2022. március 15., 17:29

Magyar írásbeli érettségik Gútán és Dunaszerdahelyen

Két év kihagyás után, amit a koronavírus-járvány okozott, újra írásbeli vizsgát tesznek a végzős középiskolások. Köztük 1600 magyar középiskolába járó diák írásbelizett ma magyar nyelvből és irodalomból.

írásbeli érettségi
Fotó: TASR

A Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola mind a 69 diákja túlesett a mai teszten és dolgozatíráson. A Covid miatt senki sem hiányzott. Nem lesz tehát szükség az április elejei pótterminusra.

Hajtman Béla iskolaigazgató megkeresésünkre elmondta, diákjaik közt távutasok és felépítményire járók is vannak, ezért az érettségi eredménye is változatosan alakulhat. Néhány érettségizőn kicsit látszott az elbizonytalanodás, hosszasabban töprengtek egy-egy kérdés fölött.

A tesztekben visszaköszön a múlt. Emlékszem, hogy hasonló szemelvények már voltak régebben is. Nem tűntek ördögtől valónak, bízunk benne, hogy diákjaink megbirkóztak velük.

A plusz 15 perc talán azoknak jött jól, akik kicsit nehezebben boldogultak a szöveg értelmezésével. Érettségiztető kollégáim úgy látják, mindenki a képességeihez képest teljesített”

– tudjuk meg tőle.

Hozzáteszi, kissé meglepte, hogy a fogalmazások esetében irodalmi jellegű téma az idén nem volt. Ugyanakkor a négy téma lehetőséget adott a fantázia és kreativitás bekapcsolására. A diákok választhattak a Ne legyünk kukák!, Ha a fiatalság bolondság, akkor az öregség megfontoltság?, Sok a haverom, de barátom csak egy van és az Álljunk meg egy szusszanásra! című témák közül választhattak.

A diákok készültek a megmérettetésre

A dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnáziumban épp a fogalmazásokkal finiseltek a diákok, amikor elértük Kiss László igazgatót. Összesen 56 diák írásbelizett, szerencsére a koronavírus miatt itt sem maradt le senki a vizsgáról.

A diákok jól vették az akadályt, készültek a megmérettetésre, szorgalmasan tanultak. Kolléganőm elmondása szerint nem igazán játszott szerepet az a plusz 15 perc, amit az írásbelihez kaptak. A fogalmazás másfél és három oldal terjedelmű”

– mondja.

Matematikából 13 olyan diákjuk érettségizik, aki műszaki vagy közgazdasági egyetemre készül. Hozzátette: sokan már beadták felvételi kérelmüket a kiválasztott egyetemre, másoknak még van idejük március végéig.

Holnap az idegennyelvvel folytatódik az írásbeli. Csütörtökön matematikából, pénteken pedig a szlovák nyelvből és irodalomból tesznek írásbeli érettségi vizsgát a diákok. A szóbelikre május 23-a és június 10-e között kerül sor.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.