2018. július 12., 13:13

74 év után találtak rá a II. világháborúban elhunyt köbölkúti honvéd nyughelyére

A Köbölkúton élő Bolya Szabolcs májusban váratlan üzenetet kapott Aranyossy-Péter Máté hadisírkutatótól. Közölte vele, hogy kutatásai során eljutott a Pest megyei Nagytarcsa településre, ahol előkerült Bolya András honvéd személyi azonosítója. Nem rokona önnek? – kérdezte üzenetében.

Bolya Szabolcs. hadisírkutatás
Galéria
+4 kép a galériában

Dehogynem, ő a nagyapám – örült meg Szabolcs a hírnek. Annyit tudott a család, hogy a nagyapa Isaszegen halt meg 1944-ben (mindössze harmincévesen), mert felesége annak idején kapott értesítést a haláláról. Ebből megtudta, hogy fejlövés általi hősi halált halt, és a nagytarcsai temetőben van eltemetve. Bár a család többször felkereste a nagytarcsai temetőt, a nagyapa sírját nem találták, így a hősi emlékműnél szoktak mécsest gyújtani.

Aranyossy-Péter Máté katonasírkutatással és -gondozással foglalkozik. Ennek során jutott Nagytarcsára, ahol a II. világháborúban harminc magyar katonát temettek el. A helyszínen azonban csak egy síremléket talált, ezért kezdeményezte a sír körüli terület feltárását a Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóságnál. Erre tavaly került sor. A feltárás során több magyar katona földi maradványai kerültek elő. Ők ugyanitt katonai tiszteletadással lettek újratemetve – minden katona saját keresztet kapott.

Azonosító
Azonosító

Az egyik olyan katona, akinek a személyi azonosító tokja is előkerült a sírból, az 1914-ben született Bolya András honvéd volt. Ez alapján a kutató megtalálta a tok másik felét a Központi Irattárban az azonosító cédulákkal együtt, amelyből egyértelműen kiderült, hogy a honvéd köbölkúti lakos volt, anyja neve Lévárdi Gizella. Folytatta a keresést a közösségi hálón, ahol rátalált Bolya Szabolcs köbölkúti alpolgármester nevére. Amikor igazolást nyert a rokonság, a hadisírkutató elküldte a Bolya családnak Bolya András anyagának másolatát. Ez két kis papírlap, amelyek a személyi azonosító tokjában voltak összehajtogatva, és eltemetésekor a tábori lelkész vette ki belőle. A lelkész a tok egyik felét is magához vette, és a papírokkal együtt a parancsnokságon leadta. A sírban fellelt és a leadott azonosító tok hajszálra megegyezik, ami egyértelműen bizonyítja, hogy Bolya András földi maradványai kerültek elő.

Ez a történet reményt ad minden keresőnek, hogy több mint 70 év után is rátalálhat a második világháborúban elesett, eltűnt családtagja végső nyughelyére. Köszönet a hadisírkutatók és -gondozók áldozatos munkájáért, akiknek egyike Aranyossy-Péter Máté, a magyarországi Csömör községből.

Bolya András
Bolya András
        

Bolya Szabolcs. hadisírkutatás
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.