2020. november 27., 16:00

Iskolanyitás kérdőjelekkel: Érdemes? Mi lesz a teszteléssel?

Ha minden a kormány és a minisztérium elképzelései szerint alakul és nem romlik látványosabban a járványhelyzet, december 7-én kinyithatnak az iskolák felső tagozatai és a középiskolák. De a jelenlegi forgatókönyv szerint ebben nem lesz sok köszönet. A kormány ugyanis rendszeres teszteléshez kötné az iskolák működését. Ez pedig ugyebár az iskolavezetőknek és a fenntartó önkormányzatoknak okozhatna nem kevés főfájást és persze a költségek sem elhanyagolhatók. Hogy vélekednek minderről a legérintettebbek? Ennek jártunk utána.

Ha teszteléshez kötik a megnyitást, nem lesz egyszerű a helyzet

Agócs Péter, az almágyi alapiskola igazgatója elmondta: hivatalos információt még nem kaptak az indulással kapcsolatban, csupán a hírekből értesültek róla.

A december 7-i újranyitást nem tartjuk reálisnak a gyerekek szempontjából sem, mivel csupán két hét maradna a téli szünetig, és már megszokták a távoktatást. A téli szünet utáni, januári megnyitást okosabb ötletnek tartom”

–- mondta az igazgató.

„A konkrét lépéseket még nem beszéltük meg sem a kollégákkal, sem a fenntartóval, de ha teszteléshez kötik a megnyitást, akkor nem lesz egyszerű a helyzet. Ha nem kötik teszteléshez, de kötelezővé teszik a nyitást, akkor természetesen muszáj lesz követni az utasítást, viszont a tesztelés csak bonyolítja az iskolavezetés és a fenntartó dolgát” – tette hozzá.

Az iskolavezetés véleménye szerint, ésszerűbb lenne az újranyitás a téli szünet után. Az iskolakezdés előtti napon megvalósulna a tesztelés, ha mindenképpen ehhez akarják kötni, és januártól működnének, már a hagyományos módon.

„Mivel még nincs információnk a részletekről, ki mit biztosít, ezért nem tudjuk, hogy milyen formában tudnánk megoldani a tesztelést. Így látatlanban nehéz véleményt mondani. De mi semmiképp nem erőltetnénk a karácsony előtti megnyitást, csak januárban” – zárta. (szvorák)

Szavatolni tudják a tanulók és pedagógusok biztonságát

Keszegh Béla, Komárom polgármestere a ma7.sk-nak elmondta:

„Úgy gondolom, hogy tényleg jó volna, ha a gyerekek hamarosan ismét iskolába járnának, mert a hosszadalmas otthonmaradásuk pedagógiai szempontból sem előnyös. Mivel azonban még nagyon új az iskolák december 7-i újranyitására és a rendszeres iskolai tesztelésekre vonatkozó szándék, az önkormányzatok számára nem egyértelműek annak részletei“.

Még nem tudják, hogy a fenntartóként mi mindent kell biztosítaniuk, illetve mely´ feladatok elvégzése kire hárul.

„Várjuk a hivatalos irányadást, s minderről majd egyeztetünk az iskolaigazgatókkal is. Természetesen, ezentúl is minden tőlünk telhető módon igyekszünk hozzájárulni a kormány járványügyi intézkedéseinek megvalósításához, de a konkrét részletek ismerete nélkül nehéz véleményt nyilvánítani.”

Logisztikailag megvannak a szükséges feltételeink ahhoz, hogy az újranyitás érdekében szavatoljuk az iskolák tanulóinak és pedagógusainak biztonságát. Már kérdés, hogy az egészségügyi dolgozók bérével, a védőruhák használatával és egyebekkel kapcsolatos újabb költségeket majd az állam állja-e, vagy azok részben a városkasszát terhelik-e“

 – nyilatkozta.

Azt is elárulta, hogy az országos antigén tesztelés első körével kapcsolatos költségeiket már kiszámlázták, az államtól visszaigényelték, és bíznak az egyes tételek mielőbbi átfizetésében.

„Mivel Komárom nem tartozott a fertőzésveszélyesebb települések közé, ezért az országos tesztelés 2. fordulója alatt csak egyetlen mintavételi helyet működtetünk, ahol mindenki önkéntesként, ingyen dolgozott. A felmerülő kisebb költségeket pedig szponzori támogatásokból fedeztük. A rendszeresen működő helyi tesztelőpontokat nem a város működteti, tehát azok költségei sem a városkasszát terhelik.” 

