2022. június 9., 12:28

Tudatosság és hajlandóság a felvidéki középiskolai oktatásban

A Közép-európai Alapítvány-CEF másutt már jól bevált kezdeményezését folytatja tovább a Felvidéken az oktatási rendszerben jártas Kiss Beáta és Menyhárt József. Ezúttal a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Gimnázium adott otthont az öt ciklusú képzésnek.

Felvidéki Fejlesztő-Dsz
Fotó: Reczai Lilla

Dunaszerdahelyen nem csupán a Vámbéry Ármin Gimnázium, hanem a helyi Egészségügyi Középiskola és a Vidékfejlesztési Szakközépiskola pedagógusai is részt vettek az öt hónapig tartó módszertani képzésen, amelynek utolsó fázisa zajlott tegnap a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnáziumban. A projektvezetők kellő pedagógiai gyakorlat birtokában egy Csehországban megismert, illetve az ottani gimnáziumokban brit módszerek alapján alkalmazott modellt szeretnének megvalósítani a Felvidéken, minél szélesebb körben. A Közép-európai Alapítvány égisze alatt működő Felvidéki Fejlesztő program célja a középiskolai oktatás hatékonyságának elősegítése.

Felvidéki Fejlesztő-Dsz
Menyhárt József összegzése
Fotó:  Reczai Lilla
A tudatosságot és a hajlandóságot tartottuk szem előtt, hiszen főképp olyan pedagógusokat szólítottunk meg, akikben ott van a fejlődésvágy és számukra is fontos volt a két említett tulajdonság.

Hiszen ha egy fecske nem is, de több már tud nyarat csinálni. A képzéseken elhangzó elméleti és gyakorlati tudással és különféle eszközökkel szerettük volna ösztönözni a pedagógusokat arra, hogy próbáljanak újabb módszerekkel élni a tanítási órákon, ugyanis köztudott, hogy a mostani gyerekekkel már másképpen kell bánni, másképp kell átadni számukra a tudást. A folyamatosság, a tapasztalatcsere és az interaktivitás is rendkívül fontos a képzés folyamán, sőt a képzést követően is, hiszen az a cél, hogy a pedagógus használja a megszerzett tudást a tanítási órákon” – hangsúlyozta a képzés végén Menyhárt József.

Felvidéki Fejlesztő-Dsz
Fotó:  Reczai Lilla

A résztvevő pedagógusok között okleveleket osztott ki a két koordinátor, s egy tanítási és tanulási "receptkönnyvel” is gazdagodtak a képzést végző tanárok és tanárnők.

Véleményem szerint minőségi oktatás zajlik a felvidéki középiskolákban, de a szlovák nyelvű középiskolák elszívó ereje még mindig nagy. Mégis elmondható, hogy a magyar iskola jó iskola!

A jó iskolának is van hová fejlődni, ehhez nyújtunk segítséget az itthoni magyar középiskolák számára. Öt alkalommal, havonta egyszer másfél órában, rendszeresen találkoztunk a képzésünk iránt érdeklődő iskolák pedagógusaival, akikkel a hagyományostól eltérő, interaktív módszerekkel foglalkoztunk” – nyilatkozta Kiss Beáta.

Felvidéki Fejlesztő-Dsz
Valkai Anett, a Vámbéry Ármin Gimnázium igazgatója megköszöni a részvételt
Fotó:  Reczai Lilla

Voltak pedagógusok, akik befogadták a megtanult módszereket, sőt alkalmazták is már az óráikon. A Vámbéry Ármin Gimnázium igazgatónője, Valkai Anett a ma7-nek elmondta, hogy rengeteg tapasztatalattal gazdagodtak a képzés résztvevői.

Jómagam is végeztem már olyan gyakorlatokat a biológia szakos óráimon, amelyek a képzésen is elhangzottak. Szerintem az órán akkor tud hatékony lenni a tanár, ha megfelelően átadja a diáknak a tananyagot.

Emellett a tanár és a diák is jól érzi magát az osztályközösségben. A továbbiakban is – ha lesz rá lehetőség – biztosan bekapcsolódunk majd a képzésekbe, mert szeretnénk megtartani a gimnázium színvonalát és a jó, összetartó kollektívát” – tette hozzá Valkai Anett.

Kiss Beáta és Menyhárt József a felvidéki gimnáziumokat és szakközépiskolák után az alapiskolák felső tagozatos pedagógusait is szeretnék megszólítani, a nyár folyamán pedig újabb lehetőségeket kínálni az érdeklődőknek.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.