Korai volt a pedagógusok öröme, a felső tagozatok zárva maradnak

2020. december 2., 15:52
B. Vida Júlia

A kormány úgy döntött, mégsem nyitják ki december 8-án az alapiskolák felső tagozatait és a középiskolákat. Pedig néhány napig úgy tűnt, hogy legalább két hétre, a karácsonyi szünet előtt még visszaülhetnek a diákok az iskolapadokba, s ha másra nem, legalább ismétlésre és az egymásnak való örvendezésre elég lett volna ez az idő.

Valamennyi kollégám és talán a szülők nevében is mondhatom, nagyon várjuk már, hogy újra minden a régi kerékvágásba kerüljön, és végre a felső tagozat diákjai is visszaülhessenek az iskolapadokba. A távoktatással eleve sok gond adódhat, adódik is. De a legrosszabb, hogy hiányzik az élő kapcsolat a tanulók és pedagógusok között. Aminek örülünk az az, hogy a legkisebbek, az alsó tagozatosok bent vannak az iskolában”

– summázza a jelenlegi helyzetet Masszi János, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatója.

A közeljövőben pedig a szemaforos rendszert tartaná inkább elfogadhatóbbnak, mint a tesztelést, mert ahhoz szakemberekre, csapatra lenne szükség, akiket nem lehet csak úgy leakasztani a szögről.

2020. december 2., 09:00

Gröhlingnek az OĽaNO miniszterei betettek - segítőkészség a koalíción belül

Teszteltetnie kellett volna, de nem számolhatott az egészségügyi és a belügyi tárca segítségével, pedig a mintavételt csak szakképzett egészségügyisek végezhetik.

„Kötelező online órarendet állítottunk össze, hogy egyfajta rendszer legyen a pedagógusok és diákok mindennapjaiban is.”

Igyekszünk kihozni a rosszból a lehető legjobbat. Magam is olvastam tanulmányokat arról, hogy milyen veszteségeik származnak ebből az online tanulásból a gyermekeknek. Az biztos, hogy minél hosszabb ideig tart ez az állapot, annál rosszabb lesz. Nem lehet mindent pótolni. Megint fogas kérdés lesz az is, hogyan fogjuk értékelni majd az első félévet”

– mondja a Csallóköz egyik legnagyobb iskolájának vezetője.

Nem szabad, hogy ez a „vakáció” folytatódjon

Papp Andrea, a szepsi magyar alapiskola speciális pedagógusa negyedikeseket tanít. Örömmel számol be arról, hogy zökkenőmentesen folyik az oktatás az egész alsó tagozaton. A felső tagozaton pedig évfolyamonként egy-egy napon, ötös csoportokban külön tantermekben tanulnak a diákok, ami már nem annyira ideális.

A kormány mostani döntése, miszerint az iskolák felső tagozatait december 8-án mégsem nyitják ki, már nem is érte őket váratlanul. Ez a mostani távoktatásos helyzet iskolájuk számára igencsak megterhelő, hiszen hátrányos helyzetű diákjaik vannak.

A távoktatás nálunk egyáltalán nem megoldható, hiszen a telepen, ahol a diákjaink élnek, nincs internet-hozzáférés, a feladatlapos oktatás sem vált be, mert az otthoni körülmények nem alkalmasak arra, hogy ott a gyerek leckét írjon vagy tanuljon. Aminek örülünk, hogy az alsó tagozatot nem csukták be, mert annak egyenesen katasztrofális következményei lettek volna.”

„Tanulóinknak nagyon fontos a személyes jelenlét, vagyis, hogy a pedagógus ott legyen és segítsen, kevésbé önállóak, támogatás mellett tanulnak” – mondja.

2020. november 27., 16:00

Iskolanyitás kérdőjelekkel: Érdemes? Mi lesz a teszteléssel?

Hamarosan visszaülhetnek az iskolapadokba a felső tagozatosok és a középiskolások. De még nagy a káosz, nincsenek tisztázva a szabályok.   

Elmondása szerint most, a negyedéves konferencia idejére érkezett el a gyermekekkel oda, ahol márciusban abbahagyták, ha úgy tetszik az origóhoz. Vissza kellett zökkenteni őket abba, hogy van házi feladat, van kötelesség. Minden áldott nap az első két órán olvasnak.

„Mikor már a gyerek maga tudatosítja azt, hogy mennyit felejtett, akkor az magéért beszél. Mi van, elfelejtettem számolni? kérdezte a minap az egyikük, amikor egy feladattal küszködött” – teszi hozzá.

Tanulóik zöme számára a tavaszi időszak és ez mostani őszi karantén is tulajdonképpen olyan, mintha vakáció lenne. Ezért volna fontos minél előbb megnyitni az iskolákat. Minden valamire való szakember tudja és hangoztatja ezt, mégsem történik előremozdulás ez ügyben, hangsúlyozza.

A mostani helyzetben, mely óriási terheket ró a pedagógusokra és a szülőkre egyaránt a gyermek teljesítménye valahol elsikkad.

„Ha teszteléshez kötik az iskolakezdést, akkor azzal nálunk nem lesz gond, a szülők ebbe bele fognak menni. Viszont a mennyiség már problémát okozhat, hiszen ötszáz tanulónk van” – mondja az iskolák működtetésre vonatkozó jövőbeni elképzelések kapcsán.