„Reméljük, hogy a tervezett iskolai teszteléssel kapcsolatos kiadásokat sem az önkormányzatoknak kell majd fizetniük“ – zárta tájékoztatását. (miskó)

Magyar kormánytámogatásból újítanak fel egy komáromi alapiskolát
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Színpompás új bútorzat a városi támogatásból tavaly felújított iskolai étkezőben
Alig várják a „nagy visszatérést”

Szarka Zsuzsanna, a nádszegi magyar alapiskola vezetője elárulta, a gyerekek már nagyon örülnének annak, ha december 7-én visszatérhetnének az iskolapadba, hiszen már a tavasz folyamán is megbizonyosodtak arról, hogy a távoktatás nem méznyalás. A nádszegi diákság csalódottan vette tudomásul, hogy a november harmincadikára tervezett „nagy visszatérés” meghiúsult.

Az iskola pedagógusai is helyénvalónak tartják az újranyitást, hiszen így lenne idejük karácsonyig visszakérdezni az online formában átvett elméleti tananyagot, elmélyíteni azt és gyakorolni.

Szarka Zsuzsa mosolyogva és örömmel mondta, hogy a gyerekeket adventi meglepetések várják az iskolában, ünnepségsorozatot szerveztek és feldíszítették az egész intézményt, hogy nem minden csak a koronavírusról szóljon.

A rendszeres tesztelés ötletének felvetésével kapcsolatban az igazgatónő röviden nyilatkozott. Elmondta, márciustól már megtanulták, hogy minél rugalmasabban oldanak helyzeteket és minél kreatívabbak a pedagógusok, annál jobban segítenek saját magukon. (szomolai)

Óriási a fejetlenség, percenként változnak a szabályok

Farkas Attila, Érsekkéty polgármestere is kész segítő kezet nyújtani az iskolának, ha szükség lesz erre.

„Sikerült leülnöm az igazgatónővel, de sajnos a teszteléssel kapcsolatban még ő sem tud nyilatkozni. Hétfőre ígért a kormány tájékoztatást ez ügyben. Az önkormányzat részéről mi felajánlottuk segítségünket az iskolának, de a jövő héten fogunk többet tudni mondani” – közölte portálunkkal.  Nem rejtette véka alá, hogy úgy látja, az országos tesztelés kapcsán óriási a fejetlenség.

Igaz, nálunk zökkenőmentesen zajlott le az egész, de hogy percenként változtatták a szabályokat, beszerzéseket, feladatokat, az már kicsit megterhelő volt mindenkinek.”

„Az utolsó héten mi is nagyobb mennyiségben vásároltunk védőeszközöket, fertőtlenítőket, amire az államtól ígért támogatás még várat magára. Nagy a bizonytalanság ez ügyben.” (kaszmán)

oktatás, kisiskolák
Nehogy most rontsunk el valamit!

Mohňanský Csilla, a buzitai alapiskola igazgatója portálunknak elmondta, nagyon szeretnének már együtt lenni a gyerekekkel, de ez a december7-i kezdés nagyon bizonytalan.

„Számomra kicsit megnyugtató volt, amikor arról beszélt a kormányfő, hogy december 6-án lenne egy országos tesztelés, és ezután esetleg 7-én beléphetnének a gyerekek. Erre azt mondanám, rendben van. De a most felvázolt helyzet, hogy az iskoláknak kell biztosítaniuk a tesztelést vagy nem is biztos, hogy lesz tesztelés, ez a bizonytalanság, így karácsony előtt, sem a pedagógusoknak, sem a gyerekeknek, sem a szülőknek nem tesz jót.”

Más lenne a helyzet, ha nem közeledne a karácsony, nem kellene attól félnünk, emiatt rontunk el valamit, emiatt indul meg a járványgörbe fölfelé. Hiszen, ha csak a saját példánkat vesszük, 20 településről érkeznek hozzánk a gyerekek. Tehát ez újabb kapkodást, újabb stresszfaktort jelent, és lehet, hogy elrontjuk vele még azt is, hogy januárban ismét együtt lehessünk.”

„Most legalább a kicsik iskolában vannak, az a korosztály, akik nem tudnának vagy csak nagyon nehezen tudnának otthonról tanulni. A nagyoknak pedig egy nagyon jól beindult rendszerük van” – fejti ki véleményét az iskolakezdéssel kapcsolatban.

Hozzáteszi azt is, nem szeretné megelőzni Gröhling miniszter döntését, illetve elképzelését.

„Remélem, hogy tényleg van erre egy kidolgozott tervezet. Amennyiben ez kivitelezhető, akkor mindenképp hozzálátunk, de biztos vagyok abban, hogy a szülők részéről ez nem minden esetben lesz támogatva. Ilyen tapasztalatunk volt már az első országos tesztelésnél, de aztán a gyerekek érdekében minden szülő elment tesztelésre. Szerintem, ha ez rendszeres lenne, akár ellenállásba is ütközhet” – teszi hozzá. (fábián)

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.