2021. november 8., 17:48

Petíció indult az akadémiai önkormányzatiság megőrzése érdekében

 Petíciót indított a Felsőoktatási Tanács (RVŠ), a Szlovákiai Egyetemi Diákönkormányzatok Szövetsége (ŠRVŠ), a pozsonyi Comenius Egyetem (UK), a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem (STU) és a Dékánok Klubja a felsőoktatási intézmények önkormányzatiságának a megőrzése érdekében. A Comenius Egyetem november 16-ára Felelősségteljes tüntetés a szabad egyetemekért címmel tüntetést szervez az STU, a Pozsonyi Közgazdasági Egyetem, a Szlovák Rektori Konferencia, az RVŠ és az ŠRVŠ támogatása mellett. Erről az STU tájékoztatott a weboldalán.

Comenius Egyetem-Pozsony
Fotó: TASR

A petíció szerzői, mint leírták, támogatják az értelmes reformokat, a főiskolákról szóló törvény előterjesztett javaslatát azonban határozottan elutasítják. Azt állítják, hogy

a javaslat korlátozza az akadémiai szabadságot, és veszélyes jogkörökkel ruházza fel a politikai jelölteket.

Mi, oktatók, kutatók, hallgatók, alkalmazottak és a szlovákiai felsőoktatási intézmények képviselői, támogatjuk a jobbító intézkedéseket, törekszünk a minőségi oktatásra, és az értelmes reformok mellett állunk. A főiskolákról szóló törvény előterjesztett javaslatát azonban határozottan elutasítjuk, mert az korlátozza az akadémiai szabadságot, és veszélyes jogköröket ad a politikai jelöltek kezébe, akik ezáltal teljesen átvehetik az irányítást a felsőoktatási intézmények és ezek tulajdona felett, ezenkívül blokkolhatnak fontos döntéshozási folyamatokat

– áll a petíció szövegében. Hozzátették:

nem akarnak visszatérni az 1989 előtti időkbe.

A petíciót már több mint 2100-an írták alá.

Az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériumot arra szólítják fel, hogy vonja vissza a javaslatát, térjen vissza a szakszerű egyeztetéshez, és úgy állítsa össze a felsőoktatási törvényt, hogy az tényleg a felsőoktatás minőségi javulását szolgálja, illetve azt, hogy a hallgatók és kutatók ne külföldre menjenek tanulni és kutatni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.