2022. február 9., 13:28

Rekordokat dönt a lakásárak emelkedése Pozsonyban

Az utolsó negyedévben több mint 22 %-kal nőttek a lakásárak Pozsonyban.

Infláció
Fotó: TASR

Örömmel tölthet el bennünket, hogy manapság már nem nagyon maradunk le mondjuk a csodás spanyol tengerpart árai mögött se, legalábbis a lakásárak szintjén. Például az autonóm Valencia fővárosában, ahol jövő hónapban kezdődik a látogatók millióit vonzó látványosság, az ácsok védőszentjének, Szent Józsefnek a tiszteletére megrendezett híres fesztivál, a Las Fallas, egy ingatlanhirdetés szerint egy 40 éves bérházban egy szállóvendég-fogadásra is jól kihasználható 129 négyzetméteres négyszobás lakást több mint negyedmillió euróért, potom 265 ezerért, azaz négyzetméterét majdnem 2055 €-ért vesztegetnek.

Ha mégis megvennénk és bérbe adnánk, 17 év alatt vígan megtérülne a befektetésünk.

De ha inkább egy másik turisztikai desztinációt, mondjuk Athént választanánk szívesebben az invesztíciónk számára, ugyanazt érhetnénk el.

Hála Istennek vagy sajnos - kinek hogy - a szlovák áremelkedés még csak a középmezőnyben kullog. Nálunk még több mint negyedszázadig kellene gyűjtögetni a bérleti díjakat, hogy olyan vastag bankóköteget szorongathassunk szívünkhoz, mint amilyet a lakásvásárlásra korábban kiadtunk.

Viszont Prágában 10 évvel többet kellene spórolgatnunk, hogy Bécsről már inkább ne is beszéljünk.

Örömmel tölthet el azonban az is bennünket, hogy a keleti végeken se sokkal jobb - vagy rosszabb - az ingatlanpiaci helyzet, mint a fővárosunkban. A lakásínségre nemcsak az infláció, de a lanyha építkezési kedv is rátesz egy lapáttal. S nemcsak a koronavírus-járvány miatt, hanem a falvak és városok területrendezési terveit érintő legiszlatív változások miatt is.

Hitelt azonban érdemes fölvennünk, hisz az Európai Központi Bank kamatai a mélypontot verik, s ha nőnének is majd, több mint valószínűleg az is csak pénzszomj átmeneti lanyhulást okozná.

Ebben bíznak az ingatlanfejlesztőink is, akik láthatólag nagyon megélénkültek a licitjeikben az utóbbi időben.

A pozsonyi lakáshirdetéseket szemlézve az előző év elejihez képest több mint félezer euróval drágábban, 3000 € fölött juthatnánk egy négyzetméterhez, ami egy szerényebb 80 négyzetméterre számítva már egy jól fölszerelt új Mercédes ára.

A kilátások pedig csak tovább javulnak, avagy romlanak - kinek hogy. Hacsak még jobban be ne indul az építkezési láz, ami, ahogy már jeleztük, a különféle fékezőerőknek is hála inkább kétséges, semmint valószínű.

Minimum ez évben tehát érdemes inkább az áremelkedésre berendezkednünk.

Pedig - visszatérve az építkezésekhez - e téren is csúcsokat döntögetünk. Történelmi rekordot értünk el a múlt év végén, hisz Szlovákia-szerte 150 lakással többet kezdtünk el építeni tavaly, mint a korábbi 2019-es rekordévben. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.