2022. április 23., 20:04

Komáromi egyetemisták látogattak el a zoborvidéki szórványóvodába

Szórványkonferenciát tartottak az oktatási helyzetről és a magyar iskolák, óvodák állapotáról, a közösségek együttműködéséről a zoborvidéki Nagycétényben. A nagycétényi Manócska Óvoda a komáromi Selye János Egyetem gyakorló óvodája lett.

Zoboralja szórvány
Médialapozó
Fotó: Ladányi Lajos, Szomolai Andrea
Szórványkonferencia és egyetemi találkozó a Manócska óvodában

Negyven komáromi egyetemista és az őket kísérő adjunktusok látogattak el szakmai napra és egyeztetésre a nagycétényi Manócska Óvodába. A komáromi Selye János Egyetem gyakorló óvodaként választotta ki a nagycétényi Manócska óvodát. A látogató keretén belül egy ezt jelző táblát is elhelyeztek az magyar kormány támogatásával felépült óvoda falán.

Az egyetemistákkal ismertették az óvoda létrejöttének előzményeit, okait, valamint az óvoda helyét, szerepét a Nyitra-vidéki magyar oktatási rendszerben.  Az egyetem részéről egy-egy hallgató tartott beszámolót a zoboraljai magyarság demográfiai helyzetéről, illetve a szórványhelyzet sajátosságairól. Iván András, a Pósfa zenekar brácsása, aki az egyetemistákkal érkezett a Zoborvidékre rögtönzött, élményalapú zenés foglalkozást tartott a Manócska óvoda gyermekeinek.

Zoboralja szórvány
Fotó:  Ladányi Lajos, Szomolai Andrea
Szórványkonferencia és egyetemi találkozó a Manócska óvodában
Egyetemünk különleges nagy súlyt kíván fektetni a magyar szórványok magyar iskoláinak, óvodáinak a támogatására is, hiszen az identitás megőrzéséhez legfontosabb az anyanyelvi oktatás léte, az oktatási intézmények szakmai támogatása”

– árulta el az egyetemistákat kísérő Horváth Kinga dékán. Hozzátette, a Selye János Egyetem Tanárképző Kara folyamatosan bővülő gyakorló iskolai és óvodai hálózattal rendelkezik. Céljuk, hogy az ország minden magyarlakta régiójába  gyakorlóiskolájuk működjön.

Küldetésüknek tartják, hogy lehetőséget teremtsünk hallgatóink számára, hogy pedagógiai gyakorlatukat szűkebb szülőföldjükön végezhessék, itt kezdjék kiépíteni szakmai kapcsolataikat. Ezzel szeretnénk elősegíteni, hogy tanulmányaikat követően visszatérjenek saját pátriájukba”

– folytatta a dékán.

Ladányi Lajos, az óvodát fenntartó Vidéo Alapítvány elnöke példaértékűnek tartotta az egyetemisták szórványvidékhez való hozzáállását és érdeklődését. Szeretné, ha a közeljövőben a fiatalok megmutatnák tehetségüket, ötleteiket, tudásukat és ezt be is építenék a Manócska óvoda mindennapjaiba, szívesen látják őket előadásokra, mintaórákra, gyerekekkel való foglalkozásokra a kötelező szakmai gyakorlaton kívül is. A Manócska Óvoda a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karának is gyakorló óvodája. Ezeknek a szakmai sikereknek nagyon fontos üzenetük és értékük van a szórványban, ahol minden tapasztalat, minden jól elvégzett munka számít- hangsúlyozta Ladányi.

Zoboralja szórvány
Fotó:  Ladányi Lajos, Szomolai Andrea
Szórványkonferencia és egyetemi találkozó a Manócska óvodában

A szakmai napot szórványkonferenciával zárták, amelyen a zoborvidéki pedagógusok, tanárok, iskolabarátok volta jelen és megbeszélték a szórványvidéket, a régiót érintő oktatási kérdéseket, a demográfiai mutatókat és ötleteltek, hogyan lehetne kiépíteni a zoboralji oktatási közösségeket.

A szórványkonferenciáról részletesebben a Magyar7 hetilap következő számába olvashatnak.

Zoboralja szórvány
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.