2024. február 10., 13:32

Végéhez közelít az elektromos autók boomja Németországban

Végéhez közelíthet a tisztán elektromos autók boomja Németországban, az idei évben várhatóan 14 százalékkal esik vissza az eladottságuk éves szinten – számolt be a VDA ipari szövetség előrejelzésére hivatkozva a welt.de.

 

elektromos autó töltő
Fotó: Pexels

A DAT 2024 nevet viselő jelentés szerint az elektromos autók iránti kereslet várható csökkenésének hátterében leginkább a technológiával kapcsolatos bizonytalansági faktor áll, ugyanakkor az is, hogy Németországban már megszüntették az elektromos autókra vonatkozó állami dotációt.

Ez utóbbit az elektromos autót nem vásárlók részéről már egyébként is számos bírálat érte, tekintve, hogy a hagyományos meghajtású gépkocsiknál drágább beszerzési árú elektromos autók dotációit rendszerint és/vagy részben azokból a kibocsátási „büntetőpótlékokból” fedezik, amelyeket már évek óta úgymond „beépítenek” a hagyományos gépkocsik árába, jelentősen hozzájárulva azok árainak emelkedéséhez.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hagyományos motorral rendelkező autók, potenciálisan alacsonyabb vásárlóerővel rendelkező vásárlóinak kell megfizetniük a jóval drágább elektromos autók árának egy részét azok elvben egyébként is vastagabb pénztárcával rendelkező vásárlóinak.

A DAT 2024 jelentés szerint a németországi lakosság egyre szkeptikusabban viszonyul az elektromos autókhoz, az általuk gépkocsi tulajdonosok körében készített felmérés résztvevőinek háromnegyede ezt azzal indokolta, hogy nem tartja műszakilag kellőképpen fejlettnek az elektromos autókat és ezért inkább várakozó álláspontra helyezkedik azokkal kapcsolatban, megvárva, hogyan alakul a helyzet.

A felmérés válaszadóinak legnagyobb hányada, 80 százalékuk, az elektromos autókkal szembeni fenntartásainak legkomolyabb okaként az azok technológiája iránti bizonytalanságot jelölte meg, konkrétan azt, hogy azoknak – télen hatványozottan - korlátozott a hatótávolságuk és azokat az esteket is, amikor egyes elektromos autók akkumulátorai önmaguktól felgyulladtak. A felmérés résztvevői között az elektromos autók elutasításának második leggyakoribb érve (a válaszadók 43 százaléka nyilatkozott így) az elektromos autók drágább beszerzési ára volt. A gépkocsi tulajdonosok valamivel több, mint egyharmada (34 százalékuk) teljesen elutasította az elektromos autókra való átállást, ez a vélemény növekvő trendet mutatott, az aktuális felmérésben 3 százalékponttal többen vélekedtek így, mint egy évvel korábban.

Az európai autógyártók szövetsége (ACEA)adatai szerint a tavalyi évben az Európai Unióban 1,5 millió új elektromos autót értékesítettek. Az EU vonatkozó szabályozása szerint 2035-től már nem lehet új hagyományos égésű motorral (benzin, dízel, gáz) felszerelt gépkocsikat értékesíteni az unióban.

A DAT felmérése ugyanakkor azt mutatja, hogy a gépkocsi tulajdonosok 63 százaléka elutasítja a kizárólagosan az elektromos autókra való átállást. Na de, kit érdekel ez Brüsszelben?

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.