2021. november 12., 11:52

Nem kérnek az akadémiai szenátusok jogkörének megnyirbálásból

Ahogy arról már többször írtunk, nagy felháborodást váltott az akadémiai közösségben a felsőoktatási törvény módosítása, amely jelentősen csökkentené az egyetemek autonómiáját, nem is beszélve arról, hogy politikai befolyás alá kerülhetnének. November 16-án, tiltakozásul a tervezet ellen, a pozsonyi Šafárik téren felvonulás lesz. A sors fintora, hogy éppen egy nappal a bársonyos forradalom évfordulója előtt, amelynek elindítói szintén az egyetemisták voltak.

selye
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A  Selye János Egyetem Akadémiai Szenátusa teljes mértékben elutasítja a felsőoktatási intézményekről és egyes törvények módosításáról szóló 131/2002 számú, többszörösen módosított törvény beterjesztett módosító javaslatát, ezúton is kategorikusan elutasítja az akadémiai jogkörök és szabadság megkurtítására tett kísérletet, egyúttal elutasítja az akadémiai szenátusok kompetenciájának megnyirbálását, valamint támogatja a Szlovák Felsőoktatási Tanács azon állásfoglalását, amelyet a beterjesztett módosító javaslattal kapcsolatban tett közzé 2021. október 26-án – olvasható a komáromi egyetem állásfoglalásában.

Ebben szerepel az is, hogy a Selye János Egyetem Akadémiai Szenátusa támogatja a 2021. november 16-án 13:00 órára, a pozsonyi Šafárik térre meghirdetett tiltakozó felvonulást.

Ezen kívül felhívja az akadémiai közösség tagjait, hogy aláírásukkal támogassák az akadémiai önigazgatási szervek megtartása érdekében indított petíciót, amelyet a Szlovák Műszaki Egyetem, a Comenius Egyetem, a Felsőoktatási Tanács és a Felsőoktatási Diáktanács indított a Dékánok Klubja támogatásával.

Puskás Andrea, a komáromi Selye János Egyetem Akadémiai Szenátusának elnöke portálunknak elmondta, eljött az idő, hogy az egyetemek, az akadémiai közösségek is hallassák hangjukat.

Több aggályos dologra is fel kell hívni a figyelmet, de dióhéjban összefoglalva a lényeg az, nem szabad megengedni, hogy a mindenkori politikai hatalom ilyen mértékben beleszóljon az egyetemek működésébe. Ráadásul teljesen figyelmen kívül hagyják, amit az egyetemek javasolnak. Már nincs más eszköz, mint a petíció és a tüntetés. Eredményt elérni csak összefogással lehet, ezért vesz részt a Selye János Egyetem is a tiltakozó akcióban, akadémiai szenátusunk is támogatja a jövő heti pozsonyi tüntetést és mindenkit részvételre buzdít”.

Hozzáteszi, mindenkit arra kérnek, tartsák be a járványügyi előírásokat, viseljenek reszpirátort, tartsanak távolságot és írják alá a petíciót. Már közel 11 ezren megtették ezt, vagyis sokan megértették, hogy nagy a tét.

Puskás Andrea
„Az elmúlt évek szakmai munkája is azt bizonyítja, van helyünk a szlovákiai felsőoktatási intézmények között” – vallja Puskás Andrea
Fotó:  Katona Tamás

A tiltakozást leginkább az váltotta ki, hogy az igazgatótanácsok összetételét úgy változtatnák meg, hogy a tagság felét a minisztérium által kinevezett személyek alkotnák, akik számos fontos döntést meg tudnának vétózni.

Puskás Andrea hozzáfűzte, az egyetemek nem a reformoktól, az oktatás minőségének javításától tartanak, hanem tiltakoznak az ellen, hogy ez egy központilag, az oktatási minisztériumból, vagyis politikailag irányított dolog legyen. Az már csak hab a tortán és Európában példátlan, hogy a reform nem pluszpénzzel, hanem forrásmegvonással járna együtt.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.