2024. február 19., 16:41

Újra lesz magyar tannyelvű nyolcosztályos gimnázium Dunaszerdahelyen

Nagyszombat megye jóvoltából újra nyolcosztályos gimnáziumi osztályokkal bővül a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium, újságolta Berényi József, a megye alelnöke az intézmény épületében megtartott mai sajtótájékoztatón. A jelentkezéseket legkésőbb március 30-ig kell benyújtani.

vambery-armin-gimnazium_
Galéria
+9 kép a galériában
Vámbéry Ármin Gimnázium
Fotó: Lacza Gergely

Az a tény, hogy a dunaszerdahelyi gimnáziumban bővül az oktatási kínálat, az egész szlovákiai magyar oktatásügynek jó hír, szögezte le Berényi József, aki szerint

fontos, hogy a magyar nemzetiségű diákoknak minél szélesebb választási lehetőségük legyen magyar tanítási nyelvű iskolákban tanulni.

Nagyszombat megye területén 19 olyan iskola van, ahol magyar nyelven vagy magyar nyelven is lehet tanulni, ebből 11 megyei fenntartású, 8 pedig magániskola. Ezek az iskolák szépen kiegészítve egymást működnek.

A szakközépiskoláink gyakorlatilag minden egyes szakot felölelnek, Dunaszerdahelyen és Galánta környékén mindenki megtalálhatja azt a szakot, amit választani szeretne, így nem kell más megyébe utaznia a diákoknak. Ezúton is szeretném népszerűsíteni iskoláinkat, mert egységesen színvonalas oktatás zajlik bennük. Az ezekből az iskolákból kikerülő diákok 90%- a ugyanis lehetőséget talál a munkapiacon, így nem bővítik a munkanélküliek táborát”,

fejtette ki a megye alelnöke.

berenyi-jozsef_
Berényi József
Fotó:  Lacza Gergely

Az alispán megemlítette, hogy aki az ún. „hiányszakmák” egyikét választja, az havonta 50 eurós dotációban részesül, továbbá ingyen utazhat a megye buszjáratain és akinek szüksége van rá, a kollégiumban is ingyen lakhat.

Hogy mely szakmák tekinthetők hiányszakmának, azt minden évben a munkaügyi hivatal határozza meg. A Dunaszerdahelyi járásban talán meglepő tapasztalni, de az utóbbi időben például a hentesek és a kőművesek szakmája is abba a csoportba tartozik, amelyeket hiányszakmaként határoznak meg. A szülők az utóbbi időben a beíratásoknál előnyben részesítik azokat a szakmákat, amelyek végzésekor nem a szabad ég alatt kell dolgozni, tehát a klasszikus hiányszakmák közé rendszerint azok a szakmák is beletartoznak, amelyek esetében a munka exteriőrben, tehát kint zajlik. A csarnokokban megvalósuló munkák esetében általában nincs szó munkaerőhiányról, például az autószerelő szakma nagy népszerűségnek örvend, mondta Berényi.

A mai sajtótájékoztatót azonban elsősorban a dunaszerdahelyi nyolcosztályos gimnázium apropóján szerveztük meg. Örvendetes tény, hogy a megye magyar tannyelvű gimnáziumainak (Dunaszerdahely, Somorja, Galánta) végzősei szintén nagyjából 90 százalékban felvételt nyernek vagy a szlovákiai vagy pedig a külföldi felsőoktatási intézményekbe. (Ami a szomszédos országokat illeti, elsősorban Magyarországról vagy Csehországról van szó.) Ez a 90 %-os arány azt jelenti, hogy jó a képzés és sikeresek a diákjaink, hiszen a gimnáziumok elsődleges feladata a felsőoktatási szintre való felkészítés”,

szögezte le Berényi. Jelen pillanatban egy magyar tannyelvű nyolcéves gimnázium működik a Dunaszerdahelyi járásban, ez Somorján van, ahol egy osztály számára 17 helyet biztosít az állam a diákoknak (két-három éve még megyei hatáskör volt, hogy hány diákot vehetnek fel az iskolák, de ezt központosították). Ennek a bővítését, tehát hogy Dunaszerdahely is kapjon állami támogatást a törvényben meghatározott normatívák alapján, idén nem sikerült elérni, azt viszont igen, hogy

