból dolgozva, szép és kreatív dolgokat tud elővarázsolni. Mindenkinek nagyon tetszettek. Voltak olyan budapesti érdeklődők, akik kifejezetten azért jöttek el Bénybe, hogy az alkotásait láthassák. Az egyik kiállításon pedig tanúja voltam annak, ahogy két idősebb néni arról beszélt, nem is tojások ezek, hanem kikeményített horgolások, annyira szépen ki vannak dolgozva. Egy másik esetben a látogató hölgy úgy beleszeretett a kiállított ékszertartóba, hogy azon nyomban meg is vette a barátnőjének ezt a különlegességet. Őszintén sajnálom, hogy a betegség súlyosbodásával a tojásfaragással fel kellett hagynia, de őt ismerve biztos vagyok benne, kitalál még magának valami fantáziadús elfoglaltságot.

Fotó:  Bokor Klára

Kremmer Dezső végül megmutatja, hogy a tojásokat ásványokra ragasztotta, hogy könnyen mozgathatók legyenek. Most már csak helyet kellene találni nekik, hogy egy állandó kiállításon láthassa őket minden érdeklődő. Ehhez csak annyit fűzhetünk hozzá: reméljük, hogy az önkormányzat hamarosan talál egy megfelelő helyiséget ezeknek a nagyszerű alkotásoknak, amelyek különleges élményt nyújthatnak a Bénybe látogató emberek számára.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/16. számában.

tojásfaragó
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.