2018. július 31., 13:19

Egymilliárd eurót kérnek a német gazdák

Szövetségi kompenzációt kérnek a német termelők a szárazság okozta veszteségeik enyhítésére. Miután Németországban drámai veszteséget élnek meg a növénytermesztők és az állattartók egyaránt, ezért egymilliárd eurós kártérítéssel számolnak.

aszaly-2.jpg

A német gazdák már eurómilliókban számolják a veszteséget, és az ország infrastruktúrája is komoly terhelés alatt van a nagyobb vízigény miatt. A Szász-Anhaltban lévő Bitterfeld-Wolfen városa például már eddig is 10 ezer eurót költött az öntözési rendszere kiterjesztésére, és 30 ezer eurót a hőség okozta károk helyreállítására. Mindezen összegek a szokásos kiadásokon felül értendők – számol be a helyzetről a Handelsblatt.

A lap szerint az Észak-Európát sújtó hőhullám teljes költsége nehezen megbecsülhető, hiszen még nem minden veszteséget vettek számba. Az elhúzódó aszály ráadásul nem köthető egy konkrét eseményhez, ezért csak a múltbeli tapasztalatokból lehet kiindulni. A Munich Re biztosítótársaság emlékeztetett: a 2003-as nagy hőhullám Európa-szerte 13 milliárd eurónyi kárt okozott. Ami ennél is szörnyűbb, hogy csak Németországban mintegy 7 ezren haltak meg akkor a meleg miatt, főként öregek.

 A hőség érzékenyen érinti a gazdákat is, akik a betakarítás miatt aggódnak. A napokban a német termelők közölték: 1 milliárd eurót kérnek a szövetségi kormányzattól az aszály okozta károk kezelésére, miután kiderült: a helyzet miatt a burgonyaárak is emelkedni fognak. A zöldség-és gyümölcstermelők német szövetségi érdekvédelmi szervezete, a BOGK „drámainak” nevezte a helyzetet. A burgonya betakarítása során a várt termés mintegy 40 százaléka mehetett tönkre, amely akár a fogyasztók szintjén is jelentkezhet a dráguló hasábkrumpli formájában. Hogy az árak hogyan alakulnak, még kérdéses, és félő, hogy a feldolgozóipar kerül két tűz közé.

 A betakarítás más növények esetében is 20 százalékos veszteséget eredményezhet a Német Gazdaszövetség szerint, helyenként a veszteség pedig elérheti a 70 százalékot is. „Néhány gazdaság emiatt a létében is veszélyeztetve van” – mondta el a Szövetség elnöke, Joachim Ruckwied.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.