cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. július 19., 05:40

A családi vállalkozás nemcsak szlogen

Csütörtökön a Gombaszögi Nyári Táborban a Szövetség a Közös Célokért társulás szervezésében megvalósult információs napon a sikeres családi vállalkozás receptjét keresték a fórum résztvevői.

img_2208.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás

Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója és a beszélgetés moderátora Tóth Ferencet, a GemerProdukt elnökét, Cziprusz Zoltánt, a Via Nova Ifjúsági Csoport alelnökét, Hamelli Krisztiánt, a Hamelli kertészet egyik üzemeltetőjét, valamint Szabó Bodák Magdolnát és Szabó Lászlót, a Dental-Prim magán fogászati rendelő képviselőit kérdezte a családi vállalkozásokkal kapcsolatos tapasztalataikról.

Tóth Ferenc szerint a nulláról is el lehet indulni, majd saját példáján mutatta be, hogyan építette fel vállalkozását lépésről lépésre.

Elmondta, hogy ők családi szövetkezetként működnek, mivel esetükben két család közös vállalkozásáról van szó, ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy legyen, aki irányítja az egészet, de mindemellett megadja a tiszteletet a többieknek is.

Pontos számot nem tud arról, hogy mennyi családi vállalkozás lehet az országban, mivel az sem egyértelmű, hogy mit nevezünk annak. Ha csak egy ember vállalkozik a családból az még nem számít annak, legalább két ember aktív részvétele kell hozzá. A gömöri régióban hozzávetőleg mintegy négyezer vállalkozó lehet. Lényeges különbség szerinte, hogy a helyi vállalkozók másként gondolkodnak, jobban óvják környezetüket, mint a máshonnét érkező befektetők, akik csak a profitra hajtanak. Tóth Ferenc szerint a családi vállalkozások kezében van a kulcs, hogy visszaszoktassák a munkára azokat a rétegeket, akik elszoktak a rendszeres munkavégzéstől.

Cziprusz Zoltán elmondta, hogy a Baross-pályázat nagyon sokat jelentett a régió vállalkozásainak, arányaiban Gömörbe érkeztek a legnagyobb támogatások Magyarországról.

Önkormányzati és megyei képviselőként az infrastruktúra fejlesztésével tudnak segíteni a leszakadó régióknak. Ebből a szempontból a politikumnak is fontos szerepe van. Kiemelte, hogy legerősebb a mezőgazdasági szegmens Gömör-Nógrádban, szintén fontos helyen vannak a szolgáltatások, a termelés viszont alapvetően kevés ebben a régióban.

Fotó:  Virsinszky Tamás

Szabó Bodák Magdolna és Szabó László a közös fogászati cégükről beszéltek.

A Dental-Prim magánrendelőt Szabó Bodák Magdolna édesapja nyitotta meg 1995-ben Királyhelmecen, s azóta azt szüleiktől átvéve ott helyben, illetve Kassán is működtetik. Szabó Bodák elmondta, hogy szintén a nulláról kezdték és be kellett bizonyítaniuk a rátermettséget, ami nem kis kockázatvállalást is jelentett.

A Bethlen Gábor Alap pályázatán hatmillió forintot nyertek, ami nagy segítséget jelentett a felszerelés egy részének beszerzésére. A fogászatot illetően problémának látják az utánpótlás kérdését, a generációváltásra azonban tudatosan készülnek. Fontos tartják, hogy nem a vállalkozás átadásról, hanem annak továbbadásáról van szó. Rendkívül lényegesnek nevezték azt is, hogy egy vállalkozás több lábon álljon.

Hamelli Krisztián szintén bemutatta a gombaszögi Bebek-kempingtől alig pár méterre működő kertészeti cégüket.

Fél hektáron fedett kertészetük van, üvegházakkal és fél hektáron, szabad termesztésű növények teremnek, ezenkívül 10 hektárnyi egyéb mezőgazdasági területekkel is rendelkeznek. A Baross pályázatnak köszönhetően két új (10 x 50 méteres) fóliasátrat építettek. A befektetésnek köszönhetően megpróbálnak a minőségre törekedni. Hamelli Krisztián elmondta, hogy szisztematikus neveléssel látta, majd eltanulta a különböző munkafolyamatokat és fokozatosan szokott bele a cég körüli munkába és annak irányításába. Szerinte sok munkával bármi elérhető és már a sikerélmény miatt is érdemes megpróbálniuk a fiataloknak családi vállalkozásba fogni.  

img_2208.jpg
Galéria
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.