2021. június 23., 13:52

Meztelen a király? Avagy miért nem kaptak fizetést a vágai magyar iskola tanárai

Megbízható forrásból értesültünk arról, hogy a Vágai Magyar Tannyelvű Alapiskola tanárai még június vége felé közeledve sem kapták meg a májusi hónapért járó bérüket. Kíváncsiak voltunk, miként történhet ez meg az állami szférában, ezért körülnéztünk a vágai önkormányzat portáján. Mint kiderült, ez a probléma csak csepp a tengerben. A polgármester és az önkormányzati képviselők szokatlan és pattanásig feszült vitában állnak egymással a mátyusföldi faluban.

Vága
Fotó: Vága község
Vága, illusztrációs fotó

Olvasónk hívta fel a ma7.sk portál figyelmét arra, hogy a Galántai járáshoz tartozó Vága falujában nem mennek rendben a dolgok, az önkormányzati képviselők többsége határozottan, kiáltványban utasítja el a polgármesterrel való együttműködést, míg a polgármester, Kubica Adrián szavaival élve, őt már az idegroham határára kergetik a képviselők.

Ennek az áldatlan vitának és a magyar kisiskolák amúgy is nehéz helyzetének egyik kicsúcsosodása az, hogy a vágai magyar alapiskola tanárai június végével bezárólag sem kapták még meg a májusi hónapért járó bérüket.

Az igazgató szerint minden rendben van

A magukat megnevezni nem kívánó tanárok és az igazgatónő, Adamec Darina is megerősítették az információt. Az iskola vezetője szerint csupán apró félreértésről van szó, és azt javasolta, foglalkozzon a sajtó inkább a kisiskolák sikereivel, mint problémáival.

Elmondta, Vágára is rendkívül jól tanuló, versenyekben ügyeskedő gyermekek járnak, és rendkívül büszke a ballagó diákjaikra is. Hozzátette, a polgármester úr igyekszik megoldani a fizetés kérdést, biztos abban, hogy a tanárok, akik elmondása szerint összekovácsolódott, jó csapatként dolgoznak nincsenek megorrolva az apró incidens miatt.

A polgármester idegrohamot kap a képviselőktől

Kubica Adrián, Vága polgármestere korántsem látta ilyen optimistán a falujában lévő helyzetet. Portálunknak elmondta, kevés gyermek van a magyar kisiskolában, elfogyott a fejpénz, ezért a falunak más forrásokból kellene pótolni a hiányzó összeget.

Előzetes számításai alapján év végére a magyar alapiskola hetvenezer eurós mínuszt jelent majd a falunak. A polgármester úgy nyilatkozott, a pénzösszegek átcsoportosításának lépését el kell fogadtatnia az önkormányzati képviselőkkel, de hiába hívta össze a testületi ülést, a kilenc képviselőből öten megtagadták a részvételt, ezzel nem tudja elérni a döntő többséget.

Kubica Adrián szerint ő mindenképpen hibásan kerül ki ebből a helyzetből.

Már ki is hirdettettem a falurádióban, kik azok, akik akadályozzák a képviselő-testületi munkát – nyilatkozta a polgármester, hozzátéve, hogy ő már idegileg teljesen ki van készülve ezektől a képviselőktől, el is kellett mennie szabadságra, hogy átgondolhassa a további lépéseket. A tanárok pénzét azonban szeretné minél hamarabb rendezni, a hét végéig igyekszik megoldást találni.

A képviselők a sarkukra állnak

A polgármester panaszából kiindulva, felkerestük az érintett képviselők egyikét, Károly Lászlót, aki már a sokadik ciklusban képviseli Vágát. Károly László szerint olyan helyzet alakult ki a faluban, amelyet még a „hülyeségről” elhíresült Fekišovce szlovák község is megirigyelhetne.

A képviselő határozottan elutasítja a vádakat, miszerint ők, mint testületi tagok akadályoznák a tanárok pénzének kifizetését.

Elmondta, ez a probléma csak csepp a tengerben, a polgármester készakarva élezi ki a helyzetet úgy, hogy az említett képviselők legyenek a hibásak.

A probléma valójában ott gyökeredzik, hogy a polgármester akadályozza a pénzügyi bizottság, valamint a képviselők által újonnan megválasztott főellenőr, Simona Budinská munkáját.

Károly elmondása szerint a polgármester hosszas huzavona után olyan szerződést kínált a főellenőrnek, amelynek feltételei elfogadhatatlanok, így elszabotálta a főellenőr munkáját, az üggyel ügyvédek foglalkoznak, summa summarum a főellenőr nem tud dolgozni Vágán. Ennek értelmében a képviselő-testület nem látja át, milyen probléma adódhatott a magyar pedagógusok fizetése körül, miként fogyhatott el a fejpénz.

Károly elmondta, minek utána így jártak a főellenőrrel, a képviselők kénytelenek voltak már Isten igazából a sarkukra állni.

Mivel ők nem tudták kihirdettetni a nézeteiket, ezért a polgármesterrel való hosszas vitatkozás után kiáltványban ismertették az áldatlan helyzetet és álláspontjukat a falu lakosságával. A képviselők sziklaszilárdan tartják magukat a kiáltványban leírtakhoz.

Károly elmondta, mivel a polgármester nem hívott össze ülést számukra elfogadható és teljesíthető időpontban, saját maguk javasoltak megoldást, illetve új időpontot az ülésre, ami a helyzet súlyosságához mérten huszonnégy órán belül megvalósulhatott volna.

Ők június 15-re kezdeményeztek rendkívüli ülést a tanárok fizetésével kapcsolatban, ebben az egy pontban hajlandóak megegyezni a polgármesterrel, hiszen az elvégzett munkát ki kell fizetni, azon lesznek, hogy erre mihamarabb sor kerüljön.

A meghívón feltüntették, hogy a képviselők délután négy órakor még dolgoznak, ezért az este hat órát javasolták kezdésnek. A rendkívüli ülésre a polgármester úr még nem kerített sort és alkalmat, erre tizenöt napja van – mondta el a képviselő, aki szerint ki kell már mondani Vágán, hogy a király meztelen. 

Kinyilvánítjuk, hogy nem tágítunk, és nem engedünk semmiféle zsarolásnak. A törvényesség betartása miatt és azért, hogy ez az áldatlan állapot megszűnjön községünkben, arra kérjük a polgármestert, hogy hívjon össze lakossági fórumot valamennyi vágai lakos részvételével a kultúrházba, ahol mindenki elmondhatja, véleményét és kifejtheti álláspontját”

– zárják a nyilatkozatot a polgármesteri tevékenységet vitató képviselők.

A vágai tanároktól úgy tudjuk, nincs ínyükre a kialakult helyzet, de semmiképpen nem terveznek felmondani, viszont féltik a nehéz helyzetbe került kisiskolát.  A pattanásig feszült helyzet alakulásáról, és arról, megkapják-e a fizetésüket, illetve milyen forrásból, a későbbiekben tudósítunk.

Legfrissebb információink szerint Kubica Adrián polgármester június 25-re, péntekre hívott össze ülést, reggel nyolc órára.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.