megyei támogatás mellett elindulhat a dunaszerdahelyi nyolcéves gimnázium, ami mindenképpen egy jó, nagyszerű eredmény és egy pozitív precedens,

szögezte le Berényi, aki szerint a kínálat bővülése egyaránt segít az iskolának és a szülőknek is a döntések meghozatalában. A nyolcéves gimnáziumoknak megvan a saját specifikumuk, így a városban valószínűleg nem lesz gond azzal, hogy megteljenek az osztálytermek. Természetesen a vidéki jelentkezőket is szívesen várják, azonban nem az a céljuk, hogy „elszipkázzák” a kisiskolák diákjait. A megye az éves költségvetéséből 30-40 ezer eurót fordít a nyolcosztályos gimnázium fenntartására.

berenyi-jozsef-es-valkai-anett_
Berényi József és Valkai Anett
Fotó:  Lacza Gergely

Valkai Anett, az intézmény igazgatója megköszönte a megyeelnöknek és az alelnöknek, hogy biztosítja a Vámbéry Ármin Gimnázium számára ezt a lehetőséget. Jelen pillanatban a nyolcosztályos gimnáziumba járó diákok végzősök, azaz a megye segítségével 7 év múlva indulhat el újra az ilyen jellegű oktatás az iskolában. Az igazgatónő elmondta, hogy

15 olyan diák számára nyílik így lehetőség a soron következő tanévben, akik az ötödik osztályt ebben az évben fejezik be. Március 20-ig kell a diákok számára beadni a jelentkezési lapot és február 28-án délután 1 órától az iskola nyílt napot tart, amelyre szeretettel várják az érdeklődő szülőket és gyerekeket.

A nyolcéves gimnáziumban szerkezetváltó oktatást szeretnénk megvalósítani, tehát elsősorban az a cél, hogy tehetséges és önálló tanulásra képes diákokat vegyünk fel, akik kis létszámú osztálycsoportokban kamatoztatni tudják a tehetségüket és törekedni fognak az elképzeléseik céltudatos megvalósítására olyan szinten, hogy egyetemeken és főiskolákon tanulnak tovább a későbbiekben”,

vázolta fel a nyolcosztályos gimnázium alapkoncepcióját Valkai Anett. Új tanárok felvételére is szükség lesz, de a megye ezzel a költséggel is számol. A nyolcosztályos gimnázium számára a 3. emeleten levő osztályokat tudják biztosítani, amelyek ugyan pár éve beáztak, de Nagyszombat megye költségvetéséből ezt a problémát is sikerült orvosolni, továbbá megyei forrásokból még egy külső csatornarendszert is építettek.

valkai-anett
Valkai Anett
Fotó:  Lacza Gergely

A felvételi magyar nyelvből, szlovák nyelvből és matematikából lesz, mindhárom tantárgyat maximálisan 30-30 pontra értékelik, továbbá figyelembe veszik a negyedik évfolyam év végi illetve az ötödikes félévi bizonyítványok eredményeit, továbbá pluszpontokat kapnak a jelentkezők a különböző versenyeken elért eredményekre.

Az igazgatónő azt is megemlítette, hogy Nagyszombat megye jóvoltából három éve működik a gimnázium részeként a nyelviskola, amelyet a megye csatolt át a gimnázium igazgatása alá.

Jelenleg 146 diákunk van és a nyelviskolában a diákok az angol nyelv iránt érdeklődnek a legjobban. Negyedik, ötödik és hatodik évfolyamosaink is vannak, A1 illetve A2 tagozaton járnak a nyelviskolába angolra illetve németre, így bízom benne, hogy ha a nyelviskolánkat látogatják, akkor a nyolcosztályos gimnáziumra is igényt fognak tartani a tehetséges gyerekek.”
vambery-armin-gimnazium
Vámbéry Ármin Gimnázium
Fotó:  Lacza Gergely
berenyi-jozsef-es-valkai-anett
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.