2021. február 5., 12:26

Zárva maradnak Kassa megye középiskolái

A rossz járványügyi helyzetre való tekintettel nem nyitnak ki február 8-tól a Kassa megye által fenntartott középiskolák, folytatódik a távoktatás. A kollégiumok szintén zárva maradnak. A középiskolák legkorábban a tavaszi szünetet követően, március 1-én nyitnak majd ki.

Fotó: TASR
illusztráció

A kormány döntése értelmében február 8-tól az alapiskolák alsó tagozatainak tanulói mellett a középiskolák végzős osztályainak diákjai is visszaülhetnek az iskolapadokba. A Kassa megye fenntartása alá tartozó 63 középiskolában ez összesen 5700 diákot érintene. A megye vezetése a regionális közegészségügyi hivatalok ajánlásait figyelembe véve úgy döntött, nem nyitja ki a középiskolákat.

A regionális COVID-automata szerint a megye összes járása az ötödik fokozaton van, kivéve a Rozsnyói járást, amely a legrosszabb, hatodik fokozathoz tartozik. Az iskolákat október 16-án zártuk be, amikor a megyében még csak 2901 koronavírusos betegről tudtunk. Most az oktatási minisztériumtól kapott információk alapján kinyithatjuk az iskolákat, holott a fertőzöttek száma több mint 1000 százalékkal emelkedett, 31 882 főre, a kórházaink tele vannak, és a vírus agresszívebb, brit mutációja terjed”

– mondta Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke hozzátéve, a PCR-tesztek eredményei alapján több településen is 8-ból 6 esetben a brit mutáció fordult elő.

Kassa megye iskoláiban két hét múlva kezdődik a tavaszi szünet. Pillanatnyilag azt tartjuk a felelősségteljes döntésnek, hogy megvárjuk, hogyan alakul a helyzet”

– közölte Trnka. A megyei fenntartású középiskolák tehát csak a tavaszi szüntet követően, leghamarabb március 1-én nyitnak majd ki.

Marad a remény, hogy a szünet után nyithatnak

Csurkó Éva, a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola igazgatója lapunknak úgy nyilatkozott, tegnap egész nap várták, hogy érkezzen valamilyen kormányhatározat vagy miniszteri határozat, ami alapján közölhetnék a szülőkkel, diákokkal, hogy megnyitják az iskolát vagy sem, de estig semmit nem kaptak. Aztán este megérkezett a megye határozata.

A mi negyedikeseink túlnyomó része vidéki, és mivel a középiskolás kollégiumokat nem nyitják ki, nem lehetett volna elszállásolni őket. Napi 100-120 kilométert utazni pedig nem jó megoldás. Úgyhogy respektáljuk a megye döntését, és a tavaszi szünetig tartó két hétben maradunk az online oktatásnál. Csak reménykedni tudunk, hogy a tavaszi szünet után már végre nyithatjuk az iskola kapuit”

– mondta Csurkó Éva.

Matej Éva, a kassai Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója elmondta, a kassai és a Kassa megyei helyzetre való tekintettel nem volt meglepetés a megye döntése, amelyet teljes mértékben támogat.

Szívem szerint már nagyon várom, hogy a gyerekek visszajöhessenek iskolába, de a másik oldalon az ész azt sugallja, hogy ez a helyes döntés, meg kell várni a tavaszi szünetet”

– fogalmazott.

Hozzátette, ha a tavaszi szünet után sem lehet kinyitni az iskolát, legalább a negyedikeseknek kellene heti egy napos gyakorlati oktatást tartani.

Ha a kollégium nem nyithatna meg, ezt az egynapos verziót hetente be kellene vezetni, hogy nyolc órát a gyakorlati oktatással töltenék. Ez főleg a negyedikeseink számára lenne fontos, a többieknél még van esély, hogy a következő években behúzzuk a lemaradást”

– fejtette ki az Ipari igazgatója.

Megosztás
Címkék