2020. december 2., 09:00

Gröhlingnek az OĽaNO miniszterei betettek - segítőkészség a koalíción belül

Az oktatási miniszternek tervet kellett volna készítenie miként tesztelné át az iskolákba igyekvőket, de ehhez nem adtak sem egészségügyi személyzetet, sem teszteket. A feladat világos volt, minél hamarabb visszavinni a diákokat az iskolapadok mögé. Hogy milyen módszerrel tegyék ezt, azt viszont nem tudták megtalálni. Branislav Gröhling ugyan készített egy tervet, de ezt a Központi Válságstáb, amelynek üléséről hiányzott Igor Matovič kormányfő, elmeszelte. A HNonline információi szerint a koalíciós partner minisztereiből hiányzott a segítőkészség.

Branislav Gröhling
Fotó: TASR
Branislav Gröhling oktatási miniszter

Gröhling feladata tehát az volt, hogy vigye vissza a diákokat az iskolapadokba, egyben oldja meg a rendszeres tesztelésüket. Erre elkészített egy tervet, de a Válságstábot nem tudta ezzel meggyőzni.

Teszteltetnie kellett volna, de nem számolhatott az egészségügyi és a belügyi tárca segítségével, pedig a mintavételt csak szakképzett egészségügyisek végezhetik.

A HNonline szerint a másik gondot a tesztek jelentették.

Bár Szlovákiának még rendelkezésre áll két és félmillió teszt a honvédelmi tárcánál, de ezzel Gröhling nem számolhatott.

Igor Matovič és Richard Sulík vitája ide is begyűrűzött, de itt Gröhlingnek egyedül kellett volna meggyőznie Krajčí, Naď és Mikulec triót az OĽaNO-ból. Így a tárgyalás hivatalos végeredménye az lett, hogy a terven még dolgoznia kell Gröhlingnek, akinek a türelme a végét járja, de azért december 23-ra ígért egy harmadik verziót.

Mikulec belügyminiszter az ülés után annyit mondott, hogy Gröhling terve nem teljesítette az elvárásokat.

Krajčí azt, hogy a járványügyi helyzet nem igazán rózsás, az utóbbi napokban emelkedett a kórházi kezelésre szorulók száma, így nagy kockázat az iskolák nyitása. Az is büszkeségre adhat okot az egészségügyi miniszter szerint, hogy egyedüli európai ország vagyunk, ahol az alsó tagozatok járhatnak iskolába.

Krajčí is beszélt arról, hogy Gröhling nem oldotta meg a tesztelést, ugyanis az egészségügyi miniszter arra számított, hogy az oktatási miniszter majd megtalálja hozzá az egészségügyi személyzetet is.

Gröhling javaslatának lényege az volt, hogy az általános iskolák a felső tagozatai és a középiskolák megnyitják kapuikat, ha tanulóinak legalább 70 százalékát és minden tanulónak legalább az egyik jogi képviselőjét tesztelik ezen a hétvégén. Ekkor térhettek volna vissza december 8-tól a tantermekbe. A tesztelési folyamatot megismételték volna januárban, a karácsonyi ünnepek után.
Megosztás
Címkék