2022. február 8., 12:24

Csökken a kereslet: egyre drágábbak az ingatlanok Szlovákiában

A legnagyobb mértékben a fővárosban és Kelet-Szlovákiában emelkedtek az ingatlanárak.

ingatlan
Fotó: Pixabay

Az ingatlanok ára 2021 negyedik negyedévében az előző év hasonló időszakához képest 22 százalékkal, a harmadik negyedévhez képest 6,6 százalékkal emelkedett.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elemzői a gyors áremelkedés okát a kereslet csökkenésével magyarázzák.

A lakások jobban drágultak, mint a családi házak

Az elemzésből kiderül, a lakások ára nagyobb mértékben emelkedett, mint a családi házaké. A drágulás az Eperjesi és a Pozsonyi kerületben volt a leggyorsabb ütemű – mutattak rá az elemzők, akik szerint a tervezett lakásépítések már középtávon is mérsékelhetik az áremelkedést.

A tavalyi évben a legnagyobb mértékben a négyszobás lakások ára emelkedett.

A drágulás ütemét jól mutatja, hogy az ingatlanok ára 2021-ben négyzetméterenként átlagosan 320 euróval nőtt, elérve a 2092 eur/m2 szintet.

Az elemzők szerint a pandémia negatív hatása: a csökkenő kereslet és az új építkezések visszaesése a tavalyi év második negyedévében már visszájára fordult.

2021 harmadik negyedévében mintegy 80 ezer új ingatlant építettek, ez Szlovákia történetében a második legjobb negyedéves adat. Az elemzők szerint, ha a tendencia folytatódik, ez mérséklő erővel hathat az ingatlanárakra.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.